用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 小一適應期 ~ 關於音樂報告
樓主: HY412
go

小一適應期 ~ 關於音樂報告 [複製鏈接]

學校唔會將所有音樂會都出通告代買 ( 能夠代買的原因係舉辦單位給予 APS 優惠及優先訂購 ), 合適的音樂會通常會係交音樂報告前會收到幾個.

** 唔係個個家長都會有興趣/熱衷看音樂會, 所以 $80/張的門票較適合呢類型既家長 (包括我在內)   .

原帖由 ojmummy 於 08-10-1 01:33 發表
o甘即係遲啲学校會幫我哋集體訂票la,o甘我要留意內联網先!thx!::" />:" />

覺得好睇就唔好等喇.

原帖由 ojmummy 於 08-10-1 12:52 發表
香港兒童合唱團「2008合家歡音樂會 ─飛躍童心」嘅票25/9已開始發售,點解學校都未有話幫学生訂票ge? 會唔會冇ga?
KiuKiu-Mama介紹lee套音樂劇好似幾岩小朋友聽,所以都有興趣!應該唔會 掛 ...

醒目開學勳章

原帖由 HY412 於 08-10-1 00:48 發表
唉 ! 有點心煩 http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-50509-action-viewspace-itemid-34627  

** 近來與囡囡迷上玩扭計骰, 連日來上網找破解方法.

我都覺得芭蕾舞多數係女仔學, 有學會鍾意睇, 無 ...

HY412,
唉, 作為家長既我們, 每天都要為囝囡煩憂, 真係做人父母真不易, 大家都要加油 !! 我為有等遲d, 學校有其他音樂會, 先再作考慮啦 !

醒目開學勳章

原帖由 ojmummy 於 08-10-1 01:18 發表
妳今晚都o甘夜ge,妳揾咗音樂會聽未ar?有冇頭絮ar?

尋晚開完家長會之後才去食飯, 加上聽完老師對囝囝既comment之後mouth:" />, 想認真諗下怎樣做 , 所以便夜左瞓. 音樂會未有頭緒, 之前對一個慈善音樂會" Peter & Wolf"有興趣,  但係知道得太遲, 所以趕不上買飛, 唯有等遲d再算, 因為仲有時間.

香兒26/10 1:30PM 果場, 我噚日電話訂票時得返D樓上側面位咋, 想睇就要快啦, 唔好等啦.

原帖由 ojmummy 於 08-10-1 12:52 發表
香港兒童合唱團「2008合家歡音樂會 ─飛躍童心」嘅票25/9已開始發售,點解學校都未有話幫学生訂票ge? 會唔會冇ga?
KiuKiu-Mama介紹lee套音樂劇好似幾岩小朋友聽,所以都有興趣!應該唔會 掛 ...

原帖由 陳師奶 於 08-10-1 22:31 發表
香兒26/10 1:30PM 果場, 我噚日電話訂票時得返D樓上側面位咋, 想睇就要快啦, 唔好等啦.

多謝提醒! 我今日打去訂咗26/10票la,都係話得番樓上側邊位咋,都殺la!希望唔好睇得好辛苦la! 嗰日剛好是大女生日,帶佢一齊去睇,當係比個特備節目亞囡tim!

原帖由 3b 於 08-9-29 18:50 發表
由香港芭蕾舞團主辦之芭蕾舞劇―《胡桃夾子》將於12 月20 日至27 日假香港文化中心大劇院演出。

請問適合小朋友睇嗎 ?

I watched it last year.  So far, you need to explain a lot of things for your kids.  Otherwise, they could not understand what are the dancer doing.  The brocher is one of the good reference.  My little daughter was very exciting with the dancer's dress becuase she is learning ballet too.  My son was interesting on the story only.

Dear HY412,

Pls check PM.

Yanamami

醒目開學勳章

原帖由 ACYW 於 08-10-2 17:48 發表

I watched it last year.  So far, you need to explain a lot of things for your kids.  Otherwise, they could not understand what are the dancer doing.  The brocher is one of the good reference.  My li ...

ACYW,
多謝分享 ! 我諗囝囝暫時都不適合睇.

原帖由 3b 於 08-10-6 21:28 發表

ACYW,
多謝分享 ! 我諗囝囝暫時都不適合睇.

3b,

今日剛有通告話柏斯有個音樂會,宣小都有同學表演的.學校可代買優惠價嘅入場劵. 我見測完驗,又平平地,所以訂咗飛喇! 你睇吓有無興趣.

醒目開學勳章

原帖由 MiuMiu68 於 08-10-6 23:31 發表
3b,

今日剛有通告話柏斯有個音樂會,宣小都有同學表演的.學校可代買優惠價嘅入場劵. 我見測完驗,又平平地,所以訂咗飛喇! 你睇吓有無興趣.

MiuMiu68,
個價錢都幾抵, 但係柏斯0個個係管樂音樂會, 而囝囝則學弦樂, 唔知交功課前, 有沒有其他有關弦樂的音樂會呢 ?

啲個價錢平又趕得切交功課---->http://urbtix.cityline.com.hk/in ... eventDetail&event=7212

原帖由 3b 於 08-10-7 00:11 發表

MiuMiu68,
個價錢都幾抵, 但係柏斯0個個係管樂音樂會, 而囝囝則學弦樂, 唔知交功課前, 有沒有其他有關弦樂的音樂會呢 ?

醒目開學勳章

原帖由 Cyrusmum 於 08-10-7 09:01 發表
啲個價錢平又趕得切交功課---->http://urbtix.cityline.com.hk/internet/action/event.do?actionFwd=eventDetail&event=7212

Cyrusmum,
睇唔到條link講那一個音樂會, 可否介紹一下 ?

3b,

係香港兒童弦樂團既[小小音樂家音樂會2008]
http://www.hkcstrings.org.hk/poster.html

原帖由 3b 於 08-10-7 21:29 發表

Cyrusmum,
睇唔到條link講那一個音樂會, 可否介紹一下 ?

醒目開學勳章

原帖由 Cyrusmum 於 08-10-8 11:06 發表
3b,

係香港兒童弦樂團既[小小音樂家音樂會2008]
http://www.hkcstrings.org.hk/poster.html

Cyrusmum,
多謝介紹 !!
‹ 上一主題|下一主題