用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 07-08小一家長(二)
樓主: sfcssfcc
go

07-08小一家長(二) [複製鏈接]

我都覺得1A班班主任非常之好,又温柔,又和一靄 ,阿女話Mrs. Tang sick leave幾日好掛住佢,希望老師您快啲好番。

尋日終於有機會參加學校嘅活動,都好開心,小學生已不是小孩,很有主見,有少少失控,亦有好文靜嘅同學,令我了解多咗阿女嘅學校生活,傳統嘅學校都有用唔同嘅方法去同小朋友學習,始終四班有成百個同學,比較難handle。

又係尋日,見到阿女嘅兩個代課老師:tongue: :tongue: ,更加覺得Mrs. Tang好好。

係喇 Mrs.Tang 今日會番,希望佢無乜大礙la
希望啊女記得問候la

原文章由 leetyy 於 07-12-6 15:21 發表
我都覺得1A班班主任非常之好,又温柔,又和一靄 ,阿女話Mrs. Tang sick leave幾日好掛住佢,希望老師您快啲好番。

尋日終於有機會參加學校嘅活動,都好開心,小學生已不是小孩,很有主見,有少少失控,亦有好文靜嘅同學,令我了解多 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

田徑隊主要集中在星期六下午在學校練習,另加在運動場的特別時段練習(因要視乎場地安排,不是每星期都有).當然,田徑隊教練會鼓勵同學有空時自行練習,提升耐力.

至於游泳隊是一星期兩天,現時為星期二及四,下午時段(上午班學生)為練習兩個小時,較上午時段為長.可是,若學生成績好的話,負責訓練的泳會會邀請同學加入,接受一星期五天的訓練.早前打破港島西小學背泳五十米比賽紀錄的馮同學,現時正是每星期練習五天.

但不論是田徑隊或游泳隊,首要的是小朋友本身的興趣.若有興趣的話,一星期五天的訓練並不多,更可減輕功課壓力(醫學證明運動可減輕壓力).但若是沒有興趣的話,體育堂的跑步練習也會叫苦連天.

最後,若想參加田徑隊或游泳隊,必須要早作準備.田徑隊要視乎運動會成績(二年級開始有個人單項比賽,成績優異的學生,學校會發出邀請信加入田徑隊).至於游泳隊,則需要通過遴選(完成五十米游泳,並能掌握自由泳及蛙泳的基本技巧)才可加入.

最後,由於學校開始實行全日制,田徑隊的訓練時間受影響不大,但游泳隊則需要與其他團體爭取港灣訓練池的線道(現時訓練時間還有空的線道),屆時可能有變.

原文章由 leetyy 於 07-12-6 15:01 發表
sfcssfcc:

聽聞泳隊同田徑隊都操得好勁,一個星期都要練成兩三日,係咪?我都有諗過俾阿女參加游泳,但又怕佢辛苦,又驚練到冇時間温書同做功課。
講真,阿女自從開咗學都少咗做運動,以前都有去踏單車、游水或者去郊外,依家除咗上 ...

回覆 #69 leetyy 的文章

同感,同感! 我囡囡都如此,目前除了學校的體育堂,幾乎没有任何運動或身體活動,返學又搭校車,行路的機會都冇埋。有時會同囡囡落樓下跳縄,算是最簡單最省時的運動,希望全日制之後可以堅持。

跳繩正是學校運動會的其中一個項目(沒有記錯的話應是由二年級開始),是班際的,每班有四名代表,在指定的時間內計算跳繩次數,最後合計四人的成績分名次,冠亞季軍都有得上台領奬.

現時開始訓練,明年二年級時必定是班代表了,努力,努力!:::

原文章由 ttyy 於 07-12-7 12:36 發表
同感,同感! 我囡囡都如此,目前除了學校的體育堂,幾乎沒有任何運動或身體活動,返學又搭校車,行路的機會都冇埋。有時會同囡囡落樓下跳縄,算是最簡單最省時的運動,希望全日制之後可以堅持。 ...

原文章由 sfcssfcc 於 07-12-7 21:59 發表
跳繩正是學校運動會的其中一個項目(沒有記錯的話應是由二年級開始),是班際的,每班有四名代表,在指定的時間內計算跳繩次數,最後合計四人的成績分名次,冠亞季軍都有得上台領奬.

