用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2009-K1 大召集
樓主: kimmiechiu
go

創價 2009-K1 大召集 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 kimmiechiu 於 09-8-27 10:53 發表
我個仔係蜜蜂組, 另外一個李老師.

昨天就大鑊. 搭完巴士落車, 途中訓左, 返到學校都唔醒. 要搞醒佢, 本來都可以ok, 玩下滑梯.聽下故事. 一話要去禮堂玩games, 佢就唔肯,又話眼訓,又話要食野.老師都搞唔掂. 跟著仲 ...

咁要慢慢調節佢既訓覺時間喇,搭車時訓就最好,而家我2b都係搭車時訓,返到學校就精神晒~

醒目開學勳章

原帖由 tolulu 於 09-8-27 22:16 發表
各位小朋友同媽咪今日順利嗎??我個囡上校車就無喊,但放學我問老師佢話我個囡開車數分鐘就喊啦,不過好彩都係一陣,希望聽日會好D啦。
我想問你哋D小朋友放學係唔係好肚餓呀,我個囡就係啦,我問佢茶點食咩,佢就話食餅同飲水,你 ...

haley冇喊呀,佢仲肯自己拖老師入去,之後黃校長拖佢入課室tim,haley返黎話有同黃校長講午安,仲話今日有一個小朋友喊,嘈住我地唱歌,跟住呢,有個老師打電話比佢媽咪,佢就唔喊,不過佢食茶點就冇喊bor
今日茶點食餅乾同飲水,老師話一入去,haley就問老師幾時食茶點呀?比佢笑死!
haley話今日講左故事,係小狗故事,唔知真唔真?
我問佢miss hannah同mr.david有冇同佢地玩,佢話有呀!
今晚訓前仲問我幾時返學,好想返學呀,又話李老師鍾意我,蘇老師同佢講秘密,話好鍾意佢,aunt margret又同我握握手做好朋友!

而家放心晒,佢唔喊,又咁鍾意返學,真係好!

小兔組
昨日第一日自己搭校車返車. touch wood, 都算順利. 不過我唔記得問校車姨姨佢有冇喊. 因為接放學時, 一見到佢就立即抱住佢(驚佢唔要我多過我唔要佢 ). 跟住就走. 都唔記得左問.連接送証都唔記得俾人地睇.

不過我個女可能係全班最細個幾個. 佢仲未識得點樣投入. 見其他比較大一點既小朋友可以跟住唱歌, 做運動. 我個女好似唔知點咁. 老師講故事時, 佢又唔係好識比反應.

Anyway, 總括都算開心. 起碼暫時佢未抗拒返學(touch wood). 努力中....

原帖由 tolulu 於 09-8-27 22:16 發表
各位小朋友同媽咪今日順利嗎??我個囡上校車就無喊,但放學我問老師佢話我個囡開車數分鐘就喊啦,不過好彩都係一陣,希望聽日會好D啦。
我想問你哋D小朋友放學係唔係好肚餓呀,我個囡就係啦,我問佢茶點食咩,佢就話食餅同飲水,你 ...

我個仔喊到cc下, 唔肯上車. 係抱佢上車咋!!
我問佢有冇食野,佢話唔冇, 問今日講咩故仔, 佢都答番星期三個故仔. 番完學返黎, 呀仔完全唔可以講比我聽做過d嘜!! 好似冇返過學咁!!!

不過我打電話去問老師, 老師話我個仔好正常,係學校冇喊.淨係校車喊.

我個仔都一返黎就話要食飯. 真係好鬼肚餓!! 今日諗著放d小麵包係書包, 希望佢放學肚餓識攞黎食.

我個囡今日上校車就喊,佢話唔想返學添,由前一晚講到今晚瞓都話唔想返,但佢又話返學好開心,佢唔想返我諗因為掛住我地同埋要搭校車,希望佢下星期可以快D適應啦,大家努力加油呀!!
我個囡佢都可以講係學校做過咩,都算係咁啦。講咩故事,做體操,玩玩具同食茶點都可以講到,佢仲要日日返屋企扮老師,我地成家人都比佢笑死呀!!!

醒目開學勳章

咁我又好好彩,haley好鍾意返學,今日起身就問我今日係咪返學呀,我話唔係呀,下星期三先設,佢就話唔得,我想返學呀,咁返一陣得唔得,比佢激死!
下星期一同星期二到家姐返,我驚佢會扭返學,唔肯走

回覆 1# kimmiechiu 的文章

hihi....我囝囝lee ho nam(morris)都係下午班第3组葡萄組 live in sai kung, by school bus

想問各位. 上星期小朋友返學時, 在學校跟著的老師, 是否她就是小朋友的班主任呢 ?

Hello,

我女珈珈, 讀上午班第三组-- 苹果组.
首兩日自己搭車返學無喊,  不過暈車浪.

原帖由 tscr701nt 於 09-8-31 10:25 發表
想問各位. 上星期小朋友返學時, 在學校跟著的老師, 是否她就是小朋友的班主任呢 ?

我個仔今年K3,
佢第一年返學時頭兩日自己搭車都冇乜野,
但第三日就喊到CC吓,
仲猛叫媽媽要落車,
但今時今日佢就成日問點解放咁耐假?
幾時先返學架?
就知佢喺學校好開心,
所以大家唔駛咁擔心架,
好好享受佢哋既幼稚園生活啦!

醒目開學勳章

原帖由 tscr701nt 於 09-8-31 10:25 發表

係呀,個位就係班主任黎,一班分3組,由3位唔同老師帶,不過同一班既小朋友有時都會一齊玩,有時會分組活動囉,有時會同隔離組玩咁架!

Oh no...
女兒未返學就病左囉. 睇o黎今個星期都唔會俾佢返學. 要休息啦.

醒目開學勳章

原帖由 tscr701nt 於 09-9-1 09:32 發表
Oh no...
女兒未返學就病左囉. 睇o黎今個星期都唔會俾佢返學. 要休息啦.

唔緊要啦,以後大把日子返學,最緊要身體健康嘛,希望你囡囡快d好返,快d返黎創價大家庭!

其實我個囡sat都病左,好彩有幾日休息,今日好返晒,聽日可以同家姐一齊返學!

唔知點解呢度咁靜 ?
比起早兩年, 創價既 topic 係好熱鬧架.

你好呀我囝囝都係下午班第3组葡萄組(Henry Lee),佢都係座校巴返學同放學都唔知佢落車時有乜反應不過想信佢都OK嘅
原帖由 yantochan 於 09-8-30 00:47 發表
hihi....我囝囝lee ho nam(morris)都係下午班第3组葡萄組 live in sai kung, by school bus

仲研究點入來有少少亂我都想熱鬧D大家交換吓心得
原帖由 tscr701nt 於 09-9-2 09:56 發表
唔知點解呢度咁靜 ?
比起早兩年, 創價既 topic 係好熱鬧架.

今日司机叔叔請食蝦條真你多謝哂:loveliness: 不過已經被媽碼没收了

原帖由 achenry 於 09-9-3 01:01 發表
今日司机叔叔請食蝦條真你多謝哂:loveliness: 不過已經被媽碼没收了

點解你會知? 如果我個女有返學. 我諗佢一定會立即在車上食哂. 我唔會有機會沒收.

可能佢太倦了上車睡著了,又可能佢食o左其他小朋友D先但估唔到回家會被没收

BTW, 介紹各位可以去學校個網頁--> 校園活動.
果度有好多老師們拍比小朋友睇既 video. 仲有舊年既小朋友生日會表演. 昨晚我一路睇, 一路笑. D 小朋友好可愛呀
‹ 上一主題|下一主題