用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學券適用於每年學費不超於2.4萬元的非牟利幼稚園 ...
樓主: winnie-pooh
go

學券適用於每年學費不超於2.4萬元的非牟利幼稚園 [複製鏈接]

Re: 學券適用於每年學費不超於2.4萬元的非牟利幼稚園

今次唔係每一個香港出生,年齡3-6小朋友就可以受惠咩?

Of course it is a free market, there are different choices of school, for different markets , different target customers.

what is the meaning of "入番正題, 點解你地d家長比d子女入私校同國際學校. 而唔入非牟利學校. 其實你地心裡有數, 無須多解. "?? your question seems so strange? so there are different districts in HK, why do you choose living your own district?

[quote]由 #sausau# 於 2006-10-12 16:28:31由 #sausau# 於 2006-10-12 16:28:31

絕對無問題, 佢只係幫一d家庭付合唔到申請資助學費d人,
而家唔雖要審核就可以取10000元資助, 你話幾好.

入番正題, 點解你地d家長比d子女入私校同國際學校.
而唔入非牟利學校. 其實你地心裡有數, 無須多解.

政府只係幫一些真正有雖要

[quote]
ArgusMum 寫道:

我真係唔明咩心理有數喎    [quote]

非牟利學校不等於學費唔過$24000呀! 社區計劃不善, 有些地方就近沒有幼稚園或是只有1-2間over $24000, 我就是好例子, 那不是因我望子成龍, 只是無辦法! 無奈~

所以...聽到有家長講呢句----入番正題, 點解你地d家長比d子女入私校同國際學校.

真係好奇怪....   
小兒兒 寫道:
[quote]

我真係唔明咩心理有數喎    [quote]

非牟利學校不等於學費唔過$24000呀! 社區計劃不善, 有些地方就近沒有幼稚園或是只有1-2間over $24000, 我就是好例子, 那不是因我望子成龍, 只是無辦法! 無奈~

醒目開學勳章

係呀!

"私校"轉營"非牟利", 變數多左, 選擇更多, 人民怨少些.

[quote]
#sausau# 寫道:
絕對無問題, 佢只係幫一d家庭付合唔到申請資助學費d人,
而家唔雖要審核就可以取10000元資助, 你話幾好.

政府只係幫一些真正有雖要

好彩..我無生仔.....

我同老公傾過,如果諗住生仔,將來一定安排佢讀私立幼稚園,因為我以前讀津貼小學,成績好就派位去左一間傳統名校中學,點知而家我中學母校轉左直資了,如果想個仔讀番我o個間,一定要去Kentville, St. Catherine.... 但又無理由明知自己間母校好都唔儘量安排佢去讀,而由得佢去參加大抽獎o卦?? 不過我地月入無10萬..

以前就無$$都有機會接受優質教育,而家就無月入十萬都唔好諗?  睇番呢幾年教改,再加埋而家幼稚園學劵,似乎政府係想推行"普及教育"多過"優質教育",如想子女有優質教育,請月入10萬人士人自行安排,但夾心階層就要屈就了!!)

我區那間是非牟利學校, 但over $24000, 那是何解? 佢收貴左錢?

大家亦無需再爭辯吖, 其實每一行政策總有佢既規條, 如未達條件就一定唔批啦, 更何況今次政策對於受惠人數比率較多, 規條亦較小, 全港90%3至6歲既學童可受惠,合資格學校可達80%以上。係上學年有11 萬1,600 名學童在753 所非牟利幼稚園就讀,另37,540人則讀私立幼稚 。就數據以証明受惠既人係較多, 故今次就當特首俾大家一個"驚喜" :

所以...聽到有家長講呢句----入番正題, 點解你地d家長比d子女入私校同國際學校.

真係好奇怪...

宣道,培正, 民生書院 香港浸會大學附屬幼稚園 ,協恩,都係非牟利學校 大把人想送佢地仔女入去讀
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

Maybe you are getting the benefits, so it won't be an issue for you, but you cannot stop other people to discuss.
--->就數據以証明受惠既人係較多-- but do you know the selling point from Mr Tsang is for the middle class of people, but I don't think most of the middle class of people can enjoy this benefits!!

We are all equal in HK, and are paying taxes,
why the kids under private schools cannot get the benefits?

大家亦無需再爭辯吖, 其實每一行政策總有佢既規條, 如未達條件就一定唔批啦, 更何況今次政策對於受惠人數比率較多, 規條亦較小, 全港90%3至6歲既學童可受惠,合資格學校可達80%以上。係上學年有11 萬1,600 名學童在753 所非牟利幼稚園就讀,另37,540人則讀私立幼稚 。就數據以証明受惠既人係較多, 故今次就當特首俾大家一個"驚喜"  

[quote]
loklok0104 寫道:
大家亦無需再爭辯

ArgusMum,

你想知我可以話比你知...

