用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院Interview
樓主: samuel_fung
go

播道書院Interview [複製鏈接]

原帖由 freddielau 於 08-10-15 16:11 發表

It is the first time I heard about this....last year there is some similar rumour  but finally discovered that it mixed up with other school with simialr uniform..... Anyway, hope it is not ture.:ha ...

附近有那間中學既校服與播道中學相似?

從未聽過有人咁講, 我自己住附近, 返工搭地鐵, 每日一路上都見到播道中學生, 印象中都很純品既

原帖由 Smalljokerbb 於 08-10-15 15:51 發表
我相信播道小學是有佢一套教學理念。 但現時播道的家長知唔知播道中學的學生質素呢? 希望你們能向校長反影吓!老實講,有部份中學生就真的不像話,有些似當年的BAND 5 學生。 他們放學後四圍遊盪, 穿著校服租單車"FLY", 又粗口又 ...

我每天早上都帶小朋友返學﹐從將軍澳MTR至學校的一段路﹐都無睇到你所講既情況(例如︰又粗口又兇人﹑男女學生在附近XXXX)﹐就連男女拖手都無見過。

我住的屋苑很少見到EG中學生, 祇見隔離座有一個, 看來斯文又純品........:loveliness:

I only come across some sec. school students at KFC and they are quite polite, although some were naughty, jumping here and there and laughing....but, most important , I didn't hear a sentence of foul language....

你們可在放學時間去睇吓! 請大家唔好MISUNDERSTAND,我不是要唱播道唔好, 所以不在"小一選校"同"小學雜談"那邊留言. 請大家多多見諒!我只是希望校長能改善中學生的行為. 播道的老師比較年輕, 對於13-15 歲 (F.2-F.3)的青少年問題難掌握, 願校方能多加注意!
原帖由 PaPa 於 08-10-15 16:39 發表

我每天早上都帶小朋友返學﹐從將軍澳MTR至學校的一段路﹐都無睇到你所講既情況(例如︰又粗口又兇人﹑男女學生在附近XXXX)﹐就連男女拖手都無見過。 ...

原帖由 Smalljokerbb 於 08-10-16 01:21 AM 發表
你們可在放學時間去睇吓! 請大家唔好MISUNDERSTAND,我不是要唱播道唔好, 所以不在"小一選校"同"小學雜談"那邊留言. 請大家多多見諒!我只是希望校長能改善中學生的行為. 播道的老師比較年輕, 對於13-15 歲 (F.2-F.3) ...

understood...will talk to Mr Lo next time.....
thanks for your info

Smalljokerbb,
我相信你不是有惡意, 如果屬實, 我都希望學校了解一下

原帖由 Smalljokerbb 於 08-10-16 01:21 發表
你們可在放學時間去睇吓! 請大家唔好MISUNDERSTAND,我不是要唱播道唔好, 所以不在"小一選校"同"小學雜談"那邊留言. 請大家多多見諒!我只是希望校長能改善中學生的行為. 播道的老師比較年輕, 對於13-15 歲 (F.2-F.3) ...

我是首次聽到如此的評價, 我也是住在學校附近的, 我所見的播道中學生多是斯文純品的, 你所見的情況可能是極少數吧!

新校係會有咁既情況. 我都聽過另一間學校既評價都係咁. 中學部學生好壞.
不過我個人認為, 如果家長們好擔心, 如有幸往學校註冊時, 去學校附近觀察下感受下. 比起人地講黎得更真實. 就好似校長鍾意係門口觀察小朋友返學既情況.
仲有幾日就知啦. 如何可以令自己放鬆o的?  

原帖由 Smalljokerbb 於 08-10-15 15:51 發表
我相信播道小學是有佢一套教學理念。 但現時播道的家長知唔知播道中學的學生質素呢? 希望你們能向校長反影吓!老實講,有部份中學生就真的不像話,有些似當年的BAND 5 學生。 他們放學後四圍遊盪, 穿著校服租單車"FLY", 又粗口又 ...

嘩!我仲以為自己click錯topic添! 乜呢個topic唔係講interview咩?點解離晒題?要講中學部問題可以開個新topic黎講,而想直接啲反影問題仲可以每日早上到學校大門口同校長直接對話。

係froum到用啲似是而非的論調,再加埋什麼友朋呀之一類,其他人的主觀經歷... 最離譜就係個啲XXXX~令到睇㗎人產生無限想像,究竟個四個X代表啲乜呢?在這種非常時期,在這非常地方,再由一個經常遊走BK小學區的人加埋一齊。 我只可以講﹣真係超有趣!

我提意由Smalljokerbb組番一團,名為播道中學部生態導賞團,播道家長自由參加。領隊就當然由Smalljokerbb擔任喇,節目就有播導中學生出位生活等等...仲要請校長做神秘嘉賓。當發現目標人物作出越軌行為時,馬上跳出黎開除佢學籍... 。你地話掂唔掂呢?Smalljokerbb,如果妳唔攪就過啲料畀我等我攪。到時出團我收導賞費每人$100,嘩正呀!

樓主唔好意思離晒大題,請多多包涵唔好打頭!

Dennis

原帖由 Dennisk 於 08-10-16 14:04 發表

如果妳唔攪就過啲料畀我等我攪。到時出團我收導賞費每人$100,嘩正呀!

播道學生家長有無discount呀?

如果到時隨團無野睇﹐有無得回水?

Hi Dennisk,
I'm so sorry to make you have such bad feeling. You are right, I always go through "小一選校" recently. But my big son is studying in a wan chai primary school now, and my small son will follow his brother too. So, I don't need to search school for him. However, I help my friend's daughter to get info only.
You may ask me why I know so many about EC. My 2 sons' PTH private teacher lives in Baxxxxx garden. I park my car out there every Wed. (at around 5pm). And sometimes I like to walk around during the waiting time. Because I have 2 children, I get used to pay attention to the students of diffferent schools ( I think many hk mami have such crazy habit).
Anyway, I just share what I know and see. No matter as a mother , teacher, or Principal, we should open our mind to listen others comments and opinions. And hope EC students will have good train to Secondary section.

原帖由 Dennisk 於 08-10-16 14:04 發表

嘩!我仲以為自己click錯topic添! 乜呢個topic唔係講interview咩?點解離晒題?要講中學部問題可以開個新topic黎講,而想直接啲反影問題仲可以每日早上到學校大門口同校長直接對話。

係froum到用啲似是而非的論 ...

我其實都好有興趣去"目及"野, 我想左好耐果頭方圓百里都冇草叢bor, 到底他們在那裡XXXX

smalljokerbb,

你響Bxxxxxx garden學普通話? 幾多錢個鍾? 有無好介紹?

個人認為插班入讀的中學生, 一定較難控制。 但我對播道由小學一手帶大的學生很有信心, 因我相信這間學校的校長、老師和家長........

howto,
你果然open mind, 不被XXXX動搖到你

其實xxxxx 係咩呢??????
我唔明呀))))

原帖由 心心 於 08-10-16 15:03 發表
我其實都好有興趣去"目及"野, 我想左好耐果頭方圓百里都冇草叢bor, 到底他們在那裡XXXX

寶盈花園對面咪有塊“吉”地﹐好多草架。

不過我都唔知XXXX代表乜?

大家可發揮無限創意!

原帖由 PaPa 於 08-10-16 16:16 發表

寶盈花園對面咪有塊“吉”地﹐好多草架。

不過我都唔知XXXX代表乜?
‹ 上一主題|下一主題