用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流
樓主: id00288
go

黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流 [複製鏈接]

Re: 黃大仙聖母幼稚園2004年入學家長請來交流

Dear klinglee
你好
歡迎你到來
多d上來分享上學的情況
你囡囡是那一班呢
到時在親子園我們以很熟了
義工方面
我都是只有星期日才有時間幫手 :  :  :

各位聖母家長﹕

真高興,知道聖母肯收細女,等我11月拿拿聲去law form 先。我都覺得呢間學校好好,問其他人意見都係有讚無壇的,老師有愛心、學費公道合理、有埋中小學唔駛煩,最緊要係近我屋企嘛,不過我覺得唯一一個缺點 -- 便是女校。你地覺得呢?

不過想問下你地介唔介意話我知interview會問d物野呢?同埋11月入form咁幾多月會interview呢?因我聽人講要小朋友唱歌,但阿女而家得22個月大,佢有成日唱歌但完全唔知佢物呢?好擔心?

kae

Hi Kae,

「唯一一個缺點 -- 便是女校」
我都覺呀!上星期可以俾家長陪上課,同一班分左兩組,同學仔少左一半。但係今個星期囡囡獨自上課,全班同學到齊,囡囡頭兩日返來都有同我、公公婆婆講「我班同學全部都係女仔黎架」!?……
我諗幼稚園唔緊要啦,但係中、小學就真係要考慮下喇。

至於去年的interview,11月中派form後個星期六就in喇,一個課室有六位小朋友分開面試,每位可由1位家長陪同,有玩具在檯上,可以俾小朋友一面玩一面答問題,問題好簡單,問名、歲數、玩具名 (假生果)及老師請食糖等,最重要的是問家長問題,去年問了我「如果小朋友鬧情緒,我會點處理。」最後播了首兒歌,叫晒六位小朋友自己出到課室中間,一齊跟住跳舞及拍手 (唔駛唱歌喎)。

希望這些資料對您有幫助啦!
Joyful Life

你好, 我囡囡是上幼B, 兩歳半, 但從小便由工人照顧, 工人與囡囡都說不淸學校上課情況.  其實我到現在還未知道她上課的表現. 我女比較多說話, 應是經常給老師叫停罷.
如我沒有記错9月1日那天, 同學仔(卓彤)應是坐在我們旁邊.
相信日後有很多機會見面, 我盡量會多來請教
俯首甘為孺子牛 :roll:

Hi ireneirene

我個女都係好心散,問佢野又係亂答一通,個日問佢老師教D乜呀?唔知! :-x 食乜茶點呀?唔知! :-x 跟住我就話你乜都唔知?!咁我都唔知去邊度買雪糕比你食(之前應承左),跟住立刻乜都識講,激死! :evil: 另外,你講得無錯,我都係諗下先,因為我都會同佢去圖書館的!

Hi klinglee,

我記得啦,你囡囡是否短頭髮的,好似叫倩彤(如錯字or記錯請糾正),唔知佢地會唔會繼續坐返旁邊,定轉左位呢!唔好咁客氣,請教真係唔敢當,大家互相交流 交流 !   

Joyful-Life

謝謝你的資料,真的很有用。

kae

Dear klinglee
你囡囡是否叫善潼呢?
我都是聽我太太說的
如果有時間可打電話給曾老師
問吓她們上課的情況
我太太早己日都打過及老師
ok啦     

各位聖母家長:
不如我地點一點名好嗎

id00288-是家頤(上幼b)的父親

旱晨各位,等我報到先!!!

cheuktungma-卓彤(上幼B)的母親

好利害呀!!我一直沒有提她名字, 你們竟然一猜便中...我囡囡真是口多到給人注意嗎 : 我這個媽咪真是離譜, 連自己個女的年齡都打錯 她是三歲半才對.
我問她上堂時的情況, 她總是不停說其他. 問她吃什麼茶點, 每次都是食飽飽飲水. 我經常給她的亂七八糟的話激死. 還好的是說出了一位同學仔的名字. 我有打算過完這個星期便打電話問囡囡在學校情況.

Hello 各位聖母家長:
點名先:

ireneirene-喬喬(上幼A)的母親

Hello 各位聖母家長:
點名先:

klinglee-善潼(上幼B)的母親

Dear All
大家好
故不到第一天正式上課(上足三個鐘)
家頤已因病請了假,
上星期六她開始發燒,
到星期日晚上燒到39度以上,
急急到醫院看急證,
不過到了今天下午又回覆正常了!
好多人都說,剛上學的小朋友都會有這請況的。

還有想問問大家今天上課學了什麼呢?
謝謝大家

id00288

家頤沒事嘛?小朋友返左學通常都會有咁情況,好容易互相傳染,可能佢地係出面操場玩到出曬汗,再返課室吹風扇,涼一涼都唔出奇!
尋日呀女好主動咁叫我同佢一齊睇書,咁我就係書包裹欏左本
書(書名叫第一天,希望無記錯)出來同佢睇,讀下讀下睇到有一頁有四句詩的,我開始讀時,佢都可以慢慢跟住讀(當然有一兩個字食左啦 ),所以我諗老師已開始教課本!

家頤沒事了罷? 今天有沒有上學呀. 我囡囡口中說同學病病, 不知是否指她呢.
不過今天到囡囡都病了, 發燒到39度, 沒有上學. 她只要姐姐, 要媽咪返工. 真給她氣死!

erica_chn - 鄭宜璟 (上幼C) 的母親

p.s.: 我"0念"係呢排0的早上天氣涼左, 所以小朋友多左吾舒服!  我上星期日都特登買白色外套俾宜璟返學著.  
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

erica_chn - 鄭宜璟 (上幼C) 的母親
Joyful-Life - 羲穎 (上幼B) 的媽媽
Joyful Life

klinglee

善潼依家點呀,退燒未呀?小朋友病左,可能會爹D或者發下脾氣,姐姐係米又細揍到大架?一定好鍚善潼架喇,請到個好的姐姐都唔錯架,佢對善潼好,善潼先至跟佢,唔駛激氣,反而放心潻!

善潼還有微燒, 胃口仍不大好, 不知明天可否上學. 她今早的確好爹, 不過只是對著姐姐, 不是我 有她照顧其實都放心.
他倆感情很好, 由她出世時不足五磅揍到現在, 姐姐很錫她, 這些年來在各方面都不錯, 但最近就激氣了...她拍拖 :evil:
‹ 上一主題|下一主題