以收入計, 我同老公尚算係中產人士 ( 當然, 有耐都未到10萬嗰隻...),  但我地有好多人要養, 阿爸, 阿媽, 老爺, 奶奶.. 。  為咗慳$$, 我地無請工人, 個女日頭放喺婆婆度。

我揀呢间幼稚園( 新界區):
** 因為佢係第二近我媽屋企,  方便我媽接放學之餘又可以慳番校巴錢 ( 冇揀最近嗰間, because嗰間收HK$3,800/月, 半日制);
** 因為佢有全日制, 雖然我個女讀半日制, 但都可以享用佢地"全日制" 嘅早餐 (唔洗加錢 );
** 因為佢朝早8:00 已開門 ( 方便返工嘅家長 ), 我可以送咗個女返學我至返工;

呢間幼稚园唔出名,一個月嘅學費( 半日制 ) 係  HK$1,700,  但已經係 so-called "私立幼稚园 ",  佢將來轉唔轉做"非牟利" 我唔知, 亦唔到我話事。

而家係講緊係"公平"與"唔公平"嘅問題,  你認為no problem 嘅, 咪no problem 囉.   

你話 " 其實你地心裡有數, 無須多解 ",   我想講嘅係 " 我心中嗰條數未必係你所諗嘅咁複雜 ( or 咁簡單 ) "

[quote]

都唔知點解無段段,香港8成幼稚園會變左低下層幼稚園
呢個福利全香港,所有幼兒都用得,李嘉誠個孫得,中產得,低收入都得.
就好似生bb,個個都可以用$350去政府醫院生,點解要俾$35000私家醫院生.
福利俾左你,你唔用人地無辨法.

無論點都好, 有津貼總好過無津貼, 雖然自己唔喺受惠o既其中一分子, 但若果真喺可以幫到其他家長的話, 亦不失為一件好事, 因為我聽人講有 d 小朋友真喺好慘, 因為屋企無錢讀幼稚園, 所以到夠年齡時直接讀小學. 依家有呢個福利俾佢哋都幾好吖.

講真 d 高官成日都講錯嘢, 我哋又可以嬲得幾多次? 不如諗 d 嘢令自己開心 d 好過啦. 求人不如求已o麻.

享有福利D人就0向度牙刷刷.

我家就係低收入人仕, 但係都要比囝囝讀私立幼稚園. Why? 因為D非牟利幼稚園提供0吾到日日都有兩文三語的環境, 一星期只得一至兩日, 根本無用, 但係間私立幼稚園半日收費都係每月2500以下.  要囝囝可以讀好D的小學, 入好D的中學, 無得選擇.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

ChristieMe
我唸你誤會左我喎   
我都係同你一樣.....無錢請工人喎...都用唔到曾生既幅利喎
果句野:
(入番正題, 點解你地d家長比d子女入私校同國際學校.
而唔入非牟利學校. 其實你地心裡有數, 無須多解.)
唔係我講架))))))))))))))))
我係回應番講果句野既家長咋

ChristieMe 寫道:
ArgusMum,

你想知我可以話比你知...

以收入計, 我同老公尚算係中產人士 ( 當然, 有耐都未到10萬嗰隻...),  但我地有好多人要養, 阿爸, 阿媽, 老爺, 奶奶.. 。  為咗慳$$, 我地無請工人, 個女日頭放喺婆婆度。

我揀呢间幼稚園( 新界區):
** 因為佢係第二近我媽屋企,  方便我媽接放學之餘又可以慳番校巴錢 ( 冇揀最近嗰間, because嗰間收HK$3,800/月, 半日制);
** 因為佢有全日制, 雖然我個女讀半日制, 但都可以享用佢地"全日制" 嘅早餐 (唔洗加錢 );
** 因為佢朝早8:00 已開門 ( 方便返工嘅家長 ), 我可以送咗個女返學我至返工;

呢間幼稚园唔出名,一個月嘅學費( 半日制 ) 係  HK$1,700,  但已經係 so-called "私立幼稚园 ",  佢將來轉唔轉做"非牟利" 我唔知, 亦唔到我話事。

而家係講緊係"公平"與"唔公平"嘅問題,  你認為no problem 嘅, 咪no problem 囉.   

你話 " 其實你地心裡有數, 無須多解 ",   我想講嘅係 " 我心中嗰條數未必係你所諗嘅咁複雜 ( or 咁簡單 ) "

[quote]

moondream3003
絕對同意你咁講...
我地揀私校,都係因為佢地提供到我地家長想要既野...
而且而家既教育制度,跟本就競爭好大...我都真係為左小朋友將來有好小學,好中學咋   
moondream3003 寫道:
享有福利D人就0向度牙刷刷.

我家就係低收入人仕, 但係都要比囝囝讀私立幼稚園. Why? 因為D非牟利幼稚園提供0吾到日日都有兩文三語的環境, 一星期只得一至兩日, 根本無用, 但係間私立幼稚園半日收費都係每月2500以下.  要囝囝可以讀好D的小學, 入好D的中學, 無得選擇.

贊成

其實大家知下知道珼在已有幼稚園資助計劃助低收入人仕減免學費。珼在提倡的學券計劃根本就只有很少人受惠。
本人在醫院
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

點解 d 政策唔可以一視仁 雖然我家庭未算中產, 但養一個小朋友都可以慳慳埋負担到讀一些 $3,XXX 一月學費的幼稚園, 目的只係一個, 希望可讀 D 多注重兩文三語學校. 低收入家庭固然有需要資助, 但我哋交稅亦相對多好多, 交稅多, 但如選擇私校, 又享用唔到一D 福利, 確實令人氣結 :evil:
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************
‹ 上一主題|下一主題