用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望后補有通知未呀?
樓主: Bee_168
go

德望后補有通知未呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我早你幾日問,個時佢重未 confirm 我,只係話唔過4000,不過叫我預4000, 佢地就係咩都唔知所以連學費都唔駛交住,因為我幾間私校都交左學費,不過宜家 St.Francis收左我個女,所以我上星期拎返張証並 cancel左個位.其他野我已沒有再問
原帖由 twkcck 於 09-7-1 00:07 發表
唔係喎, 我係27號先問完學校嗰書記, 佢親口同我講話$3710, 另外有學校雜費大概$1000內半年woh......

You are welcome !

You also need to get on at 6:30am ? You already live very close. My get on time is also 6:30am, I am living in Tai Kok Tsui. I am also looking for some other ways.

原帖由 ipadress 於 09-7-1 11:34 發表
Civic

Many thanks.  I live in Kln Bay, according the school bus schedule I need 6:30am to line up school bus, too early .  That means my daughter wake up at least 6:00am in summer or winter :ve ...

I am still waiting for the phone call. I hope that my daughter can get one also.

Dear Jordan,

Wishing you luck!

學校唔係"咩都唔知所以連學費都唔駛交住", 因為我地以前P.1都係八月先到學校做交學費、校車 etc 手續,反宜我覺得學校甘做很好,因為可以比D父母考慮清楚,不用一早白交學費,因為通常很多父母在六、七月仍在等候或考慮中,你交左幾間學費甘慘呀,可否refund呀?如果無就慘過捐錢。另外,我地都係捐過兩次錢,一次"四旬期"&一次"小母牛",我都係捐一佰幾十咋,阿女都話老師收左但無逐個讀呀!講真邊有甘多時間喎!總括阿女讀得好開心!課程很有系统,温起書也易於follow。其實很多天主教學校都有呢兩個捐助,係喎,St.Francis都係天主教學校嚟架喎!不過其實老師都話可以唔捐都得,目的只不過是教導小朋友助人的意義.....

原帖由 polarbb 於 09-7-1 05:17 發表
我早你幾日問,個時佢重未 confirm 我,只係話唔過4000,不過叫我預4000, 佢地就係咩都唔知所以連學費都唔駛交住,因為我幾間私校都交左學費,不過宜家 St.Francis收左我個女,所以我上星期拎返張証並 cancel左個位.其他野 ...

ipadress,

我住藍田,之前d媽咪有講過,要6:40 am左右上車,我都想知有無保母車,可以遲d上車.有無人有介紹呀?

原帖由 ipadress 於 09-7-1 11:34 發表
Civic

Many thanks.  I live in Kln Bay, according the school bus schedule I need 6:30am to line up school bus, too early .  That means my daughter wake up at least 6:00am in summer or winter :ve ...

Hi Ncmami,

很多人都話gh好深, 家長要跟得好貼, 而且比較嚴格.  但我聽到你話個女讀得好開心, 係咪真架? 是否你個女跟得上d課程呢?  

唉! 我一直都好擔心佢哋敎得快, 學生跟不上, 我都希望我個女一樣讀得很開心.  我個女係ST CAT 學生, 咁D課程會唔會涵接跟得到呢?   

原帖由 ncmami 於 09-7-1 23:49 發表
學校唔係"咩都唔知所以連學費都唔駛交住", 因為我地以前P.1都係八月先到學校做交學費、校車 etc 手續,反宜我覺得學校甘做很好,因為可以比D父母考慮清楚,不用一早白交學費,因為通常很多父母在六、七月仍在等候或考慮中,你交 ...

Jordan,

I suggest you can write a letter to GH to remind them that you are still waiting for the seat.

Good Luck!!!

原帖由 Jordan040534201 於 09-7-1 15:27 發表
I am still waiting for the phone call. I hope that my daughter can get one also.

JORDAN
DON'T GIVE UP! ADD OIL1

Thanks everybody!! but after reading the parents' comment. I am so afraid that my daughter can't go to school so early as we live so far away. Even some kids need to take the school bus at 630 who lives in Tai Kok Tsui. It's so horrible. Why does the school start so early since it is a whole day school? really can't understand. But I still hope that I have a chane to have the interview and let my daughter have one more choice.

It's quite different today, only did the drawing and fill out the application form.
Still waiting for the 2nd interview.
It's so exhausted and long march.
Wishing all 2003 babies good!
My prayers are with you all!

