用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章五 (07年10月) ...
樓主: snowbell
go

「家長發問及閒聊區」舊文章五 (07年10月) [複製鏈接]

其實每晚我都會因為鬧過囝囝而內疚, 總在他睡了後, 攬著他錫錫錫. 剛剛星期日,去過教堂後, 我已下定了決心, 不要再因為溫習而令他哭泣, 大家要做我們的見証呀!!! 所以呢兩日我都無咁易發怒, 雖然都重係好擔心!!!

另, 不是有哥哥在ls呀, 相反囝囝係哥哥,還有一個弟弟, 只係囝囝還未足6歲, 比同班同學細幾個月, 有d專家話小朋友相差一個月會有很大分別, 所以有d學校唔收細b囉!

原文章由 snowbell 於 07-10-15 17:24 硐表

Mrs Fong

努力! 努力! 比多些耐性,唔好比囝囝感覺你緊張,如果不是,他都會緊張,幫助不到讀書。 盡量放鬆對你和囝囝都會好。

P.1 今次測驗後,會派測驗卷及有名次的成績表,如果考得不理想都不用灰心,可能只是敗在年紀,有哥 ...

唔怕喎! 小一第一次test唔計分, 當練習lor! 下次佢會醒d啦!
想當年我仔小一第一次test有兩科成版無做, 問佢連自己都唔知點解, 不過佢果次就算係咁都唔太差, 考1x, 可能其他同學重大鑊.
原文章由 tlomum 於 07-10-15 16:44 硐表
呀仔今日放學同我講,中文寫作卷有一頁做唔晒,我問佢点解,佢話想寫靚d字,我真係想暈,感重會合格?同佢温咗3日,白費心機,做功課又唔見佢寫得靚.今日決定唔理佢,由得佢自己温書. ...

我平時係緊張大師,唔知點解今次又平常心,總之盡力温晒,要提醒的都提晒,到時睇佢臨埸表現同夠唔夠小心!根本我無辦法控制,不如放鬆啲,費事嚇怕阿仔重大件事.(其實我明知佢實有啲"蝦碌"嘢,自己就阿Q啲費事諗!)

反而呢兩日因為無功課做,仲多咗時間陪佢玩網上遊戲!

想請問有冇人知道邊有LSPS果隻英文字體o既copybook賣呀?

Mrs.Fong, 鼓勵同支持你呀!

原文章由 Mrs.Fong 於 2007/10/16 15:19 硐表
其實每晚我都會因為鬧過囝囝而內疚, 總在他睡了後, 攬著他錫錫錫. 剛剛星期日,去過教堂後, 我已下定了決心, 不要再因為溫習而令他哭泣, 大家要做我們的見証呀!!! 所以呢兩日我都無咁易發怒, 雖然都重係好擔心!!!

Bambi

最慘我果個已經係P.2,佢重好似遊雲感,中文寫作卷最後果頁造句計好多分,所以我先冇晒心機,今次真係唔知考成点.
原文章由 Bambi 於 07-10-16 16:08 硐表
唔怕喎! 小一第一次test唔計分, 當練習lor! 下次佢會醒d啦!
想當年我仔小一第一次test有兩科成版無做, 問佢連自己都唔知點解, 不過佢果次就算係咁都唔太差, 考1x, 可能其他同學重大鑊.
...

謝謝你呀! 其實你都解釋左我心中的疑問. 有時我都會想, 係唔係真係唔應該比囝囝做細b... 在幼稚園時, 除了寫字, 我又唔覺有何大問題, 我只怕會不會在小學才浮現出來呢? 都好呀, 可以將勤補不足. :)

原文章由 snowbell 於 07-10-16 18:25 硐表

Mrs Fong,
你誤會了,我不是說你囝囝有哥哥在LS讀,我是說就算P.1敗是因為其它同學年紀大,理解力會高;有哥哥在LS讀-家長已懂怎樣溫書;有past paper在手的家長 ..... 在考試成績上會有優處。
但隨着年紀長大,只要你和他肯努 ...

嘻,是亞水失言喇,鳳梨包容包容

原文章由 鳳梨 於 07-10-15 14:39 硐表
我唔多明咩嘢叫風險管理問題喎...
不過/DBS, SPCC, Ying Wah係直資一條龍, even 你係old boys都未必收, 唔同喇沙, 你係old boy差唔多都係必收生...我想講係對津校收生係一定有影響, 優秀既學生同比得起學費而人哋又 ...

原文章由 tlomum 於 07-10-16 17:57 硐表
Bambi

最慘我果個已經係P.2,佢重好似遊雲感,中文寫作卷最後果頁造句計好多分,所以我先冇晒心機,今次真係唔知考成点.

tlomum,

P.2還很細,寫作卷佔中文的300分中的45分,等齊其它卷一併回來,再作總結,不用冇晒心機,當取經驗,經一事長一智,好過考呈分才出錯。最多去上中文寫作班,買多些中文書給他看 .......

