用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 89網 馬鞍山 朋友, 可否比吓意見
樓主: ada_pmlo
go

89網 馬鞍山 朋友, 可否比吓意見 [複製鏈接]

原文章由 fish123 於 08-6-15 02:45 發表
我囡囡今年9月份要報校,但佢要一d有語言訓練的學校知唔知那一學校好?

馬鞍山好多間學校都有.

今日in馬循的朋友, 覺得有冇機會收呢?  大家分享吓呀?

我都覺得係
原文章由 天瑜 於 08-6-19 11:38 發表
HI ada_pmlo,

知道您要可能放棄唔去in禧年, 我覺得可惜!

因為我覺得禧年好過馬循!

GOOD LUCK!

醒目開學勳章

醒目開學勳章

原文章由 天瑜 於 08-6-20 09:31 發表
我都覺得係

QUOTE:
原文章由 天瑜 於 08-6-19 11:38 發表 http://forum.baby-kingdom.com/images/common/back.gif
HI ada_pmlo,

知道您有可能放棄唔去in禧年, 我覺得可惜!

因為我覺得禧年好過馬循!

GOOD ...

我相信係員工既態度(對小朋友同家長),禧年好過馬循同主風.

現在一切只好順其自然啦, 好似另一位家長都講得好啱, 學校好唔好, 都真係好睇個人主觀問題的, 咁當然有一D係特別有名氣的學校, 就一定係好多人會選擇, 但係馬鞍山的學校, 差別唔算好大, 到依家, 我都唔知其實自己心中唸住係好的學校, 係咪又真係好呢????

[ 本文章最後由 ada_pmlo 於 08-6-20 10:32 編輯 ]

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-20 10:27 發表
現在一切只好順其自然啦, 好似另一位家長都講得好啱, 學校好唔好, 都真係好睇個人主觀問題的, 咁當然有一D係特別有名氣的學校, 就一定係好多人會選擇, 但係馬鞍山的學校, 差別唔算好大, 到依家, 我都唔知其實自己心 ...

我相信只要家長曾經努力分析過每一間心儀的學校,佢最後選出來的志願排位一定係最好的,呢d野根本冇model answer

正如大家都知道一呂係好學校,但係自問冇咁多資源配合,所以一定唔會去選

不過最奇怪係樓主間幼稚園知唔知佢要interviewga, 咁都叫佢返學採排?

其實我都有同幼稚園班主任講過, 但係老師就同我講今日去見的學校佢真係未聽過個名, 唔知好唔好, 所以比唔到意見, 而其實由派位時老師已經同我講過, 囡囡所獲派的學校, 真係一間唔錯的學校, 佢仲話有個老師的囡囡都係讀呢間, 仲讀得好好, 所以老師覺得好啱我個囡囡讀 (因為都好多活動), 咁其實另外一方面, 我個囡囡有兩個朋友仔都係講我今日本來想去面試的學校, 但係我老公覺得佢哋兩個都比較玩皮, 所以佢對呢間學校的印象就麻麻哋 (咁呢d當然係個人的見解), 所以最終今日係冇去到面試, 如果今日係要去見主風的話, 咁就一定會放棄到校彩排!

所以如果到最後都沒有更心儀的學校收的話, 只好留在原校讀 (起碼囡囡自已去過幾間學校到, 佢最鍾意的都係獲派的嗰間)

真係好多謝你呀, 一直都同我分享咗咁多心得!

原文章由 hellokm 於 08-6-21 09:03 發表

我相信只要家長曾經努力分析過每一間心儀的學校,佢最後選出來的志願排位一定係最好的,呢d野根本冇model answer

正如大家都知道一呂係好學校,但係自問冇咁多資源配合,所以一定唔會去選

不過最奇怪係樓主間幼稚園 ...

[ 本文章最後由 ada_pmlo 於 08-6-21 09:30 編輯 ]

剛剛收到主風電話, 下個星期一去面試啦

原文章由 km1357 於 08-6-13 10:56 發表
我地仲未有消息(都係昨天先交表姐).
如果有得in,我估都係下星期六.
點都好, 我都想快快趣趣完左呢件事. 等家長可以早d同小朋友準備開學.
p.s. 我都未覺我係好爸爸, 仲有好多野可以做好d.

...

醒目開學勳章

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-21 12:21 發表

good luck!

醒目開學勳章

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-21 12:21 發表

恭喜呀! 咁係上午定下午interview?你小朋友要唔要請假?
希望你成功﹗

多謝你呀!

係上午呀, 要請假呀!

成功的機會就..............

因為上次去馬循interview的時候, 已經好多好多人, 咁主風應該會更加多人去

不過有機會去見吓都好

原文章由 brian_mama 於 08-6-21 17:16 發表

恭喜呀! 咁係上午定下午interview?你小朋友要唔要請假?
希望你成功﹗

另外想問吓主風的中文科是否用普通話上的呢?  定係一d係d唔係呢?

原文章由 mayleewong 於 08-6-21 16:44 發表

good luck!

醒目開學勳章

恭喜哂喇 . 比心機拿.  我地都未收到電話, 應該都無機會讀呢間學校 .

我只係早你一步收到電話咋, 去見唔一定會收, 而且佢話開始打電話約d小朋友嚟面試, 下個星期可能你都會收到電話的, 唔好灰心呀, 我好希望大家的小朋友可以做到同學仔呀, 大家都努力呀

原文章由 km1357 於 08-6-21 20:57 發表

恭喜哂喇 . 比心機拿.  我地都未收到電話, 應該都無機會讀呢間學校 .

醒目開學勳章

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-21 19:56 發表

另外想問吓主風的中文科是否用普通話上的呢?  定係一d係d唔係呢?

中文科不是用普通話上的,
會另外有一堂普通話堂.

醒目開學勳章

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-21 21:05 發表
我只係早你一步收到電話咋, 去見唔一定會收, 而且佢話開始打電話約d小朋友嚟面試, 下個星期可能你都會收到電話的, 唔好灰心呀, 我好希望大家的小朋友可以做到同學仔呀, 大家都努力呀

...

唯有等下囉, 不過如果真係有得in, 又係星期四/五上午, 我地都去唔到, 呀仔要考試.

原文章由 km1357 於 08-6-22 10:47 發表

唯有等下囉, 不過如果真係有得in, 又係星期四/五上午, 我地都去唔到, 呀仔要考試.

你講你個仔幼稚園考試唔去得?
今時今日還有幼稚園要考試ga?

比我就話知你死
面試要緊
除非你唔想入呢間學校

醒目開學勳章

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-21 19:05 發表
多謝你呀!

係上午呀, 要請假呀!

成功的機會就..............

因為上次去馬循interview的時候, 已經好多好多人, 咁主風應該會更加多人去

不過有機會去見吓都好

...

等你的好消息呀!
希望你囡囡會成為馬鞍山主風的一份子!
加油呀!

好多謝你呀, 我都好想話到好消息比你哋聽呀!

真係有d緊張呀!

原文章由 brian_mama 於 08-6-22 19:07 發表

等你的好消息呀!
希望你囡囡會成為馬鞍山主風的一份子!
加油呀!
‹ 上一主題|下一主題