用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: waihinma
go

2008-09 培正 K2 [複製鏈接]

原帖由 Graham 於 08-9-5 11:52 發表
早晨諾謙媽:

這幾天也沒見你, 是否下雨關係 ?

其实畢竟是K2小朋友, 快慢可能是只差一秒, 何況鈞禧也不知是否老作? 但我發覺亞仔好少講自己的事,有資料記住話比我聽, 因為我唔好意思曰曰問老師,怕煩,

今日唔見李老 ...

鈞禧媽,
不是呀, 我每天都有帶諾謙上學, 不過就剛剛好九時才回到學校, 可能你己經走咗
係呀, 李老師今天沒有返, 諾謙說她今天病了, 只由莫老師上課

各位低班的家長,
我今年也做了一個word 的校曆表, 如有興趣, 可pm我留mail, 我可以send 給你們

諾謙媽:

我今午沒有去校車站接鈞禧,所以不知道李老師病了,咁唔知莫老師能否應付星仔呢?
鈞禧話星仔昨天又有大攪作 ?

那个chart, 可否連同上次生曰會相片 email to [email protected]

星期一希望見到你

鈞禧媽

原帖由 pamelaywy 於 08-9-5 16:03 發表

鈞禧媽,
不是呀, 我每天都有帶諾謙上學, 不過就剛剛好九時才回到學校, 可能你己經走咗
係呀, 李老師今天沒有返, 諾謙說她今天病了, 只由莫老師上課

各位低班的家長,
我今年也做了一個word 的校曆表, 如有興趣, ...

諾謙媽

我也要一份呀.
請 email 到我的 email: [email protected]
Tks.

其實小朋友吃東西慢是正常... 好像廣謙吃每餐飯也像受苦似的>>>但不景最辛苦莫過於做媽媽的我們....因要追住他, 叫苦連天地要他吃飯.... 辛苦呀.

廣謙媽咪

原帖由 pamelaywy 於 08-9-5 16:03 發表

各位低班的家長,
我今年也做了一個word 的校曆表, 如有興趣, ...

諾謙媽,
可以email一份比我嗎? My email address is [email protected], 謝!

我仔仔梓銓係幼望班, 佢都有提過老師話好想比佢地玩耐啲, 不過唔夠時間, 佢重複提咗幾日, 可能真係多咗學術既環節.

月餅

各位低光班家长:

今早上学見低正班,帶上学的爸爸,用透明袋裝住一个月餅,不知是否老師要帶,以配合主題 ?

但我又沒有聆亞仔提過 ?

鈞禧媽

低正班??我囡個班喎....佢無話要帶,唔知係咪唔記得...

Lulu

原帖由 Graham 於 08-9-8 10:21 發表
各位低光班家长:

今早上学見低正班,帶上学的爸爸,用透明袋裝住一个月餅,不知是否老師要帶,以配合主題 ?

但我又沒有聆亞仔提過 ?

鈞禧媽

噫? 苑琳都無話有特別野要帶返學喎! 會唔會同學仔請佢地食月餅?

題外話, 今朝有時間帶苑琳搭校車, 因為校車比開學時提早左10分鐘上車. 好正常學生要係上車時間前去到車站等校車; 我仲奇怪點解得阿女一個等車? 校車遲幾分鐘都好正常, 都係8點38分到, 阿女上完車到我去搭車, 先見有個k1妹妹'訓'唔醒咁慢慢行去上車.....巴士經過彩虹道見到校車又停係到? 吓, 又等小朋友上車呀? 我坐架巴士去到舊機場先見校車係側邊經過, 已經差唔多8點50分, 仲有學生未接, 即係今日返學又遲到啦!

其實想講大家應該要準時或者早到車站等校車, 如果一個遲左上車, 沿途所有學生都會遲返學校! 阿女k1果陣已經成日遲到, 老師提過佢架校車差唔多係全班最遲返到去, 個個同學已經坐定定啦! 所以大家要注意呀, 頭站上車既小朋友真係坐到呆呆先返到學校架!

原帖由 Lulu0820 於 08-9-8 10:52 發表
低正班??我囡個班喎....佢無話要帶,唔知係咪唔記得...

Lulu

其實如果那daddy不是將餅留在男廁,返轉頭取,
我也察覺不到

我也怕亞仔忘了帶,所以與大家分享吓

Graham mum

其实校車時間真係好難預, 特別是早上路面繁忙, 正因為這个原因,天气好和有時間,我都自己帶,就是不想亞仔困在校巴太久,因我返9.30, 有足夠時間送上学..

小朋友上課前巳到校,个心會定些, 我發覺以前返下午班校車會準時好多, 因以前间中湊返学,見到所有小朋友巳坐在課室,但現在每天也小貓四五隻,我大概8.50分走也不見坐校車小朋友, 希望有關部門盡量改善

原帖由 karenafai 於 08-9-8 11:50 發表
噫? 苑琳都無話有特別野要帶返學喎! 會唔會同學仔請佢地食月餅?

題外話, 今朝有時間帶苑琳搭校車, 因為校車比開學時提早左10分鐘上車. 好正常學生要係上車時間前去到車站等校車; 我仲奇怪點解得阿女一個 ...

