用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德寶英文幼稚園 (將軍澳) 請問有冇將軍澳德寶家長呢?
樓主: CARMA
go

請問有冇將軍澳德寶家長呢? [複製鏈接]

carma
今個星期6我會去陸慶濤簡介會呀.

原文章由 CARMA 於 07-9-5 14:51 硐表
hihi!
請問你地諗住報邊間小學未呢?

jaisy,
我都諗緊去吾去聽好!星期五溤晴我會去聽!你呢?我之前都去聽過播道,我同老公都幾鐘意!

carma
我都係自己一條友去聽咋, 呢間係我係tko 唯一會揀既學校點都要去睇睇, 仲有得去小學校舍參觀, 你知聽說小學個邊比較舊d.

原文章由 CARMA 於 07-9-6 16:49 硐表
jaisy,
我都諗緊去吾去聽好!星期五溤晴我會去聽!你呢?我之前都去聽過播道,我同老公都幾鐘意!

原文章由 moonychan 於 07-8-28 19:33 硐表
carma

係呀, 我都怕國際班冇咁重視紀律.

但我打算比仔仔讀 nursery only, k1都會轉返去九龍讀, 希望仔仔第一年讀得開心點.

請問邊間近mtr 呀 ?

原文章由 shirleymo 於 07-9-6 23:29 硐表

請問邊間近mtr 呀 ?

我囡囡約咗15号去面試, 唔知要帶d咩呢 ?
請問若報讀主流班,有無普通話學架?
我囡囡會報2age班, 但仲未識去wewe, 佢地會唔會教佢架?
返am 定 pm 好呢 ?
太早去起身,bb會唔會好辛苦呢?
多謝賜教:

又唔駛太擔心o既,就算未戒片,D老師都會有辨法令小朋友在很短的時間內會成功戒到片,況且2歲班的老師很有愛心的 我會覺得返AM好好多囉
原文章由 shirleymo 於 07-9-6 23:57 硐表

我囡囡約咗15号去面試, 唔知要帶d咩呢 ?
請問若報讀主流班,有無普通話學架?
我囡囡會報2age班, 但仲未識去wewe, 佢地會唔會教佢架?
返am 定 pm 好呢 ?
太早去起身,bb會唔會好辛苦呢?
多謝賜教: ...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

原文章由 homingm 於 07-9-7 00:35 硐表
又唔駛太擔心o既,就算未戒片,D老師都會有辨法令小朋友在很短的時間內會成功戒到片,況且2歲班的老師很有愛心的 我會覺得返AM好好多囉
...

咁富康近地鐵定宝盈近?

其實兩邊應該都差唔多近囉,睇係你鐘意邊間,寶盈就有室外的空間,富康就無,但樓上的遊戲室都好大好靚同埋好新o架,不過好多人都會覺得富康好D
原文章由 shirleymo 於 07-9-7 09:57 硐表

咁富康近地鐵定宝盈近?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

SHIRLEYMO
2間MTR 行去都差不多, 又無野遮落雨就比較煩D.

你放心啦, 2歲好多都唔識自己去TOILET.
interview 我諗無咩難度, 仲有你個女好cute 呀.::" />

原文章由 homingm 於 07-9-7 10:20 硐表
其實兩邊應該都差唔多近囉,睇係你鐘意邊間,寶盈就有室外的空間,富康就無,但樓上的遊戲室都好大好靚同埋好新o架,不過好多人都會覺得富康好D
...

jaisy,
我都聽好多人講這間學校教育理念好好,不過舊d!你吾鐘意播道嗎?我去左聽個家長會,環境同教育理念都吾錯!不過我去聽播道個校長講到佢地中文好勁,但係又真係好小講佢地英文好掂!吾知英文掂吾掂呢?

SHIRLEYMO
你個女女真係好得意啊!大眼妹天使! 其實兩間學校距離mtr都係差不多,你最好帶埋女女去參觀下,睇下佢鐘意邊間會更好!
Interview吾洗太擔心,因為通常咁細個都冇咩野考佢架!
早上學習能力應該好d!早睡早起身體好嗎!你比佢早d訓咪ok曬啦!

[ 本文章最後由 CARMA 於 07-9-7 11:43 編輯 ]

原文章由 CARMA 於 07-9-7 11:38 硐表
jaisy,
我都聽好多人講這間學校教育理念好好,不過舊d!你吾鐘意播道嗎?我去左聽個家長會,環境同教育理念都吾錯!不過我去聽播道個校長講到佢地中文好勁,但係又真係好小講佢地英文好掂!吾知英文掂吾掂呢?

SHIRLEYMO
你 ...

