用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 係唔係女拔的家庭個個都好有錢o架?
樓主: MrsBunBun
go

係唔係女拔的家庭個個都好有錢o架? [複製鏈接]

Re: 係唔係女拔的家庭個個都好有錢o架?

agree a little of your comment but as i know, one of the parents (i think usually mother) must be a full time housewife which means she can take care her kid everyday.

由 doristsang 於 2007-04-26 23:11:29

在我認識的女拔家長, 大都是中產/專業人士, 並非大富大貴, 但當然不愁衣食, 生活富足。但我同意有媽咪話他們全都好緊張囡囡的學習, 而小朋友本身亦很要好突出才能在二千人中脫穎而出, 被戴校長看中。

醒目開學勳章

吾係好有錢 .... 但相信無錢就未必讀得起 !
我個朋友女女讀緊,學緊 6 樣野 (大提琴,騎馬,國畫....) & 補習老師都有3 個 ,吾係淨係佢係咁 ! 佢圍內個d都係咁      

由 ganbare 於 2007-06-04 20:21:53

吾係好有錢 .... 但相信無錢就未必讀得起 !
我個朋友女女讀緊,學緊 6 樣野 (大提琴,騎馬,國畫....) & 補習老師都有3 個 ,吾係淨係佢係咁 ! 佢圍內個d都係咁   

as far as I know, not all DGJS students' moms are full time housewives.  But I do agree the school cares about how much time parents can devote to their daughters.

我識得一個幾年前在女拔畢業嘅女仔, 佢屋企唔算太有錢, 爸爸開鋪頭, 媽咪係家庭主婦, 但係呢個女仔好有野心, 無補習老師但年年都名列前茅, 讀完預科有中大港大唔讀, 到英國讀法律, 佢好鐘意讀書, 很勤力, 很踏實, 無架子。

julietta 寫道:
我識得一個幾年前在女拔畢業嘅女仔, 佢屋企唔算太有錢, 爸爸開鋪頭, 媽咪係家庭主婦, 但係呢個女仔好有野心, 無補習老師但年年都名列前茅, 讀完預科有中大港大唔讀, 到英國讀法律, 佢好鐘意讀書, 很勤力, 很踏實, 無架子。

去得英國讀書,學費連生活費要幾錢1年 供得起都唔會

喺普通家庭 咁咪即喺話比人哋知有番咁上吓收入

半桶水 寫道:
[quote]
julietta 寫道:

去得英國讀書,學費連生活費要幾錢1年 供得起都唔會

喺普通家庭 咁咪即喺話比人哋知有番咁上吓收收   [/quote]
去英國讀4年大學, 正常100萬多d (姐係唔會周圍玩, 去shopping, 落酒吧....)
係香港都唔一定係好有錢

我友人在F.4嗰年送囡到英國讀書.
佢話每年學費連生活費要三十多萬.
攞得起每年三十萬,妳話佢要揾幾多先可以維持全家總支出(衣食住行),咪即喺話唔方窮囉,我諗樓主意思問有錢嘅定義唔喺指如李超人(邊有咁多富豪),應該喺問有番咁上吓收入就真.

今年會考14歲天才女狀元,家住元朗區,當年考拔萃失敗,你地知道答案啦,唔需要花大多時間再去討論喇!

重有,直至現在都冇拔萃家長喺呢道開topic,大家唔同grade嘛!

[ 本文章最後由 suzuko 於 07-8-12 16:28 編輯 ]

朋友的女兒讀此校, 自小愛看書, 十分有書緣, 考試每年名列前茅, 也參加很多學校以外的課外活動, 當然也順利升上女拔中學啦, 小學+中學+課外活動+補習普通話等, 另外媽媽或補習老師一定唔少得, 沒有足夠的財力是很難負擔下去的. 當然更重要的是孩子的能力要應付得到學校的要求, 因也有讀不下去而轉校的人.
我有個好老公, 2個好女兒, 希望一家人生活愉快!主啊, 你的恩典夠我用! 求你使患難遠離我, 願你垂聽我的禱告!

我唔係好同意話讀dgs要好有錢...我個女又冇補習...淨係學一樣樂器...係dgs都入到精英班...

d人認為讀dgs一定要好有錢...係出面d人誤會...屋企冇錢但係個細路真係得的話...可以向學校申請助學金...合資格的話學校一定support...考f.1時...校長已經講明唔理你家庭經濟...唔駛話比佢知你冇錢讀...佢收咗你之後...自然會support你個女學費(i mean合資格的話)...請唔好再誤會一間好學校

原文章由 suzuko 於 07-8-12 16:21 發表
今年會考14歲天才女狀元,家住元朗區,當年考拔萃失敗,你地知道答案啦,唔需要花大多時間再去討論喇!

重有,直至現在都冇拔萃家長喺呢道開topic,大家唔同grade嘛! ...

Hello

I think there are few reason of the 14 yrs old genius not being accepted.   1st the location is too far. 2nd. I think DGS does not allow gifted children to jump grades.   She was too young to study there.
Ewong

You don't need to be very wealthy but family income should be sufficient to cover at least HK$10K school fee and other ECA activities.  Unless your daughter is the top of the class, either academic or other talents, she would feel a lot of peer pressure.  Peer pressure is good if your daughter knows how to fit in, i.e. good EQ.  Even your daughter is no. 1 in her primary school, she may just average in DGS as so many good girls are admitted.  You need to prepare, both financially and timewise, to let your daughter to study in DGS.

Many of 女拔的家庭 is 好有錢好有錢 (daughters of the owners of listed companies, e.g. 郭鶴年's daugther).  
None of them are categorized as poor.

The poorer are the daugthers of professors or professionals, but still earn at least 0.1m per mth.

Many of them have chauffeurs, and live in multi-billion houses.

[ 本文章最後由 c-wong 於 08-5-5 13:26 編輯 ]

女拔小係私校,係未唔同直資學校,冇得申請學費減免/資助架?

我知道女拔家庭並不是一定好有$,當然有住山頂的,住屋村的也不少,不過平心而論,就算您有$,亦未必入到,事實上dgjs是會收在成績上非常好的小朋友,加埋有特異功能就更好.

Hi pl9258,

Please check PM.  Thanks!
原帖由 pl9258 於 10-1-19 19:50 發表
我知道女拔家庭並不是一定好有$,當然有住山頂的,住屋村的也不少,不過平心而論,就算您有$,亦未必入到,事實上dgjs是會收在成績上非常好的小朋友,加埋有特異功能就更好. ...
‹ 上一主題|下一主題