醒目開學勳章

GH係一間好學校,如果唔係我都唔會比個女考,不過我個朋友個女讀左幾年,之前佢唔知我考唔考到所以都冇講學校D野比我聽,不過我打比學校佢地答我個D野就係我親自聽,因為佢地唔知政府會批邊個學費,所以佢地要 hold住咩都答唔到,唯有收左我地個派位註冊証先,我都比左,佢地都收得好快,派左位幾日後就要交,我都打左好多次電話問幾時全日,幾錢學費,不過佢地真係答唔到我,所以我最後揀左聖心.
至於佢地課程深唔深我朋友個女就話OK,唔係好深,我都好鍾意佢地新校舍,不過 St.Francis都有新校舍,所以收到電話後我放棄左聖心揀 St.Francis, 我唔知點解我朋友個女個班主住會讀佢地捐左幾多錢,不過係事實,我尋日見到佢再問佢,佢將成個過程講左比我聽,我唔相信佢講大話,佢媽咪都話佢地都捐左好多次錢,可能當時校舍未起好重要捐.
如果一早知學費幾錢當然月遲交月好啦,不過佢地學費都係我考慮因素,佢唔早D比我知,咁我又要交埋其他私校,因為人地大部份私校都7月要交,咁你唔讀起碼可以早D比返個位出黎比其他人,如果佢地學費要去到5,6千我寧願比個女讀聖士提返啦,所以佢咁遲 confirm有好有唔好 law(不過都唔閞佢地事,係政府衰姐). 咁宜家有媽咪話係3千幾當然可以接受啦,重好抵 tim.
我相信好多父母都想盡快攪掂學校D野,唔會拖到咁長重考慮緊,因為之前已經折騰左成年,早D決定早D可以唔讀的話就比返個位出黎,佢要拖到8月有D人真係會8月至去決定,咁對想要學位D小朋友就唔係咁好.
原帖由 ncmami 於 09-7-1 23:49 發表
學校唔係"咩都唔知所以連學費都唔駛交住", 因為我地以前P.1都係八月先到學校做交學費、校車 etc 手續,反宜我覺得學校甘做很好,因為可以比D父母考慮清楚,不用一早白交學費,因為通常很多父母在六、七月仍在等候或考慮中,你交 ...

大家有冇留意教育局網址,可能有09年學費答案

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeid=510&langno=2&scrn=132837000133&inMode=6

醒目開學勳章

都好似未 update,係到
學 費 ( 截 至 01.07.2009 )
SCHOOL FEES ( AS AT 01.07.2009 )
原帖由 Wallwini 於 09-7-2 14:15 發表
大家有冇留意教育局網址,可能有09年學費答案

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeid=510&langno=2&scrn=132837000133&inMode=6

回覆 76# polarbb 的文章

但是網頁下面寫
( 生效日期 WITH EFFECT FROM: 01.09.2009 )
而好似08/09 小一學費每月為 $3,392,一共 10 期,所以每月$3,731可能是正確

wah....Kln Bay 6:30am 上車  , 咁我家住 Ma On Shan咁咪要清晨上車 , 請問有冇讀緊德望嘅人可以話比我聽係Ma On Shan上車的時間呢?? 唔該晒!!

原帖由 fyeung 於 09-7-2 00:26 發表
ipadress,

我住藍田,之前d媽咪有講過,要6:40 am左右上車,我都想知有無保母車,可以遲d上車.有無人有介紹呀?

Hi Wallwini,
You are right !  Our class teacher has informed us that the 09/10 school fee is HK$3731 .   We will get the school report & school fee slip next week !  

原帖由 Wallwini 於 09-7-2 16:35 發表
但是網頁下面寫
( 生效日期 WITH EFFECT FROM: 01.09.2009 )
而好似08/09 小一學費每月為 $3,392,一共 10 期,所以每月$3,731可能是正確

Hi twkcck,

Don't worry !  我女都係讀St Cat,仲有好多同學由St Cat入。GH英文讀高一級,其他都係跟standard,有中數&英數,General Studies 用英文,St Cat K3時個個week都做assessment ,所以係跟到架,其實有D由其他幼稚園上的同學也跟得很好,GH D 課程好有方向&系統,試前有小Quiz當温習不計分的!P.1 要追兩級英文就小小趕,不過OK的,St Cat D Eng 比較強,所以小女也適應。School 都嚴架,傳统修女school 係甘的,但我聽 her classmates 都話開心,當然不能像幼稚園時到處跑:D ,小學生喇,學做大個女:loveliness: ,祝你女女enjoy the new school life la.....
原帖由 twkcck 於 09-7-2 00:44 發表
Hi Ncmami,

很多人都話gh好深, 家長要跟得好貼, 而且比較嚴格.  但我聽到你話個女讀得好開心, 係咪真架? 是否你個女跟得上d課程呢?  

唉! 我一直都好擔心佢哋敎得快, 學生跟不上, 我都希望我個女一樣讀得很開心.   ...
‹ 上一主題|下一主題