多謝各位對小女的贊賞, 但佢好百厭,和好貪食架 !
我聽日就去INTERVIEW 喇 ! 好鬼緊張

我打算出年08年8月比呀仔讀德寶N1, 到時他2歲5個月,請問為什麼要中途2歲插斑,是否可8月一起開學? 主流班好定國際班好,請比意見。謝謝!

Shirleymo
唔使緊張, 又唔係去根德園, 我個女想當年去根德就緊張啦, 佢仲喊埋tim. 但去德寶in 就好乖, 老師只係比d toys 佢玩下都佢傾下計咁.

carma
聽說少功課的播道唔合vanna 心水, 佢like 功課多過食飯, 你話c 唔c.

原文章由 PJC 於 07-9-7 14:05 硐表
我打算出年08年8月比呀仔讀德寶N1, 到時他2歲5個月,請問為什麼要中途2歲插斑,是否可8月一起開學? 主流班好定國際班好,請比意見。謝謝!

原文章由 jaisy 於 07-9-7 14:57 硐表
Shirleymo
唔使緊張, 又唔係去根德園, 我個女想當年去根德就緊張啦, 佢仲喊埋tim. 但去德寶in 就好乖, 老師只係比d toys 佢玩下都佢傾下計咁.

carma
聽說少功課的播道唔合vanna 心水, 佢like 功課多過食飯, 你話c  ...

等我聽日interview 後, 就話比妳地知

原文章由 shirleymo 於 07-9-7 23:42 硐表

等我聽日interview 後, 就話比妳地知

今日我去咗宝盈同富康度interview喇 ! 兩間都要由地鐵站行5分鐘,都叫ok啦.第一站係去宝盈嗰間先. 囡囡一去到,就對d玩具好有興趣. 面試嗰陣, 佢都好合作,有反應..
跟住去富康都係差唔多....
之前, 聽咗好多意見.都是覺得富康好d. 而我就覺得宝盈較清靜同dmiss成熟d.

我囡囡2歲開始讀富康德寶全日主流班直至現在!那裡的老師的確很好,令小女開心成長之餘又學到野!在讀PG及NC 是Miss Ko做班主任的,有什麼事也第一時間通知家長,對小朋友有辦法又細心,同班的家長對她評價也很高,當然還有Miss Wong也是很細心,常鼓勵小朋友帶故事書回校,講比其同學仔聽!第三年升上LK,  班主任係Miss Lai,囡囡話好鍾意佢,今個月升上UK,班主任係Miss Wong 同 Mr Steve,同Miss Wong見過幾次面,通過電話,感覺很好,很細心有耐性. 現在囡囡回家口邊常排著 Miss Wong 話......Mrs Steve 好攪笑......

功課的確比其他幼稚園深,但由於囡囡讀全日班,所以所有功課已在學校完成,回來只需對一下便可.

學校推行活動教學,有不的主題教學,有時也需家長和小朋友完成project帶回校.

NC(k1)開始有各項收費課外活動,自由參與.

囡囡讀得開心,我便放心了

總括來說,我很滿意富康德寶,所以一讀便是四年了.

hi 芷鍛
我個女係同你女女一班, 都係ms wong/mr steve.
佢又係話mr steve 好搞笑,好得意. 講故事會講到飛甩鞋
你女女叫咩名呢 ? 我睇佢張相又估唔到.........

原文章由 芷鍛 於 07-9-10 15:37 硐表
我囡囡2歲開始讀富康德寶全日主流班直至現在!那裡的老師的確很好,令小女開心成長之餘又學到野!在讀PG及NC 是Miss Ko做班主任的,有什麼事也第一時間通知家長,對小朋友有辦法又細心,同班的家長對她評價也很高,當然還有 ...

小女叫芷鍛,請多多指教.::" />
原文章由 jaisy 於 07-9-10 18:08 硐表
hi 芷鍛
我個女係同你女女一班, 都係ms wong/mr steve.
佢又係話mr steve 好搞笑,好得意. 講故事會講到飛甩鞋
你女女叫咩名呢 ? 我睇佢張相又估唔到.........

...

[ 本文章最後由 芷鍛 於 07-9-10 23:44 編輯 ]

HI 芷鍛媽
VANNA 話我知你個女女叫Priscillia 呀.

原文章由 芷鍛 於 07-9-10 23:38 硐表
小女叫芷鍛,請多多指教.::" />

BINGO!

原文章由 jaisy 於 07-9-11 10:58 硐表
HI 芷鍛媽
VANNA 話我知你個女女叫Priscillia 呀.
‹ 上一主題|下一主題