用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 06年民生小學全日制
樓主: wwktyw
go

06年民生小學全日制 [複製鏈接]

Re: 06年民生小學全日制

Venus

其實我老公同我都好鍾意民生,好希望阿仔可以在一所校風同成績不錯的學校讀上去,學費貴左,唯有其他(限)D,但在家長會又冇提到增加外藉老師, 又不是普通話教中文, 所以有點不值.

不過我會繼績祈禱,既然主要我留下來,希望民生有更好的改革,來提升教學資源和質素.

hi wwktyw & 其他民幼k3家長,

我想問書單是否夾係訂小一課本張通告一齊派?  因為份訂書通告話有附件, 但係我份通告係無書單.  你地係咪都有小一書單呢?  

wwktyw 寫道:
有少少失望, 書單出左, 但是GS不是英文。   希望星期六的小一簡介會唔會再有野令我地失望啦。

PowerPuff-Girls,
小一會2測2考,   梁校長說正考慮其他年級可能都行2測2考.

PowerPuff-Girls 寫道:
wwktyw,

多謝你的 update.
由於出門的關係,我錯過了上星期六的簡介會 ,我派了人去幫我抄低些重點,但亦不放心,所以急不及待有乜嘢入來望望。
Question:
舊制3測3考 新制又怎樣呢?

wwktyw,

多謝你的資料.  有d改變你唔講我都唔知添. 對民生的改變, 例如全日制, 多兩堂外藉老師英語課, 兩測兩考, 每日半小時導修課俾學生做功課, 我好歡迎! 游泳課我就持觀望態度, 擔心有無熱水沖身.

我自己就鍾意小班, 老師對學生的關注都多d丫, 一班35人是校長在上次簡介會的承諾, 如果因為要收晒民幼學生增加至39人, 都無可厚非, 但如果是因為收外來學生使人數增加, 我就覺得唔應該囉.

其實我好想知轉直資的進度, 報紙都登左, 都應該同我地d家長交待下丫.  

AM,
[quote]

我想問書單是否夾係訂小一課本張通告一齊派?  是!

新制2測2考 :

AM,
你比個email我啦, 我scan左張書單, 可以比你。 :

KristyMum,
直資個邊, 好似話未正式通過校架, 我都覺得唔係一朝一值可以攪得掂既, 但係學校要考慮的野未必係我地家長知的, 加上蕳介會上, 校長都有講2012年,教統局又有新攪作 (我都唔係記得禁多)。  係我地現在的情況, 我想專注小朋友小一的適應係比較重要的。  希望大家一起努力啦... :  :  :
我會多d祈禱, 祈求神給我智慧去做所有的決定。

pls check PM. thanks.
wwktyw 寫道:
AM,
你比個email我啦, 我scan左張書單, 可以比你。 :

KristyMum,
我在簡介會後, 於G/F 聽到梁校長以下一番說話, (當時約有20位家長圍住梁校長問教學語言, 學費, 收生..)

有家長問"小一對外收生", 她回應小一面試已放榜, 正式取錄 0 位, 有部份考生列入後補名單中.

她說暫時留位民小的K3畢業生, 有人最終會放棄學位轉投他校, 到時如果每班人數仍多過35人, 將不會收外校生, 如果多人走而每班少於35人, 才會接受外校後補生.  如果真係照梁校長所講每班少過35人先至收外校生, 呢個安排我接受.  

同意. 有少少時間抖氣 [quote]
Heidi媽 寫道:
2測2考我覺得真係好好多, 唔洗時時都再作戰狀態, 考試亦都唔須要溫番測驗測過的, 雖然範圍會多小小, 起碼一次過ma.

thanks.
KristyMum 寫道:
AM,
是!
[quote]我想問書單是否夾係訂小一課本張通告一齊派?

AM 寫道:

她說暫時留位民小的K3畢業生, 有人最終會放棄學位轉投他校, 到時如果每班人數仍多過35人, 將不會收外校生, 如果多人走而每班少於35人, 才會接受外校後補生.  如果真係照梁校長所講每班少過35人先至收外校生, 呢個安排我接受.  

如果係咁, 我都接受

wwktyw 寫道:
KristyMum,
直資個邊, 好似話未正式通過校架, 我都覺得唔係一朝一值可以攪得掂既, 但係學校要考慮的野未必係我地家長知的, 加上蕳介會上, 校長都有講2012年,教統局又有新攪作 (我都唔係記得禁多)。  係我地現在的情況, 我想專注小朋友小一的適應係比較重要的。  希望大家一起努力啦... :  :  :
我會多d祈禱, 祈求神給我智慧去做所有的決定。

2012是中小不同教學模式結龍的最後限期.  轉直資可能是唯一出路.  平時難得見到校長, 想嚮簡介會度知多d囉.

AM,
收email啦。 :

KristyMum,
thank you, 2012年的事, 好長遠, 希望學校有好安排。
我都覺得校長的解釋都好合理, 有d人真係會在9月時失蹤架, 我都聽過有d人都係禁, 無辦法啦, 家長為左小朋友, 學校都要保持收生人數的。

如果校長真的遵守諾言,維持35人,而不收外來生,不要再出爾反爾,我們都會好支持學校的

AM

咁家長會後,校長怎樣回應教學語言, 課程..., 有沒有增加外藉老師, 請報料.

雯雯, KristyMum, wwktyw

想問d 野
如果k3 時自己去攪珠 (本身讀民幼)
之後派得唔理想
轉頭去問反民小收唔收
機會有無呢?

之前有無人試過呢
‹ 上一主題|下一主題