用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問大家考取鋼琴一級對報考小一有幫助嗎? ...
樓主: 2SonsMom
go

請問大家考取鋼琴一級對報考小一有幫助嗎? [複製鏈接]

Re: 請問大家考取鋼琴一級對報考小一有幫助嗎?

2SonsMom

我無嬲呀   
我真係唔明所以先問下姐   

一個小朋友只係學琴至初級,但媽媽循序漸進咁教佢,比佢明白學習鋼琴真正ge意義,打好根基。呢樣先係校長想要ge學生and家長

急功近利&自大ge家長你係校長會點睇       所以有5級都唔收囉        

你真係幾得意....邊個話呢個阿媽有五級就名校唔收?佢小朋友係間超級名度讀書的,因為有好多小朋友都可以係小一入學時拎到張五級cert.,所以你搞錯了....係另一個媽咪個小朋友有五級cert唔收啫.........進度快=急功近利?你又唔係人,你又知?放寬d你隻眼對你有好處,唔係一世人都唔知/唔信有人可以咁細過五級,焗限埋你小朋友既眼光啦,再講我目的都係入錢落你袋,其實你最初咁無禮咁話人,我都唔應該袋錢入你袋架啦,不過好心啫,不過都係side心機.........唉.......
iloveyoub4 寫道:
2SonsMom

我無嬲呀   
我真係唔明所以先問下姐   

一個小朋友只係學琴至初級,但媽媽循序漸進咁教佢,比佢明白學習鋼琴真正ge意義,打好根基。呢樣先係校長想要ge學生and家長

急功近利&自大ge家長你係校長會點睇       所以有5級都唔收囉        

Sindy

睇清楚先啦我又唔係話你個fd,
我又無指明道姓講邊個     
我諗姐,諗下都唔得  
咩你咁架     
香港有言論自由架wor,
我唔洗你入錢落我袋啦你有排都未夠班呀     
唔好睇到自己咁高先得架
仲係咁撩交黎嘈,
我唔會再講啦你慢慢啦。

[quote]
Sindy 寫道:
你真係幾得意....邊個話呢個阿媽有五級就名校唔收?佢小朋友係間超級名度讀書的,因為有好多小朋友都可以係小一入學時拎到張五級cert.,所以你搞錯了....係另一個媽咪個小朋友有五級cert唔收

I create this topic just want to know is it useful for primrary school interview. However I am not expected some parent's advice are not very friendly as I usually read from another topics with some warm advice and friendly attitude....

由 iloveyoub4 於 2007-05-22 12:57:31

急功近利&自大ge家長你係校長會點睇    所以有5級都唔收囉

I think if my son obtained grade 5 certificate in K3 (of course impossible), I have to share  the difficulities and fun with other parents. But not laughing at another parents or their kids that they cannot obtained Grade 5 certificate but my son can.

We always teach our sons don't "自大", be helpful and nice to his classmates, friends etc.

Anyway, forget it! Have a nice day!

back to the topic.

My son didn't obtain any cert. (grade 1-5) ,but touch wood he got accepted by a DSS school.

He has been playing violin from 4.5 yo. He teacher said he was a fast learner (esp. compare with the kids who are at the same age). However, we both did not want to  push him for any exam but develop real interests in music instead. Now,he is 6 yo, his teacher ask him to take the grade 3 exam. I can honestly say that I can't imagine how hard it will be if my son was pushed to take the grade 3-5 exam last yr  when he is only 5 yo. Or he have to practice 1hr a day and lost a lot of playtime which I think is important to the children. (Remember,the cert. have to be issued b4 the application period for primary school,so the exam date may be even earlier)

I believe that there maybe someone who obtain grade 5 cert.,but I don't think it's common and it is a must.

Take it easy!

