用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年出生的bb,開始選幼兒園未呀?
樓主: yuenszewing
go

06年出生的bb,開始選幼兒園未呀? [複製鏈接]

Re: 06年出生的bb,開始選幼兒園未呀?

剛剛知道,N 唔用得,K1-K3先用得

Miffy-miffy 寫道:
讀nursery 係唔可以用學卷, 要k1以上先得呀.

panala 寫道:
Hi, 我bb係0601, 暫時心水係蘇淅同維多利亞, 其他仲諗緊, 請各位多多指教

Tung918, 教世軍係有出世紙就報得ga la.. 所以有d人會一拿到出世紙就幫bb報名ga..

唔該哂~~
等我都留意下先~
我住元朗....不過諗緊比女女係大埔"安基司"讀N1國際班,再同佢kln tong 搵k1.
定係直接出kln tong搵N1好呢
你地比d意見吖?~~

Doris,

我個女是0603, 都打算報衞理堂, 如你有興趣, 記住今年10-11日報名.  另外, 我會先比佢去衞理堂的幼樂坊返吓playgroup先.  若要多些資料, 可PM我.
仲有冇其他同路人再算報衞理堂N1 - 08入學呀? Keep in touch 吖

waichuntai

北角維多利亞3月14日 4:20 有 school visit, 我已經報名,你可以打電話去查一下。

Sonjamama,

我有朋友在蘇浙讀,後來轉了去GSIS. (他說蘇浙校舍舊。)
另一朋友在維多利亞讀,他考到St.Paul Co-ed. 我覺得好好喔。

St. Paul nursery 應該也很好。但因爲它是一條龍去St.Paul Convent, 我不想bb讀女校。所以是次選。

其實我有d嘢唔明呀, 可唔可以幫下我呀?
我bb17-01-2006出世, 唔我幾時要幫佢報幼兒園? 幾時要報幼稚園呀? 我對依方面唔係好識, 因為係第一個呀, 麻煩各媽咪幫我解答下呀, 謝謝     

how about YMT 救世軍

醒目開學勳章

Sonjamama 寫道:
Panala
你觉得蘇淅同維多利亞边间好D呢?我都係諗住报 呢两间,
我bb 都係0601

雖然一般人覺得蘇淅傳統d同校舍舊d(始終用咗幾十年), 但都keep得ok嘅,之不過"番"新速度可能慢d。再加上我想bb學普通話, 所以我會prefer蘇淅, 因我覺得蘇淅普通話好d。
(學費仲平d..嘻嘻)

而且維多利亞n1冇普通話(除非有家人母語係普通話, 可以n1join英普班), k1先有

醒目開學勳章

PamelaHo 寫道:
其實我有d嘢唔明呀, 可唔可以幫下我呀?
我bb17-01-2006出世, 唔我幾時要幫佢報幼兒園? 幾時要報幼稚園呀? 我對依方面唔係好識, 因為係第一個呀, 麻煩各媽咪幫我解答下呀, 謝謝     

應該今年報幼兒園, 08年9月入學, 除非你俾佢08年2月插班(夠2歲), 讀1 又 1/2 年 n1。
如果k1想讀第2間幼稚園, 就要出年報幼稚園。

各位媽媽,對嗎? (等我順便re-confirm 一次先   )

我個仔都係0605,我地住尖沙咀,好似冇n1,諗住報何文田或九龍塘,但係又好擔心佢要搭車返學

andie_chow :其實我都仲未諗去邊到攪生日好^^",我有諗過上黎睇下邊d媽咪都係0605既就約埋出黎攪,多d人開心d ma^^係喎~有冇興趣一齊出黎慶祝?
你原來報左荃灣救世軍呀,係咪好好架呢間?要排兩年咁耐呀...我就住深水埗既,不過我就想搵d近d~但因為我剛剛搬入黎,唔知邊間好~quote][/quote]
依家我都煩緊點同阿囡慶祝生日...您有冇好提議?
至於學校
我只係暫時報左一間..不過都要排2年半...
依家努力搵下其他學校既資料~[/quote]

square72 寫道:
JOANBABY10,

我都煩緊點同佢慶祝一歲生日ar~~ 仲要咁啱係星期日wor~~ 我都only 同佢報咗乙明救世軍ja~ 仲諗沙田有邊間好~~

不如約埋出黎一齊慶祝呀~多d人開心d^^
其實我之前都有諗過報乙明救世軍,因為我99住沙田,方便佢湊ma~我想問問依家報乙明救世軍要幾$$學費?要排幾耐?

JOANBABY10 寫道:
andie_chow :其實我都仲未諗去邊到攪生日好^^",我有諗過上黎睇下邊d媽咪都係0605既就約埋出黎攪,多d人開心d ma^^係喎~有冇興趣一齊出黎慶祝?
你原來報左荃灣救世軍呀,係咪好好架呢間?要排兩年咁耐呀...我就住深水埗既,不過我就想搵d近d~但因為我剛剛搬入黎,唔知邊間好~quote]

依家我都煩緊點同阿囡慶祝生日...您有冇好提議?
至於學校
我只係暫時報左一間..不過都要排2年半...
依家努力搵下其他學校既資料~[/quote][/quote]
救世軍卜 凱 賽 琳 幼 兒 園都好似好好架~

tianachu,

其實我都打過電話去問有關衛理堂playgroup, 他叫我fax張form去, 然後會有人打電話約我見面. 我覺得感覺不是太好, 因為我個bb現在1歲都未到, 連playgroup 都要interview?未免太早了吧! 所以仍未決定是否join 衛理堂playgroup. 你囡囡開始上playgroup未呀??

Doris
tianachu 寫道:
Doris,

我個女是0603, 都打算報衞理堂, 如你有興趣, 記住今年10-11日報名.  另外, 我會先比佢去衞理堂的幼樂坊返吓playgroup先.  若要多些資料, 可PM我.
仲有冇其他同路人再算報衞理堂N1 - 08入學呀? Keep in touch 吖

andie_chow:救世軍卜 凱 賽 琳 幼 兒 園o係邊到架?我最近先知原來我個朋友個朋友個b同我個仔仔同一日出世,佢地話會約埋0605d媽咪在4月29日去bbq呀~你一唔一齊呀?

我都報左 2間救世軍 荃灣 同 大窩口

荃灣見張receipt排到3xx 我諗都幾難入到n1
宜大窩口張receipt排3x 希望有機會啦~

JadeW 寫道:
我都報左 2間救世軍 荃灣 同 大窩口

荃灣見張receipt排到3xx 我諗都幾難入到n1
宜大窩口張receipt排3x 希望有機會啦~

我問過大窩口o個間,佢話即使早報名都一樣要經過interview 先決定收唔收個喎!除非係插班。

Re:請問有沒有住九龍塘幼兒園好介紹?

簽名被屏蔽

排3x幾要interview先入冇問題阿

但係排3xx 會吾會有interview都成問題阿馬
‹ 上一主題|下一主題