用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站
樓主: 跳跳虎
go

優才書院家長分享站 [複製鏈接]

Re: 今年9月入讀優才書院小一的家長請入來分享!

meimeilam,

係喇!我都覺得奇怪,我個仔話老師同佢地講,下星期考試唔準著運動服返學。我記得上次考試都可以既,如果成個星期日日都著平時果套校服,邊度洗得切?而且佢地中學部D男仔又要著長褲,想熱C佢地咩?
不過小學部同中學部唔通唔同?小學部可以著?中學部唔可以著?

醒目開學勳章

亞仔話老師冇講過唔準喎。至於中學部我就唔清楚啦。

亞仔尋日返返吓學發燒要接佢走, 真係麻煩, 臨考試先嚟病, 我今日都冇同佢溫書, 睇吓聽日點先, 如果唔精神都唔會同佢溫, 星期一有得佢就咁考試。 :cry:

meimeilam,

我地中學部仲好笑。件校褸仲未攪掂,所以之前冬天,D學生都係著返自己D褸返學。
係呢,我見你響另一個Topic話,本來今日要帶個仔去另一間學校考試,你想同佢轉校?點解既?
咁你個仔要小心身體,唔係下星期考試有影響就唔抵。
保重!

醒目開學勳章

你誤會晒啦! 可能咁啱我個仔又係發燒, 又或者我表達有 D 問題, 個個係我個契仔呀! 佢個媽咪都考慮左好耐應唔應該比佢去, 但我就唔贊成比佢去, 就算比佢去到, 都未必有好成績, 因為佢嘅精神狀況唔係咁好。所以咪開個 Topic 問吓D 人囉。 :    :  

真係要小心身體, 近排都好多人病。我兩個契仔 (大同細) 都一齊病左呀。

meimeilam,

哈哈!原來我擺左個大烏龍!
係呀!我個仔話學校呢排好多人病,佢仲話學校話如果一班裏面,有3個人發燒,果班就要停課。咁啱我個仔果班,上星期有2個同學發燒,佢仲同我講,如果下星期多一個同學發燒,咪唔駛考試?之後我同佢講,到時要將考試延遲,咪仲煩!

醒目開學勳章

真係好想知道你個仔讀邊一班???

7B呀!
係呢!以前響BK唔見你既?因為以前BK D家長一問優才既問題,由於無人答,我就唯有試下答。依家多左D優才家長,真係好,我唔洗再驚答錯,又可以多一班人同我傾計。
上兩星期學校開左個家長會,你有無去呀?

醒目開學勳章

我加入左唔係好耐,至於個

嘩! 原來你個仔係中學部同學, 你覺得 D 課程點樣, 有人話好淺喎, 你應為呢?

你個仔仔係傢係由小學部升上去架?

醒目開學勳章

至於個家長會就冇去到

我個仔唔係優小升上嚟,佢係升中時考入去既,所以加入左優才呢個大家庭,差唔多接近一年喇!
不過話時話,雖然只係入左嚟呢度一年,但果種歸屬感,仲大過以前間小學。
我好同意你之前所講,D老師好好,佢地真係好關心D學生。
上次開家長會,個主任都好坦白同我地D家長講,優才中學部G7同G8 D課程係淺過出面D中學(英中),因為學校唔想D學生一上中學就咁辛苦,頭果兩年想佢地輕輕鬆鬆咁渡過。但到左G9,學校就會減少另類課程,課程會同出面既一樣,而課程亦會深返,而且會谷返佢地D成績。
你係唔係無去上次個家長會?我可以PM返當晚個內容比你。

Cara,

你今日咁早上嚟既?你個小朋友溫書溫成點呀?我個仔就.....仲打緊機! :evil:

cara,

我諗我個仔同你個仔同類。

咁校服買一套咪夠~

醒目開學勳章

係呀, 我冇去到呀, 麻煩你將 D 資料 e-mail 比我, 唔該晒!

[email protected]

醒目開學勳章

係呀, 真係買一套就夠啦!

醒目開學勳章

daddycheung,

已收到你嘅 e-mail, 唔該晒 :    :

我仲買咗兩套校服tim   

meimeilam 寫道:
係呀, 真係買一套就夠啦!

醒目開學勳章

唔緊要啦, 第二時唔啱著可以攞返學校回收, 比 D 有需要嘅小朋友   :  
‹ 上一主題|下一主題