用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 2007年度沙呂小一年級交流....
樓主: bjjm
go

2007年度沙呂小一年級交流.... [複製鏈接]

亞sir覆佐我喇, 只需帶 「現代中國語文」就得 !!
其他d書手冊有寫先要帶。
咁就唔使咁重啦 !!
::" /> ::" /> ::" />
SUNNY媽

多謝 sunny 媽資訊, 不過我今日都無理咁多, 只係幫亞女執現代中國語文, 好彩都0岩 , 唔該晒!

另外, bjim, 最初亞女放學都大安指意看電視架, 我惟有看網上   e-class  手冊, 再遙遠控制打電話返屋企, 半威脅咁叫佢做功課, 等我回來再執漏啦! :evil:
總之就好累啦!

原文章由 SUNNY媽 於 07-9-13 09:39 硐表
咁就唔使咁重啦 !!

睇翻個 mail, 原來亞 sir 昨晚成 11點幾覆我, 真係辛苦晒d老師了 !!

你地有無睇 e-class 個龍虎榜呀, 雖然唔知點計, 但幾有趣噃 :
愛心家長你地知唔知咩黎嫁 ???
SUNNY媽

我是1E愛心家長(用緊老公A/C),上星期五做了一天的義工,感覺到每堂上課的時間很緊迫,令到小一的學生在每課當中未能追及。有時連小息都不能得到休息。我感覺到打仗一樣的感覺。記得上了一課是中文科,這堂主要是教筆順法,但當老師踏入課室便一口氣不停地講,每個學生就完全不明白什麼是筆順,當時間一到老師便立刻離開。我感覺到每個學生上這一課都不知道發生什麼事。

0下, 唔係丫麻? 咁小朋友真係好難適應,
仲有呀, 家長們電腦差些都唔掂, 好似又要練拼音及打字, 有時d家課都唔知想點?

原文章由 嘉爸爸 於 07-9-15 16:21 硐表
我是1E愛心家長(用緊老公A/C),上星期五做了一天的義工,感覺到每堂上課的時間很緊迫,令到小一的學生在每課當中未能追及。有時連小息都不能得到休息。我感覺到打仗一樣的感覺。記得上了一課是中文科,這堂主要是教筆順法,但 ...

原文章由 SUNNY媽 於 07-9-13 09:39 硐表
咁就唔使咁重啦 !!

路過講兩句:: 音樂堂記得帶牧童笛呀,今年忘記帶扣學分! 不過P.1 開始時可能只寫家長通訊欄,下學可能忍真架la  由其是帶眼鏡細細粒個音樂老師

您個仔在大圍學繪畫的嗎

請問你個仔是否有在大圍鈿姐姐那兒學繪畫的?
因為他的名字有點兒像我女兒林鄀櫺的繪畫班同學仔個名,他也叫樂樂,也是剛剛今年入讀呂明才的.

係呀~~~好野...有新朋友啦~~~
我個仔叫黃子樂,請問你的小朋友叫咩名呀?
我地住在馬鞍山耀安附近,你呢?
好開心可以認識新朋友呀~~~
因為仔仔之前在荃灣讀幼稚園,冇同學仔會一齊讀沙呂小,驚佢唔集慣呀~~~
我地會做 ... [/quote]

可以在手冊的68頁看到功課的簡稱, 另外語文第一冊, 寫字本第一冊, 聲母卡, 并音學習輪是跟輕鬆學并音一起帶回學校的

原文章由 bellaho 於 07-9-15 20:04 硐表
仲有呀, 家長們電腦差些都唔掂, 好似又要練拼音及打字, 有時d家課都唔知想點?

這些都只是普通話堂要帶的嗎

原文章由 yuenwaimami 於 07-9-16 22:11 硐表
可以在手冊的68頁看到功課的簡稱, 另外語文第一冊, 寫字本第一冊, 聲母卡, 并音學習輪是跟輕鬆學并音一起帶回學校的
SUNNY媽

多謝你的提醒 !! 但扣學分會點嫁
原文章由 Ilovemonkey 於 07-9-16 12:55 硐表

路過講兩句:: 音樂堂記得帶牧童笛呀,今年忘記帶扣學分! 不過P.1 開始時可能只寫家長通訊欄,下學可能忍真架la  由其是帶眼鏡細細粒個音樂老師 ...
SUNNY媽

原文章由 bussycat 於 07-7-17 22:19 硐表
我係叩門的,其實唔需要理有幾多機會la, 反正第ニround 都係睇彩數姐.

請問你叩門一次就收左你了? 係咪要interview 埋家長架?
唔知你知唔知你o個年有幾多人叩門?

thanks

原文章由 SUNNY媽 於 07-9-16 23:34 硐表
多謝你的提醒 !! 但扣學分會點嫁

今年新開始架! 我想末有人被扣住!! (我真吾想知 因為我隻馬騮

yes, total 5 items.

