用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文加價!!
樓主: 匿名
go

公文加價!! [複製鏈接]

Re: 公文加價!!

好嬲呀!
學林數好唔好架.
加價令我好唔開心. 好似蝦你無得走.
其實你地知唔知有沒有其他好選擇?

YES

yyning 寫道:
同意都極,      [quote]
alkyng 寫道:
yyning:

我個女依家k3都學左成大半年, 我都有好似你個想法, 每個月比四百幾蚊好似買d工作紙返屋企咁, 老師仲要求我自己可以的話就幫個女改埋(即我做埋老師要做0既野), 依家仲加到500蚊, 我真係覺得唔係咁值, 依家個女做到無晒心機, 因為來來去去都係個d數, 時間超出少少又升唔到, 最近我開始幫個女搵學林數, 點知咁啱就收到信話加價, 所以更加令我決心走人.
[/quote]         

yiuyiu2000,

坊間既練習你唔覺得比較淺咩, 同埋佢果d閱讀文章係一d外國故事書內容噃. 坊間果d望離望去都同課本差唔多, 小朋友會覺得好悶喎, 而且學校教既有限, 去教室學唔同既話, 小朋友都見識多d.
唔好抱住$500買練習既心態啦! 學其他既情況都一樣遮, 好似學畫畫學完咪比張圖畫紙你返屋企, 每堂至少要$100, 用你方法睇咪張圖畫紙值$100???

leeleelumlum,

都唔係日日喎! 不過至少有四日都要聽. 返到教室要聽同埋讀比老師聽. 我仔公文數L20, 公文英DII200.

Honeymum,

轉下教室好喎! 聽你講你個老師有D....

各位,

又想請問大家, 你地學其他有邊樣唔係有工作紙比你番屋企做, 甚至空手回家架?????

唔係老師唔好, 不過加價咁多, 有d過份.想知有無其他數學方法好d, 而且無咁貴.
我呀仔計數係快, 但係在校數學成績并不太好. 有d失望

hehe22,
我個學到中文D, 初期要係教室聽同埋讀,
升上C, D 之後就冇呢枝歌,
唔洗梗係偷懶唔聽啦,
再係咁, 真懷疑成效有幾高 :evil:
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。
該用戶已被刪除

leeleelumlum 寫道:
收集咁多位意見: 你哋覺得中英數,  邊科最補得好?

Hi,

公文數最好 !
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

囝囝k2 讀咗大半年, 同一level 重覆3次都唔俾升, 猛叫家長幫佢改功課, 浪費金錢, 浪費時間, 從來無後悔俾佢quit, 因為工作紙, 真係做到小朋友無晒心機!

hehe22,

以你的睇法, 公文英的最大優點就係練習比坊間的好, 持之以恆的話, 一定會進步, 這點我想也是, 所以我才一直考慮是否給小朋友讀. 但另我猶疑不決的是, 價錢真的不平, 如能找到其他好的練習自己做, 或許效果也差不多? 而且學好英文都有好多方法, 例如,多睇英文故事書, 英文節目等....
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

女女已學了兩年幾, 我而家都有d想唔比佢學, 因為不斷重覆做數好似冇咩意思, 不過佢又已習慣了每天做公文數, 現在停就好似白費了以前的心機, 點算

norakyng 寫道:
[quote]
leeleelumlum 寫道:
收集咁多位意見: 你哋覺得中英數,  邊科最補得好?

Hi,

公文數最好 !
[/quote]

我都有同感
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

doristsang 寫道:
女女已學了兩年幾, 我而家都有d想唔比佢學, 因為不斷重覆做數好似冇咩意思, 不過佢又已習慣了每天做公文數, 現在停就好似白費了以前的心機, 點算

My daughter learned 珠心算 almost 1and a half year. For the time being i still let her learn but soon or later I will let her learn   學林的文字題instead and later it will be 奧數 . I believe the kumon Maths and 珠心算 , both of them are teaching them concentration. I think it is quite useful for them in the upcoming school years . Also, I think learn 珠心算 is fun and she take internal exam to evaluate her ability whether she can or cannot promote to higher grade:  
Treat people as if they were what they ought to be, and you'll help them to become what they are capable of becoming.-Goethe

It's expensive for $500.
My son studys chin course 1.5 years, sometimes need repeat the course level if he not ok.  So I need pay again for those several months but get the same exercise.
In fact, most of time, he listens CD himself and I accompany with him to do ex., when I ask him what the teacher teach him, he said just read the ex to the teacher for last week and then follow the new CD for one day ex.
Somtimes I think if I buy some mandarin ex with CD for my son, and then do its ex., will it be the same ?

We are attending the briefing tonite and will probably start CHi.....may I also ask once you start do you need to pay for a few months, or even a year?  If you want to quit do you need to finish a term or course first?

公文數一d都唔好  
做都成個機械人咁
反而中英都 ok

$500 好貴呀   一加加 14%  

‹ 上一主題|下一主題