鈞禧媽, 廣謙媽, 梓栓媽
已send 校曆給你們, pls check mail

諾謙媽

原帖由 Graham 於 08-9-8 12:25 發表
其实校車時間真係好難預, 特別是早上路面繁忙, 正因為這个原因,天气好和有時間,我都自己帶,就是不想亞仔困在校巴太久,因我返9.30, 有足夠時間送上学..

小朋友上課前巳到校,个心會定些, 我發覺以前返下午班校車會準 ...

諾謙媽:

今晚check下,thank you.

今天有什麼要事要留意 ?

另請問Anna 姐姐畫室, 是否星期天仍然是11.30開始?

鈞禧媽

原帖由 pamelaywy 於 08-9-8 14:39 發表
鈞禧媽, 廣謙媽, 梓栓媽
已send 校曆給你們, pls check mail

諾謙媽

諾謙沒有提及甚麼特別的事情要留意喎.....

對呀, 依然星期天上午11:30 有班, 諾謙現在也轉了這段時間, 不過就自己畫, 我們沒有再陪他. 他今個星期還自己畫了一隻鯨魚....

原帖由 Graham 於 08-9-8 15:08 發表
諾謙媽:

另請問Anna 姐姐畫室, 是否星期天仍然是11.30開始?

鈞禧媽

諾謙媽:

謝謝, 我之前試堂是這个時間,亞仔好like Anna姐姐,但衰在Daddy唔滿意有个家長全堂在傾手提,她的仔跟我們的差不多年齡, Anna用Eng教畫,那个不守紀律的太太在等候時間用中文傾手电騷擾小朋友, 间中也走到她兒子面前, 所以我們沒有join到, 正在找其他時間, 不知這男孩是否与諾謙一班 ? 還是已轉班 ?

唔好意思,咁多問題

鈞禧媽

原帖由 pamelaywy 於 08-9-8 15:25 發表
諾謙沒有提及甚麼特別的事情要留意喎.....

對呀, 依然星期天上午11:30 有班, 諾謙現在也轉了這段時間, 不過就自己畫, 我們沒有再陪他. 他今個星期還自己畫了一隻鯨魚....

...

我不知道你所描述是哪位太太... 所以答不到你的問題
不過你講o既情況相信是個別事件, 沒理由這個太太堂堂都傾電話
而且新學年很多小朋友都轉班, 或許己經轉班了

原帖由 Graham 於 08-9-8 15:57 發表
諾謙媽:

謝謝, 我之前試堂是這个時間,亞仔好like Anna姐姐,但衰在Daddy唔滿意有个家長全堂在傾手提,她的仔跟我們的差不多年齡, Anna用Eng教畫,那个不守紀律的太太在等候時間用中文傾手电騷擾小朋友, 间中也走到她兒 ...

諾謙媽:

Received the photo & timetable with thanks.

Graham mum

原帖由 Graham 於 08-9-8 15:08 發表
諾謙媽:

鈞禧媽

waihinma

This was not mentioned at 低誠班.

原帖由 waihinma 於 08-9-4 10:06 發表
pamelaywy,

"關於溫習評估事, 今天會有一本溫習簿, 會將學期要識的字貼上, 讓家長跟進小朋友, 又說評估要寫的字就是寫字簿的字, 家長可參考..."

我地低誠班好像沒有提過, 是否我聽漏定班班唔同? ...

低光班家長 :

今早見到李老師. 她又企在門口等小朋友, 亞仔話昨天上了英文堂, 是新女老師教, 巳教 "V" 音, 還有玩遊戲...

今天見校車開始準時, 8.50大部份巳到校, 保姆還很快帮小朋友下車,一架接一架, 盡量安排每个小朋友一落車便上樓梯,  如冇記錯, K1線是走荃灣的,也8.50來了...所以我們的家長可放心了

Lulu,

哎, 唯有盡量轉吓款式, 佢食得幾多就幾多, 無辦法.:cry:
校車方面, 佢地話幾點就幾點, 又係無辦法.:cry:
無奈!!!!!!!!!:cry:

原帖由 Lulu0820 於 08-9-4 12:17 發表
我囡d茶點就食得晒,不過佢話無物時間玩自選,可能真係要比多d時間教書,因為比起我大囡個陣係教得快左!你囝囝可能arm arm轉上午班,唔係咁適應!如果好唔放心,可以寫張紙比老師,等老師提吓佢食多d!

我囡駕校車d時間同上 ...

pamelaywy,

今天收到一本練習簿, 裏面有些字: 交朋友, 老師, 課室......, 是否就是這本?

這本練習簿自己放在屋企定係長放在書包裏? 因沒有收到指示.

原帖由 pamelaywy 於 08-9-5 10:29 發表
waihinma
對, 這是首天開課日低光的李老師說的, 不過可能班班不同
舊年讀幼班時對評估完全不知, 亦沒有提及很多
但今天一開學就聽到這番說話, 所以很深刻

...

廣謙媽,

真係好明白"要追住他, 叫苦連天地要他吃飯......"ge辛苦!!

原帖由 廣謙 於 08-9-6 19:01 發表

諾謙媽

我也要一份呀.
請 email 到我的 email: [email protected]
Tks.

其實小朋友吃東西慢是正常... 好像廣謙吃每餐飯也像受苦似的>>>但不景最辛苦莫過於做媽媽的我們....因要追住他, 叫苦連天地要他吃飯 ...

‹ 上一主題|下一主題