用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 請問有無小朋友今日去St. Cat Interview, 可否分享下! ...
樓主: poohpoohma
go

請問有無小朋友今日去St. Cat Interview, 可否分享下! [複製鏈接]

唔係呀, 我用廣東話, 都有.
原文章由 amysin 於 07-11-13 13:04 硐表
有餅食果D應該係IN普通話既.

請問知唔知幾時出result呢?

唔係呀! 我IN 英文都有.
原文章由 amysin 於 07-11-13 13:04 硐表
有餅食果D應該係IN普通話既.

有bk 家長話應該12月15日之前.

原文章由 cathymom 於 07-11-13 13:33 硐表

According to the notice from SC that you got before interview, you should get the result or or before 15/12 by post.

but 老師親口同我講係3/12前有result....唔知我有冇聽錯
感謝主

本人兩個女都正唸SC,兩個in時都沒有咁差的情況,大女in前流鼻血,攪到我亂,差不多遲到,我個女無晒心情,相反老師好nice,好有耐性,個女才不會失準;到細女英普面試,當時我和细女普通話都不好,好彩细女有模仿大女朗誦比賽的詩,亦能表演給老師聽,而我亦坦白告訴老師,我不能提供普通話環境給小朋友,不過我會盡力配合老師,當時老師很nice,亦很有耐性聽我的普通話。
其實,每間學校都有好和不好的老師,但我在SC遇到的都是好的,(大女在新校,细女在舊校)這間學校名氣大是有一定原因,這裡的小朋友,中/英/數平均發展,而沒有根德園咁大壓力,外藉老師很多,小朋友不怕與外藉老師溝通。

印象中,int 完之後, 老師話大約兩星期有消息!? 莫非我記錯!?

原文章由 cathymom 於 07-11-13 13:33 硐表

講真,int st cat 給我的印象好好,流程好快,半個鐘頭內已經完成.....之前去int 祟真/蘇浙, 攪左成2-3個鐘.....真係倦到死.......就算最後收左,不過過程太痛苦了....

organisation skill 其實好重要, 睇學校點安排interview,某程度可反映學校的辦事能力...... 過別老師唔太友善,可能係疲倦之類....

my opinion only.

I agree. My experience is good as well. Hope my little angel can be admitted.

原文章由 gegemok 於 07-11-16 12:00 硐表
講真,int st cat 給我的印象好好,流程好快,半個鐘頭內已經完成.....之前去int 祟真/蘇浙, 攪左成2-3個鐘.....真係倦到死.......就算最後收左,不過過程太痛苦了....

organisation skill 其實好重要, 睇學校點安排int ...

i also agreed too.  No bad experience during interview...the teachers are very nice....

內部取錄的已經電話通知了

內部取錄的 15-11 已經收到電話通知了.

what does that mean "內部取錄"? the ones who has special relationship with the school?

ah..that means for those who get 'special relationship' with the school,right? could you please tell how you know??

原文章由 lazzy 於 07-11-18 01:16 硐表

內部取錄
原文章由 lazzy 於 07-11-18 01:16 硐表

內部取錄

[ 本文章最後由 ew911 於 07-11-19 16:26 編輯 ]

聽都未聽過有 "內部取錄"??? 自己唔鐘意間學校, 咪唔好報名, 咁多口.

I wish all parents can find the best KG for their childs.  Good luck!

回應: chubby2688 (謙謙媽)

回應: chubby2688 (謙謙媽)

呢個世界好細架咋!, 如果冇內部取錄呢樣野, 唔通校長一家D親戚, 好友都要排隊等消息咩?

我只係好心講比你地聽, 日後收到料, 如果我講既係中的話, 咪知道係唔係囉!

優先如下:
1. 面試日期要早 (最好係第一個週六, 最早個part 8:45am) = 100%
2. 9:45am都有 = 95%
3. 份表約見號碼要頭 0001-0009, 1001-1009, 2001-2009, 3001-3009 = 100%
4. 份表相片位有記號xxxx 或簽名 = 95%
5. 份表用佢地部電腦打的, 附有佢地既回郵信封 = 95%

以今年比率計, 如果冇以上1-5期中一樣. 會係2600-2800人, 競爭 100-120個位

如果有全部1-5, 約見後3-5天已經用電話通知了.

0下...1-5都唔中,無希望
‹ 上一主題|下一主題