去單打場啱你丫..............我都無指明道姓話邊個喎[quote]
Sindy

睇清楚先啦我又唔係話你個fd,
我又無指明道姓講邊個     
我諗姐,諗下都唔得  
咩你咁架     
香港有言論自由架wor,
唔好睇到自己咁高先得架
仲係咁撩交黎嘈,
我唔會再講啦你慢慢啦。

[quote]
Sindy 寫道:
你真係幾得意....邊個話呢個阿媽有五級就名校唔收?佢小朋友係間超級名度讀書的,因為有好多小朋友都可以係小一入學時拎到張五級cert.,所以你搞錯了....係另一個媽咪個小朋友有五級cert唔收

問又係你問既,人地話你聽無用,你又聽唔入耳,人地話比你聽五級都無用,你又聽唔入耳,人地話唔信咁細過五級,咁人地阿媽行出黎,話比你聽係得,你又話人地晒命....都唔知你開呢個TOPIC係想人話你小朋友好叻呀,有一級,定係想真係聽下咩叫高人...........
2SonsMom 寫道:
I create this topic just want to know is it useful for primrary school interview. However I am not expected some parent's advice are not very friendly as I usually read from another topics with some warm advice and friendly attitude....

由 iloveyoub4 於 2007-05-22 12:57:31

急功近利&自大ge家長你係校長會點睇    所以有5級都唔收囉

I think if my son obtained grade 5 certificate in K3 (of course impossible), I have to share  the difficulities and fun with other parents. But not laughing at another parents or their kids that they cannot obtained Grade 5 certificate but my son can.

We always teach our sons don't "自大", be helpful and nice to his classmates, friends etc.

Anyway, forget it! Have a nice day!

你就係學校想要ge家長囉     

eemay 寫道:
back to the topic.

My son didn't obtain any cert. (grade 1-5) ,but touch wood he got accepted by a DSS school.

He has been playing violin from 4.5 yo. He teacher said he was a fast learner (esp. compare with the kids who are at the same age). However, we both did not want to  push him for any exam but develop real interests in music instead. Now,he is 6 yo, his teacher ask him to take the grade 3 exam. I can honestly say that I can't imagine how hard it will be if my son was pushed to take the grade 3-5 exam last yr  when he is only 5 yo. Or he have to practice 1hr a day and lost a lot of playtime which I think is important to the children. (Remember,the cert. have to be issued b4 the application period for primary school,so the exam date may be even earlier)

I believe that there maybe someone who obtain grade 5 cert.,but I don't think it's common and it is a must.

Take it easy!

我個女讀緊小三, 身邊既同學, 大部份都係學琴, 而好多學校講到明, 鋼琴/小提琴太普通, 佢地應為呢d只係'必須'品, 而吾係特別, 所以如果想用學琴而去入名校, 我諗家長會失望而回

再者, 我自己都學過琴, 我當年, 一考就考三級, 從來無考過1級/2級, 學左無1年定2年, 就去考3級, 吾係我特別叻, 而係當年無甘多娛樂, 日日係屋企比阿媽迫練琴, 一日一個鐘, 3級根本吾難考, 琴老師話, 1級同2級, 考黎side $, 所以叫我媽咪比我考3級, 吾駛考1級同2級

但依d家長, 可能真係好想d仔女有張cert..................

我就吾知啦, 因為我對仔女無學琴

我個女都係k3,
4歲開始學琴,
我睇佢進度最快都要小一尾先可以考『英國皇家2級』試,
我識ge朋友及琴行考到級既都係小學以上wor,
幼稚園k3學生我就未見過啦,

其他野我就唔知夠唔夠班袋錢入你袋,但以上既野,就絕對夠啦,你唔得既野(唔係話你女,因為囡囡學琴練琴係大人既事),就唔好否定人地,咁只會坐井觀天既啫

[quote]
Sindy

唔好睇到自己咁高先得架
仲係咁撩交黎嘈,
我唔會再講啦你慢慢啦。

[quote]
Sindy 寫道:

ok你同你個女最叻啦,得未?!

我真係怕左你啦....點解d人咁自大ge??