現時開始訓練,明年二年級時必定是班代表了,努力,努 ...

要放番呢個topic上來先

我今日才留意到,中文下學期的書,是該出版社的下學期第二冊來的,跳咗唔教第一冊,唔怪得啲課文又長咗又難咗啦!
最慘就係又要開始背書了!

下學期老師先教第二冊,可能是一種策略,因為二至四月期間有兩個大假期,同學有較多時間在家溫習,而在五月開始教回第一冊,那麼在六月中考試時便毋須過於急趕.

其實調動最多的是常識科,除四冊會有不同教學時段外,教授每冊的不同章節亦會因配合教學考慮而有所改動.

原文章由 vanyau 於 08-1-26 00:24 發表

要放番呢個topic上來先

我今日才留意到,中文下學期的書,是該出版社的下學期第二冊來的,跳咗唔教第一冊,唔怪得啲課文又長咗又難咗啦!
最慘就係又要開始背書了! ...

原文章由 sfcssfcc 於 08-1-26 10:55 發表
下學期老師先教第二冊,可能是一種策略,因為二至四月期間有兩個大假期,同學有較多時間在家溫習,而在五月開始教回第一冊,那麼在六月中考試時便毋須過於急趕.

其實調動最多的是常識科,除四冊會有不同教學時段外,教授每冊的不同 ...

但是跟本沒有買下學期的第一冊這本書!

這會否是因為中文科每年都有部分課本內容不教,因此學校’索性’將一年級生中文科下學期的第一冊取消,以減輕家長負擔吧,但高小學生現時已開始教第一冊內容.

或許可在家長日向老師求證.

原文章由 vanyau 於 08-1-26 22:54 發表

但是跟本沒有買下學期的第一冊這本書!

原文章由 sfcssfcc 於 08-1-27 10:34 發表
這會否是因為中文科每年都有部分課本內容不教,因此學校’索性’將一年級生中文科下學期的第一冊取消,以減輕家長負擔吧,但高小學生現時已開始教第一冊內容.

或許可在家長日向老師求證.

...

謝謝你的解答,這些少問題不用向老師求證,好似你講買少一本書仲好啦!只是覺得現在教的那一本的難度突然間深很多.

果日我都“研究”咗好耐,最後覺得可能係用統整教材來替代原本的一或者两册課本。常識科的課程調動可以理解,但若果中文,都要遵循“循序漸進”的規律啩。
其實我覺得對小朋友來講(尤其是女仔),背書並不會難過默寫,反而而家背多D,到時就會“出口成章”了。

贊成你的說法.有謂’熟讀唐詩三百首,不會吟時也會偷’.雖然小學生不用熟讀唐詩,但若能讀一些’三字經’,如’人之初,性本善’之類,也不失為提升中文認字及作文能力的好方法.

原文章由 ttyy 於 08-1-28 10:41 發表
果日我都“研究”咗好耐,最後覺得可能係用統整教材來替代原本的一或者两册課本。常識科的課程調動可以理解,但若果中文,都要遵循“循序漸進”的規律啩。
其實我覺得對小朋友來講(尤其是女仔),背書並不會難過默寫,反而而家背 ...

原文章由 sfcssfcc 於 08-1-28 18:39 發表
贊成你的說法.有謂’熟讀唐詩三百首,不會吟時也會偷’.雖然小學生不用熟讀唐詩,但若能讀一些’三字經’,如’人之初,性本善’之類,也不失為提升中文認字及作文能力的好方法.

...

之前囡囡都有讀過一段仔”三字經”,是學校派的.
但是現在沒有了,我都幾想學校會繼續教她們.
你哋都知啦,學校派她們會認真讀和背,
之前那一小段,她已經背熟了.

vanyau,

你忘記左我地仲有一次課程統整 ? 仲有我地買左本課外故事書呢 ! 計番D 時間其實同上學期差不多呢!
    我女仲未能掌握統整那八課的課文

原文章由 vanyau 於 08-1-29 14:39 發表

之前囡囡都有讀過一段仔”三字經”,是學校派的.
但是現在沒有了,我都幾想學校會繼續教她們.
你哋都知啦,學校派她們會認真讀和背,
之前那一小段,她已經背熟了. ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 08-1-29 14:52 發表
vanyau,

你忘記左我地仲有一次課程統整 ? 仲有我地買左本課外故事書呢 ! 計番D 時間其實同上學期差不多呢!
    我女仲未能掌握統整那八課的課文

...

