用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5 呈分試
樓主: vet
go

P5 呈分試 [複製鏈接]

原帖由 mshong 於 09-6-16 12:42 發表
個人覺得雖然中文難取很高分數, 但有中作、中默和會話來平均計, 若平時留心及多看書也不會拉得太低 (呈分試應只計中文卷, 其他應不呈分的).

反而數學一科失手的話, 沒其他拉補, 那相差幅度便有距離了. 加上小學生的 ...

mshong,

阿女學校中文卷60%, 中作20%, 中默10%, 會話10%全部要呈分呀

中作沒見過有人取90分以上, 最高85分.

回覆 6# Heidi媽 的文章

是呀, 且每學期每級的首三名及各學科獎、品行及服務獎得主的名字會貼在學校入口處的龍虎榜上, 直至另一學期更新.

得獎同學感覺努力被肯定, 其他同學亦可用此為加油目標啊.

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 12:56 發表
candytl,

我諗唯一主要原因係我地有中學, 唔想d學生四圍走掛.
我最最concern 係考試卷連學生都無得睇番, 上次家長會有家長向校長提出, 校長說這個做法已做了幾十年, 家長帶得小朋友入來讀, 就要信得過老師.......,  ...

係渦, 你哋係直屬, 你囡囡有後備, 壓力少好多.

Hi,  大家好!

我女兒都是P.5.  看來我們學校係名次方面比較  open, P.5 & 6 report班頭10名, 級頭30名都有 show 出來, 其他問班主任一般都會肯講班名次, 級名次 in a range.  聽P.6 d parents 講, P.6 3 次呈分試后重有一張 slip 會話俾你 g 校內ge 總排名, 等家長心裏有數掛.

校內奦項有全級頭三名, 名科 / 班 no. 1, 操行, 服務及最佳進步獎鼓勵學生.

勤學獎 很好呀, 名稱不同而已, 我女的叫成績優異獎
即刻一定是band 1 la.

中學點check成績我都冇經驗, 都係家中各人告之.
佢地那時只可入紙一間, 都係一心諗住overall A = A,
那時如果唔收form都再冇時間轉第2間.   

我另一侄今年P6入纸QE, 連in的chance都冇.   

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 12:51 發表
我女都係年年有個勤學獎, 但我覺得不太有用.
乜原來d中學分開來看? 唔係睇 overall 中文 A 就 A ?
有無需要咁仔細!

你說得冇錯, 科數真係一失手就冇得拉呀!
原帖由 mshong 於 09-6-16 12:42 發表
個人覺得雖然中文難取很高分數, 但有中作、中默和會話來平均計, 若平時留心及多看書也不會拉得太低 (呈分試應只計中文卷, 其他應不呈分的).

反而數學一科失手的話, 沒其他拉補, 那相差幅度便有距離了. 加上小學生的 ...

我一向都覺得local school 普遍對中文要求高過英.  but ah 女話1st term 英, 數卷都出得深ah!  今次就未g.... cos 未考ah, 陰功!
原帖由 candytl 於 09-6-16 12:23 發表
我女上到P5, 中文卷未試過拿"9"字, 講真份中文卷比我做, 我也攞唔到"9"字, 我女係精英班(全級1班), 每次班上也是得6,7個人有"9"字.  原來你哋都係一樣, 可能間間學校中文卷普遍都要求高過英文啦. ...

agree w/ candy....因你地有直屬, 怕走左d 精英o麻!  by the way, why not try!?   有兩間選擇o麻!   
原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 13:24 發表
可能因為咁, 但如有機會的都想囡囡見識吓其他學校.

only 考左中 + 中作.....重有英, 數 , 常, 音, 普, 電....PE平日考左.   看疫程, 重有排磨!!
原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 13:34 發表
一科都未考? 咁就真係慘d, 我地剩番PE/音樂/PTH筆試.

我會try 2 間 1st round,  唔得咪直上羅

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 13:46 發表
自己成日心大心細, 想揀些好的, 又怕她讀唔上, 一般的又唔想揀.

應該唔使返學了, 我女學校已上網了 9月開學安排.

原帖由 asinai 於 09-6-16 13:38 發表
only 考左中 + 中作.....重有英, 數 , 常, 音, 普, 電....PE平日考左.   看疫程, 重有排磨!!

[quote]原帖由 Martina 於 09-6-16 13:21 發表

我另一侄今年P6入纸QE, 連in的chance都冇. >>>>>好唔抵, 浪費咗一個自行機會. 其實啲津校點解唔可以似某些直資校咁, 先過濾再派申請表呢?

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 13:24 發表
可能因為咁, 但如有機會的都想囡囡見識吓其他學校.

你囡囡屬band 1 頭, 梗要先試高一級的學校.

原帖由 asinai 於 09-6-16 13:38 發表

你囡可能要8-9月考喇.

我囡音樂普話未考.
‹ 上一主題|下一主題