用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分,十拿九穩的學校
樓主: icbb1230
go

20分,十拿九穩的學校 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

呢個世界除左實力同運氣, 仲有好多野可以影響收生
另一方面, 有部分家長, 只apply最top果幾間名校 (得罪講句, 亦有家長真係以為自己小朋友有點小聰明就覺得勁叻), 到頭來一間都唔收, 唔奇呀
我又唔多贊成話, 個天有安排, 有運就會入到之類........揀學校影響小朋友一生, 點可以"等運到"架.......我唔係話一定要揀邊間, 一定要最top, 但凡事應該好好安排lor
原帖由 icbb1230 於 09-8-11 11:50 AM 發表
Have you heard any kid is so bad luck that can't be accepted by any private or 直資?  

Hi,

我意思不是說要靠運氣, "so bad luck"只是形容那些小孩面試都不錯, 但最後都落選而已, 可能你讀到"so bad luck"之後, 有不同的interpretation, 請不要誤會。

另外, 每位小孩在家長們心目中都是聰明可愛的, 所以家長們都抱著希望他們能考進/抽中名校, 都是無可口非嘅 :)

icbb1230

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-11 18:18 發表
呢個世界除左實力同運氣, 仲有好多野可以影響收生
另一方面, 有部分家長, 只apply最top果幾間名校 (得罪講句, 亦有家長真係以為自己小朋友有點小聰明就覺得勁叻), 到頭來一間都唔收, 唔奇呀
我又唔多贊成話, 個天有 ...

可唔可以SHARE 吓 20 分, 好大機會入到的基督教學校

我肯定唔係覺得自己小朋友點 ok 果隻家長, 反而咩都無信心, 覺得自己無運, 小朋友又唔係咩突出 (直頭教到我搖頭嘆息). 揀學校喎...留係學校時間仲長過係屋企清醒果時, 我梗係要張大對眼睇清楚自己仔女係咩料子~~~作最壞打算好好準備, 唔想到時後悔難返...我反而唔明點解某些家長可以咁自信, 尤其無咩 "後台" 同直正 "食力" 果 d (食力我認為係指:幾歲就做太空人果類, 唔係你校內拎個咩咩獎).

講到尾, 有邊間 20分大機會的天主教男女校好介紹?

原帖由 wootaitai 於 09-8-18 23:04 發表
"呢個世界除左實力同運氣, 仲有好多野可以影響收生
Wootaitai,
有25分入marymount, 是一定收的, 你仲要考慮邊間呀??除非marymount不是你target的學校。

醒目開學勳章

自行收生只能apply1間,20分的,通常都不會考慮最top那幾間.因申請那些同我家的15分情況一樣,浪費機會
而她們通常也考慮其他好的,但就要講策略,當很多20分選A的,而你選B,那就100%入到
如果像你那樣25分當然可以這樣啦.不過你能25分是你應得的.只有羨慕,

原帖由 wootaitai 於 09-8-18 23:04 發表
"呢個世界除左實力同運氣, 仲有好多野可以影響收生

原帖由 wootaitai 於 09-8-18 23:56 發表

I am very happy with marymount, 但怕萬一今年突然 好多 25分或更高分人lor!

其實「非必收生」最高都係25分咋,所以你有25分都算樂觀。

如果高過25分,嗰啲已經係「必收生」,即父母任職該校、父母係校董或哥哥姊姊現正就讀。

如果該年「必收生」多,同時又多25分,咁你先會大啲機會入唔到。

「必收生」大約會分到全部名額嘅三成,如果過多會响「大抽獎」名額度攞。

而「非必收生」(即25、20、15分等等)大約分到全部名額嘅兩成。以marymount為例,120個學位,如果咁唔好彩「必收生」有36個,咁就剩返24個學位俾「非必收生」,到時先會爭崩頭。但都係以25分者佔有絕對優勢。

何況,2004年出生率仍低,「必收生」係咪真係咁多,都係一個疑問。

當然,如果真係咁唔好彩咁啱好多「有marymount家姐」嘅細妹撞正今年報marymount小一,咁就真係弊羿囉。

醒目開學勳章

wootaitai:所以你有25分還要在我們這群得15分的面前擔心,叫我們真的想把你
說笑的,始終做父母的,就算幾有把握,未confirm之前,都會擔心的

I don't think I have ever heard of anyone failing to get in with 25 marks, even if we are talking about La Salle & Maryknoll, so 25 marks for Marymount should be as good as a sure win already!!

Any one know if 25 marks for St mary's is sure admission in previous years?
[url=http://[/url]

Hi w_y,

天主教男女校, 我就不是太有研究, 但在BK多人提及或問下的有如下 (全部津貼,天主教, 男女校, 九龍城區而已):

1) 油麻地天主教小學
2) 華德學校
3) 陳瑞祺(喇沙)小學

如想查詢全港津貼, 天主教, 男女校, 你可去以下網址:
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

cheers

icbb1230
原帖由 w_y 於 09-8-18 21:59 發表
我肯定唔係覺得自己小朋友點 ok 果隻家長, 反而咩都無信心, 覺得自己無運, 小朋友又唔係咩突出 (直頭教到我搖頭嘆息). 揀學校喎...留係學校時間仲長過係屋企清醒果時, 我梗係要張大對眼睇清楚自己仔女係咩料子~~~作 ...

感激不盡...一直無諗起陳瑞祺喇沙, 等我再 study 下先得; 我知兩間油天都好多人想入, 但唔係我杯茶,  而且呢幾間似乎 20 分都未必有很大把握.  

講講下拎住 20 分好似好悲哀咁~~高不成低不就

原帖由 w_y 於 09-8-30 16:18 發表
感激不盡...一直無諗起陳瑞祺喇沙, 等我再 study 下先得; 我知兩間油天都好多人想入, 但唔係我杯茶,  而且呢幾間似乎 20 分都未必有很大把握.  

講講下拎住 20 分好似好悲哀咁~~高不成低不就 :- ...

我諗無十拿九穩ge 小學, 機會大定少. 有入梗ge 你亦未必想入.
兩間油天...................20分入到ge 機會好低.
陳瑞祺喇沙................20分機會大d, 今年有幾個20分入唔到.之前兩三年入哂ge!當然入英中% 無兩間油天咁勁around 5x%.
仲要睇你邊區, 抽第2round , 同第3round 叩門點部署.

舊年我識人20分入到

原帖由 euka 於 09-8-29 09:03 發表
Any one know if 25 marks for St mary's is sure admission in previous years?

咁做下BACK UP都好既
我又真係聽過25分入唔到MCS既呢類鬼故架 (聽返黎架咋)

原帖由 ManKeimama 於 09-8-18 23:30 發表
Wootaitai,
有25分入marymount, 是一定收的, 你仲要考慮邊間呀??除非marymount不是你target的學校。

相反而言
今年得38個位
真係嚇左好多20分既人閃左去其它學校
如果ONLY得15分,博一博都有CHANCE架

原帖由 peggyyau 於 09-9-27 07:53 發表
我問路過做其他學校校監的神父,她說天神的機會始終大些, 因地點問題,Hunghom 的交通始終很不方便及天神比st. Mary 沒有那樣出名,本人很多朋友都不認定天神,誇區報天神的會比st Mary 少很多。  除此之外,報天神的總人數比st ...

‹ 上一主題|下一主題