謝謝你的提點,我諗我同囡囡一樣,
都患了”試後懶散症”,
嘻嘻!

原文章由 vanyau 於 08-1-29 15:04 發表

謝謝你的提點,我諗我同囡囡一樣,
都患了”試後懶散症”,
嘻嘻!

明天開學了,各位都準備好心情了嗎?
今日有人問囡囡幾時返學,她只記得是18號,但不知道原來明天就是18號了.當我告訴她時,她很驚訝!

原文章由 vanyau 於 08-2-17 11:07 發表

明天開學了,各位都準備好心情了嗎?
今日有人問囡囡幾時返學,她只記得是18號,但不知道原來明天就是18號了.當我告訴她時,她很驚訝! ...

唉!終放要返學啦!, 其實除咗2月1日做過功課同埋用咗2天左右(其實夾埋都係一天左右的時間)做埋啲日記同小雞的故事書之後, 其他日子不是玩就是食瞓, 簡直是不知快樂日子快快過, 明天返學啦, 我同亞囡都未溫過書同默過英文書, 死硬啦!

咁又番學喇 ! 呢排放假真的唔係食就係玩,
最爽係日日都瞓個"大晏覺"    
瞓完就出街 ... hehe ... 真浪費

今個假期聽得最多的說話並非恭賀說話
hehe 而是寶貝女每日得閒無事就同我講句
"媽媽, I love U!"
嗯 ! so sweet 呢 !
每日都可以把她攬個夠, 真的不願放手呢 !
終於都可從巫婆變回愛心爆棚的媽媽了

原來時間緊迫真的會迫使人抓狂
就以今次的功課爲例
我給囡囡分兩日時間完成, 雖然有錯, 但可
見她有用心做 ; 第三日再提點她自行找錯處,
未能完全找出, 第四日再明確指出錯處著她從做
雖然功課唔多但也要四日時間才能完成
但發現整個過程 她没感到一點兒壓力
而我自己都發覺, 没有了時間的規限,面對著她功課的
錯處也能從容,看著她那極具創意性的錯誤,引得我捧腹大笑

不過, 這些日子真的很短暫耶!
從這個假期中, 雖然有點散漫,但我給囡囡灌注了不少的愛心及信心
我們已作好準備迎接下半學期的來臨,雖然未必能趕及大家的進度
但我們已下定決心一切從弱點開始從新打回基礎!
yes ! 我和囡囡要加油喔 !

原文章由 emiluihk 於 08-2-18 16:23 發表
咁又番學喇 ! 呢排放假真的唔係食就係玩,
最爽係日日都瞓個"大晏覺"    
瞓完就出街 ... hehe ... 真浪費

今個假期聽得最多的說話並非恭賀說話
hehe 而是寶貝女每日得閒無事就同我講句
"媽媽, I love  ...

我諗大家都無乜時間輕鬆了,因為下一次的測驗好快又到了(復活節假期後).
今日囡囡中文要做溫習紙,昨晚我俾她激死,我臨出門去超市買嘢前,已經交帶她要溫吓單元十那三課,我已經怕了她好似上次溫常識咁,齋睇而沒有溫過書,所以我今次交待得非常清楚,應該如何如何溫.
點知當我回到家一看,很高興見她坐在書枱前認真做嘢,
但是,不是溫書...只是做一些不重要的嘢...
我當堂俾她激死!

原文章由 vanyau 於 08-2-19 15:29 發表

我諗大家都無乜時間輕鬆了,因為下一次的測驗好快又到了(復活節假期後).
今日囡囡中文要做溫習紙,昨晚我俾她激死,我臨出門去超市買嘢前,已經交帶她要溫吓單元十那三課,我已經怕了她好似上次溫常識咁,齋睇而沒有溫過書,所以我 ...

你做評估都好過我囡囡仲未溫英默, 你話死未啦!
‹ 上一主題|下一主題