用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區升中 - 男仔
樓主: michtony
go

東區升中 - 男仔 [複製鏈接]

真係, 如果唔係第一名+其他特別技能, 第一round唔好博QC, 係大抽獎先選, 睇彩數好過....今年我個仔學校考5x名都抽到入去....

唔好意思..
其實我係問聖公會鄧肇堅中學, 而唔係鄧肇堅維多利亞官立中學..
不過都唔該哂你哋呀..
:loveliness: :loveliness:

聖公會鄧肇堅中學----OK

但為何捨近取遠,謹記參加課外活動會費時o

原帖由 cman_li 於 08-9-19 18:34 發表
聖公會鄧肇堅中學----OK

但為何捨近取遠,謹記參加課外活動會費時o

其實我都係構思下咋..:loveliness:
參考過其他家長既分享..
除左成績..仲要睇埋策略..
我都覺得最大競爭係自己同校的同學..
我仔仔的學校成績一直徘徊全級十幾..
但呈分時失手了..
所以我担心連面試機會都無..
估計同學仔都會選張同中..
所以咪諗下有無其他可行既方法囉..

有啲學校好睇重呈分成績..
佔成50%..
咁既情況下..
我就一定無機會..

而聖公會鄧肇堅是一間幾好英中..
佢哋既的要求..
除左要睇呈分..
仲睇埋校內成績..(四年級至六年級)
或者咁樣反而可能有面試的機會吧..

Interview 30%
Rank order (provided by the EDB) 25%
Academic results 25%
Extra-curricular activities & services 10%
Conduct 10%

基於呢個原因同埋佢係會有叩門位..
我先有呢個諗法..
不過可能只係想想而巳..
呢度有好多過來人..
所以咪講出嚟睇下大家既睇法囉..

原帖由 bubblex2 於 08-9-19 23:31 發表

Interview 30%
Rank order (provided by the EDB) 25%
Academic results 25%
Extra-curricular activities & services 10%
Conduct 10%估 ...

要留意呢D係Admission criteria 並不是Selection criteria for interview

原帖由 bubblex2 於 08-9-19 23:31 發表

其實我都係構思下咋..:loveliness:
參考過其他家長既分享..
除左成績..仲要睇埋策略..
我都覺得最大競爭係自己同校的同學..
我仔仔的學校成績一直徘徊全級十幾..
但呈分時失手了..
所以我担心連面試機會都無..
估 ...

呈分試墮馬是很平常的,因為很多黑馬無背負壓力,好易跑嬴長勝將軍,小兒3次呈分試,都墮了一次馬,只考到全級12,平均分唔係太差便可以了。

其實呈分試係for統一派位用作分banding,而自行時學校是看學生的全紀錄,而5年級上下學期及6年級上學期較為重要。

雖然每間學校都會列出收生要求,例如:面試30%、成績50%、課外活動10%...等等,其實...係廢廢地的,分享上年入紙皇仁的經驗...

小兒雖成績不俗,但對皇仁只是"小薯仔"一名,所以遞表皇仁時,便懇請其教職員,預閱小兒的履歷,若真的未達面試標準,便可以轉軚,以免浪費一票,而皇仁的教職員很有禮的答我,"其實我地現在都唔知的,要收晒所有表,才抽200份最好的面試。" 而他更透露, "年年水準都唔同的,有年成績麻麻地都會見的,因為收表少咗及差咗。"

呢個應該係大部分學校收生標準,只要預視兒子與該校水準不是相差太遠,咪不坊入表一試吧,不要想得太多,因為連"鄧肇堅"都唔知今年會收生級數。

請不要介意說個笑....你開始步入"升中更年期",想得太多、問得太多、舉棋不定....以你兒子的成績,事後叩門計...中基、民生一定得,筲管、聖馬可7成得,中國婦女會4成得,真係唔使咁擔心架。

呈分試墮緊真係唔出奇....
我女女平時考試都keep住全級頭十到...
一呈分跌到廿幾....
個時真係嚇一嚇.....
我之後都有同佢一齊檢討下
原來佢好驚同唔夠訓
好多題目都睇得不小心
加上,身邊的同學進步了..
就好似佢跌左好多甘........

之後佢都考得不錯..
所以都要俾d適應的時間佢地gei.....
小女考第二次呈分試時
因為學校的問題,係無任何通知下
要求學生重考中文
佢一驚,一路考一路喊....
結果仲差過原本考

多謝你哋既分享呀..:loveliness:

雖然個POST唔係我開..
但係我仲問得多過樓主呀..

