用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Venus619
go

九龍塘基華小學 [複製鏈接]

其他家長話:
間間官津教的數都是一樣---淺(因為教署要求)
英文就跟馬頭涌小學一樣用big books http://www.mtcgps.edu.hk/links/engsite/index.htm
中文用的書是啟思, 好似系較深.
原文章由 hinlaam 於 07-9-19 23:08 硐表
我覺得課程比我想像中淺...

特別是數學...好似幼稚園 d 功課....

英文...都係淺了一點

咁多位,你地好呀,我今年用20分黎入紙自行分配學位,24/11就知結果,希望得啦!!
多謝晒你地咁多位寶貴意見!!
珍惜眼前人[/url]

醒目開學勳章

我之前參觀這校的環境,對這校有好感!
希望囡囡明年能報名入該校
我囡囡今年讀K2又是12月出生,家住43校網,計過只有15

1.請問學校會否不喜歡收細仔/女?
2.可否取報名表自行報考呢?(何時開始派表)

小小的分享:

我的小朋友都係年尾出世. 舊年第三 round 面試收的. 所以
學校應該唔會唔鍾意細仔/女.

暫時就覺得學校都幾 OK.  每兩堂有一個 Break, 俾小朋友鬆一鬆, 操場地下又特意畫咗好多個跳飛機, 俾低年級的小朋友玩.  又有好多不同活動 (上學校的網頁可以睇到 PHOTOS), 小朋友不知幾開心!

課程呢, 我唔知同區其他名校有幾深, 但我覺得都唔算好淺, 又唔覺得我小朋友個英文老師好似有位家長講到要用 "suck" 來形容喎!  

好老實, 個小朋友處理到就話啫, 深過頭嘢話佢完全 GET 唔到都冇用.  有d 學校就係噤, 不停"谷" d 小朋友, 你個小朋友係 "谷" 到個批咪好囉, 如個你個小朋友係 "谷" 唔到個批, 成日同你講話d 功課好深唔識做, 默書默極都唔識, 仲同你講話唔想返學......到時咪仲煩.  又或者學校一味不停"谷", 淨做學校 d 嘢都做唔切, 仲講乜學其他課外嘢wor!

我的小朋友基本上平日一至五已經可以做好曬學校要做的嘢, 星期六就可以安排吓其他嘢比佢學! 安排尚可.

2.可否取報名表自行報考呢?(何時開始派表) ... [/quote

因為跨網的關係, 處理上要小心 d.  我唔知出年會點, 我見過年老師話如果第一或第二輪中都冇選擇過基華的話佢未必會安排到俾你第三輪有 interview.  所以你要小心考慮一下填表上的安排/取捨.

希望你成功!

原帖由 ultraman 於 09-2-21 19:44 發表
我之前參觀這校的環境,對這校有好感!
希望囡囡明年能報名入該校
我囡囡今年讀K2又是12月出生,家住43校網,計過只有15分

2.可否取報名表自行報考呢?(何時開始派表) ...

原帖由 eggoies 於 09-3-3 09:56 發表
小小的分享:

我的小朋友都係年尾出世. 舊年第三 round 面試收的. 所以
學校應該唔會唔鍾意細仔/女.

暫時就覺得學校都幾 OK.  每兩堂有一個 Break, 俾小朋友鬆一鬆, 操場地下又特意 ...

eggoies,
我想問下:
我自行分配沒有選基華, 在統一派位時就填了甲一. 這有否機會叩門?
當年你是幾時比資料學校叩門, 是否在統一派位出結果(即6月份)之後or之前?
thanks!

1. 我自行分配沒有選基華, 在統一派位時就填了甲一. 這有否機會叩門?

我都係 second round 的甲一部份填了基華, 都可以有得 INTERVIEW.

2. 當年你是幾時比資料學校叩門, 是否在統一派位出結果(即6月份)之後or之前?

是係統一派位之後, 上網 (or 打電話問) 知道交表及Profolie 的日期, 之後等學校打電話俾我.

Rdgs,

Eggoies

原帖由 HIN2003 於 09-3-11 16:19 發表

eggoies,
我想問下:
我自行分配沒有選基華, 在統一派位時就填了甲一. 這有否機會叩門?
當年你是幾時比資料學校叩門, 是否在統一派位出結果(即6月份)之後or之前?
thanks! ...

原帖由 eggoies 於 09-3-23 08:58 發表
1. 我自行分配沒有選基華, 在統一派位時就填了甲一. 這有否機會叩門?

我都係 second round 的甲一部份填了基華, 都可以有得 INTERVIEW.

2. 當年你是幾時比資料學校叩門, 是否在統一派位出結果(即6月份)之後or之前? ...

eggoies,

多謝你的解答!!!!
我想問多d. 老師是否大部份都是教徒?

回覆 37# 535788 的文章

請問知唔知道有無校車到將軍澳區呢?

我早上送囡囡幼稚園校車時見過寶琳區有, 大約7:30am左右.

原帖由 ALICE.CHEUNG 於 09-6-9 17:49 發表
請問知唔知道有無校車到將軍澳區呢?
~easybring~

唔該,請問到唔到坑口mtr, 幾錢個月呀?

HK Dollar 800/month in TKO area
Qvi 3.97kg :-?
http://www.babyhome.com.tw/bb/156458

Can any parents tell me the format/ content of the interview for supplementary P.1 places last year?
Do the parents need to be interviewed too?
Thanks!
‹ 上一主題|下一主題