用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

我都估個張係分班,囝囝話有士多啤利,蘋果同香蕉(我估係高中低),小朋友吾知有咁分法都好,整係知道有3組生果。

我發現囝囝手冊個張跟badge裏個張吾同,一次個印學校都會弄錯,已叫囝囝跟老師講,不過吾知記吾記得。

原文章由 KCMAMA 於 07-9-19 14:12 硐表
hinhinmom,

果張紙應該係分班,不過係我估姐,卓卓話老師叫佢地攞返屋企俾父母睇喎 但又冇通告詳細講下係咩班

張咭我都覺似幼稚園果種 ...

我無對過呀...

剛上網check功課list, 點解宜家仲未有list出o既??

仲有, 你地有無發覺, 我試過幾次, 上網個功課list, 小過hinhin 手冊寫o既?! 係o米即係唔準呢?

其他3班都出左功課list... 只得禮班仲未有o既??

我都有留意到,有時小過手冊,亦有一次份功課應該係昨天,佢寫左係今天。

我剛剛查過都仲未出功課list?

原文章由 hinhinmom 於 07-9-19 16:50 硐表
我無對過呀...

剛上網check功課list, 點解宜家仲未有list出o既??

仲有, 你地有無發覺, 我試過幾次, 上網個功課list, 小過hinhin 手冊寫o既?! 係o米即係唔準呢? ...

all

德班既功課手冊同電腦顯示就冇咩唔同喎,只係有一兩次電腦多過手冊,我問卓卓點解,佢話果d堂上做左喎,唔知係米咁所以有d分別

我頭先又打電話俾班主任,問卓卓食晏有冇改善,佢話卓卓都肯試,我都安慰d :-|

另果張真分班紙,但係昨日派果張錯左(唔知你地係米呢),今日再補返張喎 下星期一會實行食完晏後會走班房上堂,這兩天會教d小朋友點樣走班房。

卓卓全部都係士多啤利組,你地呢

想問下大家現讀緊聖安德肋的家長:
(1) 你地d 小朋友讀得開心嗎 ?
(2) 老師有沒有愛心?
(3) 課程會不會太深或淺 ?
(4) 校車服務ok 嗎 ? (由寶盈去學校要幾耐時間 )
(5) 英語及普通話教學理想嗎 ?

因要交自行分配表了, 希望大家可以幫忙, 給本人了解多d 學校實況

hinhinmom,

1B功課list出左啦!

KCMAMA,

我囝囝2個係士多啤利,1個蘋果組。剛剛囝囝話個到有寫例如11E, 12C等,係話11係1仁,12係1禮課室咁解。

朱MayMay,

(1) 你地d 小朋友讀得開心嗎 ? 開心
(2) 老師有沒有愛心? 暫時只有開學前家長會見過老師,沒有單對單傾談過,我知道天主教學校比較嚴謹,小朋友要守紀律,所以覺得老師會比較cool.
(3) 課程會不會太深或淺 ?相比其他學校,暫時課程比較淺,其他學校已開始默書呢!
(4) 校車服務ok 嗎 ? (由寶盈去學校要幾耐時間 )校車服務麻麻
(5) 英語及普通話教學理想嗎 ?我見到高年級的小朋友英文同普通話方面真係幾好,而我好認同學校的教學理念(語境教學係好重要的)。

mkwok

咁我地個囝囝米有機會認識囉

係喎,但我吾多明白4班縮做3班,咁每組的小朋友仲多過原本個班?

原文章由 KCMAMA 於 07-9-19 17:57 硐表
mkwok

咁我地個囝囝米有機會認識囉

原文章由 mkwok 於 07-9-19 14:59 硐表
我都估個張係分班,囝囝話有士多啤利,蘋果同香蕉(我估係高中低),小朋友吾知有咁分法都好,整係知道有3組生果。

我發現囝囝手冊個張跟badge裏個張吾同,一次個印學校都會弄錯,已叫囝囝跟老師講,不過吾知記吾記得。

...

HI ALL

我今天才看到分班紙, 因昨天仔仔腳痛提早走了睇醫生
今天看到但我沒有士多啤利 ,   只有兩個蘋果及一個橙 , 有我的橙仔那即是有4班囉 MKWOK 不用怕囉!
不知那個生果代表好呢

另外, 我智班都是同手冊一樣多, 反而我對她沒註明讀多少次就不太好了, 我有看其他班都有註 " P.2,4 (5) " 等於讀5次.

