用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資 - 中華基金 (小西灣)
樓主: 2008mum2008
go

直資 - 中華基金 (小西灣) [複製鏈接]

今早聽過家長會的介紹, 對此校的信心增加了不少。

從前只是朋友間的口碑, 大家認為此仍抽獎欠運的"補救"之選, 總不失為一間好英中。現在我覺得它真的比坊間的口碑好呢!

我原意是一所教會英中,未知這是否主給我和小朋友的一個巧妙安排?!

原帖由 EDEL 於 09-7-15 00:39 發表
今早聽過家長會的介紹, 對此校的信心增加了不少。

從前只是朋友間的口碑, 大家認為此仍抽獎欠運的"補救"之選, 總不失為一間好英中。現在我覺得它真的比坊間的口碑好呢!

我原意是一所教會英中,未知這是 ...

由於派位唔理想, 幸好一早報考中華基金, 放榜當日收到囡囡被取錄消息時, 心情又高興又擔心。註冊時個心都係十五十六, 唔限定間學校好唔好, 係唔係適合囡囡。但經過昨天完家長會後, 我對學校認識了不少, 信心也大大增加。雖然校規較為嚴格, 但都係為了教好d小朋友。現在只希望囡囡唔會犯錯, 好好地完成中學階段, 唔洗我再擔心。

請問以下資料 , 可以去那裏找到 09/10 明報升中全玫攻略 呢?

原帖由 2008mum2008 於 09-5-7 21:29 發表

唔係全部英中都係 Band 1學校, 可參考以下09/10明報升中全攻略資料 :

2008年會考成績
整體及格率 : 83.7%
中文科2級或以上 : 89.9%
英文科2級或以上 : 100%
數學科及格率 : 95.3%
最佳成績 : 4A2B中5英5
人均優良 ...

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-17 13:15 發表
請問以下資料 , 可以去那裏找到 09/10 明報升中全玫攻略 呢?

Hi,

明報每年11至12月會出版一本升中全攻略, 你要等多幾個月至會有10/11年出版, 到時留意明報website, 佢會有個印花, download個印花到7eleven買, 可以平$40.
‹ 上一主題|下一主題