用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會給BB(2歲)讀學前班(N1)嗎?點解?
樓主: bertcyma
go

會給BB(2歲)讀學前班(N1)嗎?點解? [複製鏈接]

其實我想分享一下,Playgroup 唔係必須的,因為都幾貴,而且仲好睇帶領的導師,而不是個機構本身!
若只是想bb有人帶領玩,其實父母已經是一個好好的良師,一歲以下未識走的其實唔太多玩法,一歲以上識行識走又模仿力強的,平日已經在身邊周圍環境學了不少!
若是想bb多些社交活動,歲半以後都未遲,因為一歲至兩歲係只會自己玩唔理其他人!
原文章由 DougMa1220 於 08-4-7 13:21 發表

我個仔而家兩歲多啲, 有返n1, 返學後真係乖咗同叻咗.
但係為免日後返學阿仔勁喊, 我想同大家分享一個小貼士 …. (我係之後先知 !!!)

可以的話, 最好揾由幼兒園辦的playgroup, 而果間幼兒園又係您心儀比您小朋 ...

我兩個小朋友都是2歲讀n1,真是會學會獨立d

Please pm the playgroup info to me or email : [email protected] thank you very much !!

原文章由 蘋果 於 08-2-18 11:08 發表
2歲返幼兒園n1都好,只是大容易病了,我個friend個仔返學後斷斷續續病了3個月,仲試過佢個仔有大半個月返唔到學,學費要成$3000幾架!知道都肉痛lar!
我兩個仔就無返N1,但歲半開始就比佢地返playgroup同2歲返學前預備班,一星期返2 ...

pls check pm

原文章由 yokolee 於 08-4-8 12:45 發表
Please pm the playgroup info to me or email : [email protected] thank you very much !!

Pls pm the playgroup info to my mail:
[email protected]

deborah summer uniform

anyone has deborah summer uniform for boy for sales? pls pm me. thx. my boy size is no 2.

蘋果

麻煩你也把所有資料PM給我, 我囡現13M 大.  謝謝.

原文章由 yokolee 於 08-4-8 12:45 發表

蘋果
Please send me the information. A thousand of thanks.

蘋果

麻煩你也把所有資料PM給我 thx!

蘋果

Dear all mummy,

pls check pm!

原文章由 sasafan 於 08-4-11 00:31 發表
蘋果

Hello,

Would you please email the playgroup info to me [email protected].  Thank you very much !!

請pm資料俾我

蘋果
能否提供有關學前預備班(一星期返2天)的
有關資料給我?謝謝!

大家覺得有沒有必要坐車去離家比較遠的學校唸書呢﹖因為家裡附近的學校一般﹐心儀的學校比較遠。但是有擔心小朋友年紀太小﹐每天坐車上課太累了

原文章由 KTfather 於 08-4-12 01:21 發表
蘋果
有關資料給我?謝謝!

唉!我都想!我住屯門,但係真係搵唔到arm o既playgroup,所以惟有出九龍,其實車程都幾長,但係見亞返得開心,又學到野,一星期都係一兩日都ok ,惟有辛苦d,所以k1日日返就要搵返近屋企o既學校!

原文章由 六月的故事 於 08-4-14 10:27 發表
大家覺得有沒有必要坐車去離家比較遠的學校唸書呢﹖因為家裡附近的學校一般﹐心儀的學校比較遠。但是有擔心小朋友年紀太小﹐每天坐車上課太累了
...

其真都要睇下家長有沒有長遠的安排及想法。我自己就會安排女女讀N1,因為可以學多D野,而自己返工咁忙,好難教佢好多野,就算入左間一般的N1班,小朋友都可以學習群體生活、與人相處技巧,到報K1時,小朋友都會表現好D,咪到時再入D好既幼稚園。

回覆 #28 蘋果 的文章

蘋果
有關資料給我?謝謝!

學前班資料

蘋果:
你好!我都係住屯門的. 請問你可否pm學前班的資料比我呀?
Thanks.

原文章由 蘋果 於 08-4-14 13:45 發表
唉!我都想!我住屯門,但係真係搵唔到arm o既playgroup,所以惟有出九龍,其實車程都幾長,但係見亞返得開心,又學到野,一星期都係一兩日都ok ,惟有辛苦d,所以k1日日返就要搵返近屋企o既學校!

...
:-P :-D :-) ;-)

原文章由 happybigbear 於 08-4-15 16:03 發表
蘋果:
你好!我都係住屯門的. 請問你可否pm學前班的資料比我呀?
Thanks.
‹ 上一主題|下一主題