KCMAMA

妳仔仔很叻, 全部都平均. 是否士多啤利是最好呢 :loveliness: :loveliness:

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-9-20 00:19 編輯 ]
MIHO

all

聽老師講生果班都係有四班架

張分班紙除左生果,仲有一個數目字,個數字就係代表高、中.....咁解囉。

原來有四班。

麥數目字吾係代表課室呀,我見士多啤利寫11,蘋果寫12,阿囝話士多啤利去1仁課室,蘋果留係1禮課室。

原文章由 KCMAMA 於 07-9-20 08:58 硐表
all

聽老師講生果班都係有四班架

張分班紙除左生果,仲有一個數目字,個數字就係代表高、中.....咁解囉。

mkwok

按老師既講法係 11 較好、12 , 13 等排序次點...如此類推,但唔知我有冇理解錯誤呢

All

睇手冊本月 29號好似有個家長會,唔知係米一定要去呢 已經冇咩大假了

係呀,之前都有提及29號有個家長座談會,不過冇通知時間。

另外我係校網見到有自費的課外活動,不過沒有寫明時間同for 幾多年級。

原文章由 KCMAMA 於 07-9-20 14:00 硐表
mkwok

按老師既講法係 11 較好、12 , 13 等排序次點...如此類推,但唔知我有冇理解錯誤呢

All

睇手冊本月 29號好似有個家長會,唔知係米一定要去呢 已經冇咩大假了 ...

原文章由 mkwok 於 07-9-20 16:39 硐表
係呀,之前都有提及29號有個家長座談會,不過冇通知時間。

另外我係校網見到有自費的課外活動,不過沒有寫明時間同for 幾多年級。

dear all

我亦都是等通知, 只知在手冊上註明 1-3年級 家長時間是 2-4p.m
我想kcmama應不用請假 , kcmama 妳知不知道下午是教什麼的 ? 那又如何教呢分4組 我沒有聽講座故不明白.

我有聽老師提及但現在真沒有收到 如各位知道請通知大家.
MIHO

miho.wah

我做貨運星期六都係返全日架 所以未必會去喇,要睇情況先再決定

點分四組呀,係之前在上堂時,有些習作(類似測驗)俾小朋友做,仲分兩個星期做左兩次tim ,因老師話之前d小朋友唔係好習慣,所以效果唔理想,所以第二個星期再做多次,然後按成績來分組的

原文章由 KCMAMA 於 07-9-21 12:11 硐表
miho.wah

我做貨運星期六都係返全日架 所以未必會去喇,要睇情況先再決定

點分四組呀,係之前在上堂時,有些習作(類似測驗)俾小朋友做,仲分兩個星期做左兩次tim ,因老師話之前d小朋友唔係好習慣,所以效 ...

KCMAMA

SORRY 可能我說得差 , 我指的是在下午學校分4組教什麼 ? 及 何跟進呢 ? 又會否另出習作做呢 ?

我也是做船務貨運
MIHO

DEAR ALL MAMA

我最近有問仔仔在學校如何 ? 小息做什麼 ?
及發現他的短褲耳環(穿皮帶的位置) 破壞了便問他,
他說是同班的女同學哥哥一直追他時破了 , 他都不想他追但
他就一直追他弄到風紀姐姐有說不好玩 , 他的鼻樑給這位哥哥弄傷了 昨為媽媽的我當然不開心.我有對他說小息時給予休息及吃點東西去下洗手間不是跑來跑去玩的.
可能我比較擔心 我時常怕有人蝦他 , 他很喜歡同哥哥玩但就不懂保護自己, 有些人會見你可以玩便會進一步

我想問妳們有沒有教他/她如何保護自己的 ? 我時常說朋友有分很多, 不是每個都是朋友 他好像聽不明白.
MIHO

mkwok >唔該哂 ! 因近排tko d 小學都有open day, 想去睇睇 .

原文章由 mkwok 於 07-9-19 17:51 硐表
朱MayMay,

(1) 你地d 小朋友讀得開心嗎 ? 開心
(2) 老師有沒有愛心? 暫時只有開學前家長會見過老師,沒有單對單傾談過,我知道天主教學校比較嚴謹,小朋友要守紀律,所以覺得老師會比較cool.
(3) 課程會不會太深或淺 ?相比 ...
‹ 上一主題|下一主題