用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 銅鑼灣幼兒園邊間好?
樓主: hch
go

銅鑼灣幼兒園邊間好? [複製鏈接]

Re: 銅鑼灣幼兒園邊間好?

好似近灣仔合和中心, 在香港鄧鏡波書院對面。  

係呀~好似比較少聽到呢間呀~

所以唔知好唔好呀!  

"灣仔東華三院伍尚能"都好好, 我仔仔13個月就去問, 點知佢話收, 我陪咗佢2個月到, 之後就返全, 老師好好, 佢現在20個月啦, 好叻, 識好多o野, 我都好開心, 你去問吓.
:-) 人在擁有時懂得珍惜 當失去時也不用嘆息 :pint:

醒目開學勳章

St Paul's Nursery

If your child is a girl, a high chance to go to St Paul's Convent.

But quite expensive.  $5,xxx for whole day school.  It is a all inclusive fee, including breakfast, lunch, tea, brithday party and even textbooks.

我都有留意過SPN~不過真係太貴啦~$5XXX~
而且我果個係囝囝~所以都唔會考慮喇~

THANKS!  

我睇下有沒有form dl先

邊間既form呀??  

醒目開學勳章

St Paul's Nursery accepts application in March.  You may obtain more information from the site:

http://spn.edu.hk/CausewayBay/CB_frames.htm

東華三院伍尚能幼稚園是沒有form dl的, 但打電話問會記底e-mail address, 但我仍未收到。不施政報告話對幼兒教育津貼, 你會唔會教慮嶺南呢?不過現在才報會唔會遲?

其實我都未係太清楚明白個幼兒教育津貼係點~同依家有咩分別?

如果資助多左我會考慮埋st.paul同嶺南架!  

佢係話資助非牟利幼稚園喎~禁其實st.paul係咪私家架?
好亂囉~又要睇佢係唔係非牟利喎~

禁香港區邊d係非牟利幼稚園呢?

要再睇番才知道, 不過好似係非牟利。

除了非牟利之, 另要考慮是學費問題, 有些幼稚園及幼兒園提供的資料是一個大數包括學費、午膳費、茶點費等, 不是間間都有明確學費, 不超過$24000 或 $48000會唔會有很多間呢?

全日黎講~如果你唔係要國際學校的話~學費一般都係5xxx樓下已經可以~當然有d係例外啦~哈哈~就好似嶺南禁~~

咁即係一定申請到"學劵"?  

其實真是不太明白, 聽落又好似一定申請到, 但是問番一些幼稚園或幼兒園, 回覆都係未知數。真係好奇怪, 佢地係唔係非牟利, 都咁唔肯定。  

係啦~我都覺得好迷網禁~不過好彩仲未關我地事住~3-6歲麻~仲有一年先到我地~禁到時都已經清楚好多~都冇禁驚~

不過佢話如果學費係唔超過$24000/48000的話~唔駛審查都一定有架~呢樣就最肯定囉~哈哈  :

咁又係。 對我們來說都算是好事

依家林住睇下係點既先~或者到3歲個陣再同囝囝轉學校囉~當然真係如非必要都唔轉啦~

到時再林啦~依家都真係未駛我地煩住~哈哈   

我打去問過蘇浙呀~問佢地係唔係非牟利~你估下佢點答我~
哈哈~佢話佢地係私立非牟利幼稚園喎~
之後我問佢禁即係算私立定非牟利呀?
佢話佢都唔清楚喎~真好笑!!  

哈哈!所以話學校自己都唔肯定是否屬於施政報告所講的700多間幼稚園。

除了玫瑰崗,蘇淅及明慧, 你還有報其他嗎? 我就報了玫瑰崗, 中華基督教灣仔堂及保良局幼兒園, 我覺得阿仔老豆多數會選保良局。不過當佢知道報了玫瑰崗又好似唔反對。
‹ 上一主題|下一主題