[ 本文章最後由 snowbell 於 07-10-16 21:33 編輯 ]

今個星期又要測驗,阿仔今日又撞正試琴試,昨日又要搵書又要覆琴,打孖一齊嚟,都唔知點好。阿仔話只可任選其一,我梗係唔比啦。好彩,今日的卷佢話都ok啦,到佢考完琴,佢重話考官的aural題目超easy ,一定得咁話。真係個心都定D﹗   重有兩DAY,大家一齊加油﹗﹗放假同佢哋玩餐飽。

今日TEST完GENERAL STUDIES, 仔仔話吾識個條"金紫荊壙場"在什麼地方,須則有得選擇,但吾知在那裡,所以否選,"X"做答案,真是...
DouglasMaMa :lol

醒目開學勳章

Hi Douglasmama,

你就好啦,仔仔咁叻識話返俾你知測驗有乜題目,我問親個仔測驗有咩題目,答案永遠係:唔記得lu!!!
你話激唔激死ㄚ

[quote原文章由 DOUGLASMAMA 於 07-10-17 00:04 硐表
今日TEST完GENERAL STUDIES, 仔仔話吾識個條"金紫荊壙場"在什麼地方,須則有得選擇,但吾知在那裡,所以否選,"X"做答案,真是... [/quote]

唉, 各位,今日考完英文了...亞仔竟然話全班有十幾個同學舉手話做唔晒(包括他自己!! ),真係無晒心機!仲特登請三日假溫書
TIM!!唉,柑多次測考都好穩定架嘛,今次真係冇眼 話時話小二真係多好多功課及勁趕!平日無時問細溫架,呢幾日勁催谷....悌黎要多D上黎呻下,否則好易

原文章由 tlomum 於 07-10-16 17:57 硐表
Bambi

一個非常著緊囝囝學業的媽咪 :-D :-D

原文章由 Odin 於 07-10-16 12:16 硐表
講開名人,唔知大家知唔知 LS 有咩名人家長囝囝讀緊或者讀過呢?我知道o既就有曾x倩、張x嘉、李x逵,大家不如將所知分享下?另外唔知某學校校長同某校服公司老闆算唔算名人。

...

喇沙小學是本港頂尖名校之一。由喇沙會修士於1957年創立,至今已有近半世紀歷史,校友名人如雲,粒粒皆星,包括以「李三腳」稱號名聞國際的已故功夫巨星李小龍、已故「一代鬼才」黃霑、歌星謝霆鋒,郭力行、蘇澤光、身兼銀行公會主席的匯豐銀行執行董事王冬勝、以及九巴董事長陳祖澤等。  除了學業成績「標青」,「喇沙仔」亦出名運動叻,校方特別發展一套均衡而充滿創意、樂趣及挑戰的體育課程,以發展學生的共通能力,學生每年均在各類校際體育運動比賽獲獎無數。  望子成龍,每年不少家長為求愛兒能入讀喇沙而絞盡腦汁,有人不惜一擲千萬元在附近購買豪宅,也無非為求喇沙一學位。惟因學校名額有限,每年都令不少學生及家長失望而回。

[ 本文章最後由 cclee66 於 07-10-17 01:28 編輯 ]

原文章由 zitalin 於 07-10-17 08:29 硐表
唔知今年咩事, 連仔仔都話啱啱夠時間做 , 佢平時係一隻摩打手!

學校時不時測驗都出又深又多的卷,將學生down grade,唔知發生甚麽事的家長,真係比佢嚇死,以為自己個囝退步了很多,其實大圍成績都跌!

Hi Iuvbobo,

他平時都系話唔記得,腦裹的小精靈走咗,所以唔記得.

原文章由 luvbobo 於 07-10-17 00:12 硐表
Hi Douglasmama,

你就好啦,仔仔咁叻識話返俾你知測驗有乜題目,我問親個仔測驗有咩題目,答案永遠係:唔記得lu!!!
你話激唔激死ㄚ
DouglasMaMa :lol

原文章由 zitalin 於 07-10-17 09:13 硐表
佢冇話深, 只係接受唔到自己做得"慢", 好委屈咁樣!

今次P6英文卷又多又深,聽講是女王教室出卷,上年佢份Reader卷唔係照Paper出,所以死背書個班學生D分死呔!  明白理解個班就O.K.

今次收卷後,我都要分析準備吓11月底的呈分試點讀。

我地上年小二係好多功課架! 今年反而好啲.
ZITALIN:
你仔對MOTOR HAND, 字寫得靚唔靚?

高年級既家長可否講下GS出左D咩時事題?
三年級今年有問:
1. 前政務司司長係邊個?----好多同學答係唐英年-----錯!
2. 早前在那地方發生僧侶爭取民主運動?
‹ 上一主題|下一主題