用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大角咀天主教小學(海帆道)家長會
go

大角咀天主教小學(海帆道)家長會 [複製鏈接]

Re: 大角咀天主教小學(海帆道)家長會

star:

Because no school bus go to Yuen Long. I find another child bus Co. in September, but it need to take about 1and 1/2 hrs back to home, so I give up.

The comment for this school, I reply in another topic. http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=230818&forum=7&14

Bowiema:

羨慕死人啦,親子日咁開心,攪到我想個女即刻可以來呢間學校返學呀.....最衰佢細,仲要等多幾年至可以來同啲哥哥姐姐一齊玩呢   

lam2hei:

董生真係唔係太可靠,希望佢唔好再玩嘢,等所有小朋友可以專心求學,而唔係為咗啲無謂評核而讀書   

我未入學已經感受到呢間學校嘅好處啦 除咗環境,校風,中學派位理想之外,家長亦好SUPPORTIVE. 特別多謝你哋三位(Bowiema, lam2hei, 小孩子的天空)比咁多資料我.除非學校唔收我個女,否則應該好有機會做你哋啲小朋友嘅師妹啦,最衰彤彤係大B,差2個星期就要唔可以2008讀小一!!到2009年9月彤彤入小一時,你哋都讀小六喇,有相逢恨晚嘅感覺添

如果自行分配無機會,要攪珠,我會揀海帆道做第一志願,另一間排後啲.

小孩子的天空:

35-45分鐘又真係唔算遠,應該唔使同嫲嫲住啦,真好

我都有同你一樣嘅煩惱呀, 我個區有5間學校,其中4間係村校,去元朗同天水圍係夸區,去大角咀又係夸區,我不如揀間條件(校風,設備,成績,ETC)好啲嘅學校. 我哋屋去元朗要15-20分鐘,去天水圍仲耐,真係出市區讀仲好.

請問你係自行分配入,定係攪珠入嫁?如果唔轉嫲嫲個地址,我担心甲部攪珠失敗,乙部就會派返自己個網,咁即係入硬村校,到時就慘啦.......

我都聽人講過肖真好好,我去參觀咗,亦都諗住報,但係聽講好難入. 不過彤彤係大B,要2006至可以讀K1,今年唯有讀N班先   

Could anyone tell me how much per month for the school bus ? To Kwai Ching

Star2004,

I am living in Mei Foo, the school bus fees is $450 per month. I can check the list after going back home and tell you later.

Thank you very much for your help  :

Hi 小孩子的天空 & Bowiema,

請問19號的遊戲日, 係幾點開始? 因為
我下午唔得閒去. 想早上去.

Thank you!

lam2hei,

由11:00am-5:00pm都可以去ga.....你幾點去?? 我諗我都會早上去, 希望見到你la....

Bowiema:

thank you!

咁, 我會11:00去, 全家出動! 你呢?
到時, 我地拖住自已個小朋友相認啦. 你認得我個女嗎?

我想問一個問題, 早會前咪有早操. 係咪有上下兩場嗎?
我今日送小女上學, 到校時係8:20am, 剛剛做完早操.
咁, 呢場係咪最係一場?

lam2hei,

我地都會全家出動去...帶埋弟弟去玩呀!!

你miss咗果場係第1場黎ga, 第2場係開完早會再做ga....今朝我同小孩子的天空都在學校wor......大概8:50am先走.

sorry, 我唔係好認得你囡囡呀! 希望到時相認到la....

Bowiema:

咁係咪無做第一場既小朋友, 要在第二場做番?
咁做第二場時, 已做第一場既小朋友係咪先番上課室先?

lam2hei,

其實係ga, 不過我發覺只係多高年班才會自動自覺出去做第2場早操. (如果第1場無做)

另外, 係ga, 已做第一場既小朋友係上課室交功課先ga....

Bowiema,

check pm pls!

lam2hei,

please also check PM...
Thanks.

Please check p.m.
:-P

Bowiema

Please check PM
:-P

小孩子的天空, lam2hei,

Merry Christmas!!
Hope your family and you would have a nice and wonderful Christmas!!

Christmas有什麼節目?? Adrian上個weekend巳經做完d功課, 平時會開始溫書. 不過我放假果幾日就安排好d節目lak.
24號: 會去睇燈色. 25號: 去冬季購物節. 26號: 去消防局BBQ. 27號: 去Ocean Park......

你地都玩得開心d 啦!!   

Bowiema, 小孩子的天空:
We wish you a merry X'mas, we wish you a merry X'mas, we wish you a...and what you wish to be.

Adrian 咁快做完功課, 仲開始温書, 利害!
見到張考試範圍表, 好似幾多咁! 按排我個女温書都幾係野!
學校有冇要求背乘數表(7,8,9)? 噚晚係星島見到一段
有趣唸9的乘數表. 係將十隻手指做出來的.

今晚係屋企過...平安夜, 聖之夜...
明天上堔圳過一晚夜, 去快(歡?)樂谷玩. (我個女係第
一次上大陸, 我陀緊佢時已無上去了).
都有唸過去Ocean...好似幾好玩, 但連27號都
玩得咁利害, 好似好...可能去Ocean(TST)...行下街先.

lam2hei,Bowiema:

Merry Christmas!我今晚無去街,我地都怕人多,會在家過一個好平安的'平安夜'.

學校有要求背乘數表(7,8,9)呀!你地知唔知聖經點温呀?

希望你地玩得開心d!

我upload咗christmas d photos, 得閒就click入去睇下啦!

HAPPY NEW YEAR!!

‹ 上一主題|下一主題