用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07 培正 K1, 如果大家收到信入嚟通知聲 ...
樓主: niki628
go

07 培正 K1, 如果大家收到信入嚟通知聲 [複製鏈接]

Re: 07 培正 K1, 如果大家收到信入

Oronine
其實我都唔係太清楚, 不過見封入學須知話註冊個日要填張直接付款授權書, 咁如果唔預先開戶口, 又邊有戶口號碼填落份授權書度   
定係到時有銀行職員順便幫我地開戶口?
大家不防研究下。

你們好! 我是第一次來這裡, 請多多指教!

我個女又係下午班及我們又係住元朗. 15/1 收信. 但我有一個問題, 請各位給些意見. 我太太話由元朗去培正太遠, 唔想個女辛苦, 所以想唔讀, 寧願在元朗讀. 但我又想個女在培正讀, 正在決擇中. ?????? 請各位好媽媽俾d意見, 小弟感激不盡. Thank you!

My girl was accepted (PM session)

JCow,

如果我係你,我一定會讀,因為下午班,佢不需要很早起床。更何況,我聽聞這間學校比很多名牌幼稚園還要難考,你個女又考倒,而你又很希望個女入讀!咁我會覺得唔需要因為遠而放棄一個機會囉!

打個比喻,有份工好好,但你會唔會因為遠而放棄??

Re: 07 培正 K1, 如果大家收到信入?通知聲

Hi All Mothers

My twin were accepted by AM class.  
We are quite confidence after their interview cos the teacher holding their hands with friendly smile.

We lived in Tze Wan Shan and will take school's shuttle bus.

JCow ,

hi, 我都係住元朗,個女收下午班, 培正係一間好學校 , 況且可以直升小學,遠都值得, 肖珍收佢下午班, 錦田救世軍又收, 但小學真係冇咩choice, 就算有心水佢到時又未必收你, 所以我都會比佢讀培正

Oronine & LongBB,
Just like what LongBB said, we should better open a bank account at Citic Ka Wah Bank first.

LongBB,
Not sure when we will go to do the registration, I will PM you once we confirmed, so let's see if we could meet each other.      

JCow,
Right, I will also take the offer, especially your daughter was admitted at PM class.  You just need to let her have lunch earlier.  And I think the express link also shortened a lot on the transportation time.  Pls. really consider.  Hope you make the right choice.   

JCow,
我係你我都選擇培正,元朗當然係有好既學校啦,但係亦有好多新移民小朋友,我就唔希望個仔在咁多新移民既環境中長大囉.
當然啦, 如果你可以搬出九龍住就最好囉, 交左留位費先啦, 仲有咁多時間至到九月,同太太慢慢商量下啦。

LongBB,
相反地我以為要註冊後有個培正no.才可開戶口做自動轉帳。返去look多次張入學須知先。

係呀, 我都諗住呢幾日去開定個戶口先, 唔係要31/1前再返去交"直接付款授權書".

不如做個統計 :

[size=medium]2007  培正k1同學仔 :

am
軒軒 (kyy) -- 男仔

pm

longBB 寫道:
Oronine
其實我都唔係太清楚, 不過見封入學須知話註冊個日要填張直接付款授權書, 咁如果唔預先開戶口, 又邊有戶口號碼填落份授權書度   
大家不防研究下。
[

Let me also read it once again.  

艾菲,
咁你有左決定就隨時PM我啦.

kyy 寫道:
係呀, 我都諗住呢幾日去開定個戶口先, 唔係要31/1前再返去交"直接付款授權書".

不如做個統計 :

[size=medium]2007  培正k1同學仔 :

am

pm
Sparkle (longBB)--男仔

[quote]
longBB 寫道:
Oronine
大家不防研究下。
[[/quote]

JCow,
俾我都會讀培正, 我仔仔都有一d好好幼稚園收左, 不過考慮過培正校風同有小,中學直升, 所以都放棄了其他學校, even會考慮遲d搬近d學校添, 因為仔仔要係度讀十幾年呀  

不如做個統計 :

2007 培正k1同學仔 :

am
wingwing (Lulu0820) -- 女仔

pm

不如做個統計 :

am
Charlotte (Oronine) -- 女仔

pm

del
該用戶已被刪除

收左我囝囝am class...live in To Kwa Wan....

am
Drian (ChingChingFather) -- 男仔
哲哲(denden) -- 男仔

pm
我們愛,因為神先愛我們!!!!!

hi barbean,

my daughter is admitted in am class.  She is also studying in LamTin 啟思 but we will change definitely.  Can I know which class she is in in Creative?

Hi Alexismama, what do you mean by "小女捱埋今年幼稚園校車就唔使再捱啦"  Will you go direct to PC Primary school?  if so, the school bus is still Koon Chung right?  Tks

am
Drian (ChingChingFather) -- 男仔
哲哲(denden) -- 男仔

pm
enyay -- 女仔
‹ 上一主題|下一主題