最近朋友間一見面都會談論升中選校的問題..
原本未緊張都變得好緊張..
所以先越想越多..
不過我打算暫時唔諗咁多..
放鬆自己..
唔想比咁大壓力自己同仔仔呀..

wahyanpooh

想請教在自行選校時, 華仁,st. joseph 和張祝山是心儀學校. 但華仁和st. joseph有小學可直上,名額少.張祝山又要與女生爭. 請提議應怎填機會大一些. 是否一定要全級十名內才可面試?

皇仁只選尖子,但聽聞如有一些獎頂或技能也有入到的可能性.可知詳情?

thanks.
kan

原帖由 kantsoi 於 08-9-20 16:38 發表
wahyanpooh

想請教在自行選校時, 華仁,st. joseph 和張祝山是心儀學校. 但華仁和st. joseph有小學可直上,名額少.張祝山又要與女生爭. 請提議應怎填機會大一些. 是否一定要全級十名內才可面試?

皇仁只選尖子,但聽聞 ...

華仁,st. joseph 頭10名都危危乎,頭5名就好啲,華仁最好有埋課外活動。

張祝山 頭10名都ok,但要看前9名有冇揀。

皇仁在本post已討論過多次,總結多個家長的結論...放棄吧,詳細自己看看之前的回應。

點解無人提金文泰?
除左知道你中中,我都好想知其他方便好唔好?

原帖由 wwyee 於 08-9-20 23:06 發表
點解無人提金文泰?
除左知道你中中,我都好想知其他方便好唔好?

因為金文泰未係以上幾間學校ge級數!

原帖由 ccspy 於 08-9-21 01:43 發表

因為金文泰未係以上幾間學校ge級數!

我都知,因為你地之前提的係官中,而我小朋友係官立小學,想知道東區果間金文泰值唔值得博下。

原帖由 wwyee 於 08-9-21 11:10 發表

我都知,因為你地之前提的係官中,而我小朋友係官立小學,想知道東區果間金文泰值唔值得博下。

據以往紀錄,中基、民生、金文泰派到band 2仲有位,若band 2便值得搏,若band 1只宜做「止蝕位」。

原帖由 wwyee 於 08-9-21 11:10 發表

如果係中西區或南區官小,應先試KC先。

聽講"中國婦女會"自行收生, 要全級考頭10名才有機會面試, 是否真的? 而且多數會選返"丘佐榮小學" 的學生.

如小女只在全校名次50+, 是否不應選這間, 浪費了一個學額呢? 咁應該選那兩間英中才較保險呢 ? 我心儀的就是婦女會和筲官.  thanks!

原帖由 cman_li 於 08-9-21 12:09 發表

如果係中西區或南區官小,應先試KC先。

原帖由 MonaLeung 於 08-9-22 11:50 發表
聽講"中國婦女會"自行收生, 要全級考頭10名才有機會面試, 是否真的? 而且多數會選返"丘佐榮小學" 的學生.

如小女只在全校名次50+, 是否不應選這間, 浪費了一個學額呢? 咁應該選那兩間英中才較保險呢 ? 我心儀的就是 ...

可能唔啱聽...."名次50+"band 1英中應該唔會見的(自行),而50+好可能係Band 2的,你必定要問清楚老師,女兒是否Band 1,若不是...便統一亦不用搏了,若果係踩線(Band 1 & Band 2之間),則搏1st 為Band 1,2nd一定一定要Band 2。

原帖由 wahyanpooh 於 08-9-22 12:19 發表

可能唔啱聽...."名次50+"band 1英中應該唔會見的(自行),而50+好可能係Band 2的,你必定要問清楚老師,女兒是否Band 1,若不是...便統一亦不用搏了,若果係踩線(Band 1 & Band 2之間),則搏1st 為Band 1,2nd一定一定要Band 2。 ...

Thanks for your info.  小女正是踩線位, 所以先頭痛.

原帖由 MonaLeung 於 08-9-22 11:50 發表

如小女只在全校名次50+, 是否不應選這間, 浪費了一個學額呢? 咁應該選那兩間英中才較保險呢 ? 我心儀的就是 ...

我個女上年OK多同學有得IN 婦女會啊...
應該不係頭十先有得IN
不過,我個女係丘小的...
但其實又唔覺得了小學同中學有咩聯繫
不過的確今年比較多同學入左婦女會(好似成20個)

其實睇下你個女係邊間小學先決定...
又要睇下你個年級有幾多人...
講真,如果係東區的,
50+都幾難入到婦女會同筲官..
除非官小出身

全級考頭10名才有機會面試..........應該係指派位後既「扣門位」.
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!
‹ 上一主題|下一主題