Sindy 寫道:
[quote]

我個女都係k3,
4歲開始學琴,

其他野我就唔知夠唔夠班袋錢入你袋,但以上既野,就絕對夠啦,你唔得既野(唔係話你女,因為囡囡學琴練琴係大人既事),就唔好否定人地,咁只會坐井觀天既

我係bk第一次見d咁[size=large]自大ge家長呀,真係好得人驚啊

Sindy 寫道:
[quote]

我個女都係k3,
4歲開始學琴,

其他野我就唔知夠唔夠班袋錢入你袋,但以上既野,就絕對夠啦,你唔得既野(唔係話你女,因為囡囡學琴練琴係大人既事),就唔好否定人地,咁只會坐井觀天既

我幾時有話我個女呀,我欣賞人地個小朋友咋......多d欣賞下人地,唔好人地叻d就否定人地,我諗你自大似d囉,你自己唔得就話人地都唔得
我係bk第一次見d咁[size=large]自大ge家長呀,真係好得人驚啊

[quote]
Sindy 寫道:
[quote]

我個女都係k3,
4歲開始學琴,

Sindy

你做咩咁嬲姐,
比D氣量出來啦
都岩ge你欣賞人地個小朋友咋......多d欣賞下人地囉
點叻都係人地個仔女都唔關你事

我就一早講到明自己個女未夠班啦

Sindy 寫道:
我幾時有話我個女呀,我欣賞人地個小朋友咋......多d欣賞下人地,唔好人地叻d就否定人地,我諗你自大似d囉,你自己唔得就話人地都唔得[quote]
[/quote][/quote]

唓....關我咩事...我做乜嬲呀.......    我嬲就留返啖氣暖肚啦........仲同你講咁多........我係yahoo仲輸緊萬幾分呀.....我抽出我寶貴既時黎同你講野架  

Sindy

你做咩咁嬲姐,
比D氣量出來啦
都岩ge你欣賞人地個小朋友咋......多d欣賞下人地囉
點叻都係人地個仔女都唔關你事

我就一早講到明自己個女未夠班啦

sindy,

做mug搞到千年道行一朝喪,請你飲茶吓,kiss ~~~~ you  

唓....喪乜啫........???幾時飲先........?你女入左xx,請食自助餐......     
CHUCHU 寫道:

sindy,

做mug搞到千年道行一朝喪,請你飲茶吓,kiss ~~~~ you  

醒目開學勳章 王國長老

我都係咁話............我都一早唔鬼答架啦
入左夜, 天氣涼, 留返淡氣暖下肚
CHUCHU 寫道:
sindy,

呢個咪就係我既缺點囉.....不平則鳴,我成日得到教訓,都唔識改過既...唉....
Charlotte_mom 寫道:
我都係咁話............我都一早唔鬼答架啦
入左夜, 天氣涼, 留返淡氣暖下肚
[quote]
CHUCHU 寫道:
sindy,
[/quote]

睇完一輪咁激烈嘅辯論,本來都唔打算再發言,免得再有 hard sell 之嫌,但有 d 嘢我又想澄清一下!
其實係我身邊有好多小朋友比我囝囝更叻!我聽聞將於 9 月入學有一位小朋友已經考咗 Grade 8 添!所以我從來都唔覺得囝囝叻,只係佢比較有興趣彈琴,又肯花時間練琴啫!
我之前嘅回應其實係想講出一個 fact,絕對唔係想 hard sell d 乜嘢,更加唔係睇唔起任何一位小朋友!每位小朋友都有佢獨特嘅地方,係咪!?

至於 iloveyoub4 想知嘅問題,亦都可以同大家分享吓!囝囝 3 歲開始學琴,由開始都依家,除非好忙,否則佢每日都會練起碼一小時琴,至於你話考試嘅 syllabus 就所有考生都係一樣,唔會話你細過就考少d,大過就考多 d
‹ 上一主題|下一主題