原文章由 SUNNY媽 於 07-9-16 23:31 硐表
這些都只是普通話堂要帶的嗎

thank you 呀, 聽日有普通話堂潻 !! 好彩
SUNNY媽

妳d 電腦肯定唔會差law 而且第一堂學打baba mama 之嗎, BTW, 妳個囡好斯文wor.

原文章由 bellaho 於 07-9-15 20:04 硐表

1. 我寫咗三封叩門信
2. Yes
3. 聽講有400+ 個叩門申請

原文章由 旻仔媽 於 07-9-17 12:18 硐表

請問你叩門一次就收左你了? 係咪要interview 埋家長架?
唔知你知唔知你o個年有幾多人叩門?
thanks

多謝抬舉!佢係陌生人面前會較為斯文, 其實好百厭

想請教下你, 資訊科技課應帶那些課本? 是新手上路抑或小畫家也要帶呢?

聽亞女講有個同學呢排上堂都喊 , 話掛住屋企, 我叫亞女關心下別人, 試下同佢做朋友啦

原文章由 bussycat 於 07-9-18 19:54 硐表
妳d 電腦肯定唔會差law 而且第一堂學打baba mama 之嗎, BTW, 妳個囡好斯文wor.

帶新手上路
個女仔1st week 冇cry ga, class teacher會同佢parents傾吓, this week 唔 g 重有冇cry le, Friday 我sin會返去做義工跟進吓

原文章由 bellaho 於 07-9-19 13:10 硐表
多謝抬舉!佢係陌生人面前會較為斯文, 其實好百厭

想請教下你, 資訊科技課應帶那些課本? 是新手上路抑或小畫家也要帶呢?

聽亞女講有個同學呢排上堂都喊 , 話掛住屋企, 我叫亞女關心下別人, 試下同 ...

原文章由 SUNNY媽 於 07-9-7 00:56 硐表
Hello Bussycat & bellaho,

我都要多謝所有愛心家長呀 :
我個仔叫樂天, 都係1E 班呀, 請幫忙照顧佢啦 !!

另好開心聽到班主任好好人, 咁就好喇

Bussycat,
你係 ...

Hello...

星期三我請左一天假去做1e班愛心家長..其實係想睇下仔仔的上學情況(有點自私.. )首先跟其他1e班愛心家長say sorry ...真係幫唔到你地咩野....

我太太之前都幫過一天,她說上堂好亂,但我唔同意...我覺得老師係用左好多時間去安定小朋友,e.g. lunch time...我見我仔仔果班1d班已開始食...但1e仲味落堂(因為之前老師用左小小時候訓導同學仔),我個人發現有幾位小朋友都幾百厭....班主任要罰小朋友企左一陣.....

我整天都在後排紅組付近,所以同果幾位小朋友好傾d。sunny媽:你仔仔(應該我唔會攪錯吧)好乖,同組小朋友都好乖好勤力,好幸運的,旁邊同女同學好叻好成熟應該可以推動sunny學習,前面女同學又成個小公主咁,但係佢有d失雲wor,組長幫佢收曬功課同仲o係到搵,紅組成組都好叻好醒目。你問sunny記唔記得叔叔?佢整斷左支筆tim...放學我同紅組小朋友玩到笑到"look"地....

雖然同佢地相處左一日,但都好掛住1e紅組 ,希望仲有機會去探佢地啦....

嘉爸爸你好 !

聽你講完之後我便放心了 ! 謝謝你的報導呀 !! 原來愛心家長可以做一日的 ? 我都想做潻!!! (原以為要做足一個月 )

我記得呀, 亞仔支鉛筆斷開兩支, 佢仲叫我唔好掉潻. 原來 ....... 真好笑 等我今晚問吓佢記唔記得叔叔先

佢仲話有一日放學時俾班主任話佢地班成日傾計, 所以遲佐放學:tongue:

亞仔同我講, 有一日食完飯佢同坐隔離既同學仔一齊做功課而唔去操場玩, 我都覺得好出奇, 原來認識了這個乖乖同學呢 :

你亞仔係1d班情況如何 ?? 有沒有到隔離班8一8??

心妍媽咪, 你囡囡係邊組呀, 唔知佢同sunny仔係唔係同組呢 !!

下星期六可以返學校睇吓喇 !!

原文章由 嘉爸爸 於 07-9-21 00:12 硐表

Hello...

星期三我請左一天假去做1e班愛心家長..其實係想睇下仔仔的上學情況(有點自私.. )首先跟其他1e班愛心家長say sorry ...真係幫唔到你地咩野....

我太太之前都幫過一天,她說上堂好亂,但我唔同意...我 ...
SUNNY媽
‹ 上一主題|下一主題