用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010-2011(48網邊間好)
樓主: 峰俊
go

2010-2011(48網邊間好) [複製鏈接]

我都剛想插咀, 選同一小學係必收的, 這和自行階段必收係同一意義, 主要方便接送. 但填表就要問HIN2003和Dorismama等有經驗的人了.

好奇一問, 如果唔係Twin, 年頭年尾出世, 或其它原因, 同一年報, 份表有冇cover到呢?

原帖由 峰俊 於 09-8-19 10:09 發表

Hi  MorriDad
sorry ar,我都唔知秀茂坪天主教好唔好,但我諗寶達唔算係舊的屋邨,官秀的落成吸引了好多學生過去也是原因之一,我知有些家長喜歡佢大同埋較新,我亦非常多謝你嘅寶貴意見。
~峰峰&俊俊媽~ ...

我半年前睇過, 秀茂坪天主教的成積是中等, 所謂的中等, 就是band1,2,3各派1/3, 接近這個數, 不就是中等嗎?

秀天網頁裏的班結構和政府/教育城給出來的有頗大出入, 人數也還差不多, 但班數很不同. 令我奇怪的是, 以前這校很多人的(跟據網頁資料, 剛畢業約有188人, 往後3年, 也超過160人, 升P3是133, 升P2只有93), 現時人數少了一半呢, 所以我有點擔心有什麼特別原因.

寶達住應不算舊(其實我以前住秀茂坪的, 是重建前的16層), 秀天以前人多可能是入伙後約8~10年的兒童潮有關, 過後就沒那麼多了. 如果真是這樣, 這應是可考慮的一間學校. 如果要到統一派位, 我想你是可考慮一下的. 如果可能, 開學後, 看看這所學校的學生如何(記住話比我聽呀), 再作決定吧.

原帖由 MorriDad 於 09-8-21 12:36 發表
我都剛想插咀, 選同一小學係必收的, 這和自行階段必收係同一意義, 主要方便接送. 但填表就要問HIN2003和Dorismama等有經驗的人了.

好奇一問, 如果唔係Twin, 年頭年尾出世, 或其它原因, 同一年報, 份表有冇cover到呢 ...

咁 GE CASE 你都諗到
如果你真係想知, 我今晚返屋企, 睇吓份表格有無MENTION.

原帖由 MorriDad 於 09-8-21 13:47 發表

我半年前睇過, 秀茂坪天主教的成積是中等, 所謂的中等, 就是band1,2,3各派1/3, 接近這個數, 不就是中等嗎?

秀天網頁裏的班結構和政府/教育城給出來的有頗大出入, 人數也還差不多, 但班數很不同. 令我奇怪的是,  ...

Hi Morridad
我都認同bebe2004嘅諗法會唔會系現在好多學校實行小班制, 所以小咗人。
非常之多謝你嘅意見,我都會考慮呢間學校. 到時我想你一定會話比你聽。

原帖由 HIN2003 於 09-8-21 12:28 發表

峰俊媽,
你係TWINS OR 大細仔?
我見到填表時, 有一項係填TWIN GE資料, 我諗應該會一齊派. 如果係大細仔,到細佬自行階段填表, 有哥哥讀緊, 應該係必收生. ...

Hi, Hin2003
~TWINS
~Thank you

原帖由 dorismama 於 09-8-21 00:27 發表
latte55178,

多謝你提供的資料, 幸而我的女女已懂fat and thin, 中文閱讀能力也算OK, 希望她不會是該校的中游吧!

如你所說, 在現時升中派位的機制裡, 因為不可能同一間學校全部都派到band 1 學校, 如果兩位學生 ...

Dorismama啊,聽完你嘅詳細解釋同意見,我都有d想選擇藍循,但係我又想搵一間係自己附近嘅,方便我奶奶同佢倆返學。正如MorriDad話,我屋企樓下"秀天"都可以考慮,而家真係十五十六啦。

我想問藍循好D定基法(油塘),基顯好D呢?

原帖由 峰俊 於 09-8-22 00:00 發表

Hi, Hin2003
~TWINS
~Thank you

我check 左啦!
係自行階段表格, 有一項" 本人有超過一名子女在自行分配學位階段向同一間小學申請"
亦都解決都twins , 同埋MorriDad 所講年頭同年尾的問題.

原帖由 HIN2003 於 09-8-22 09:24 發表

我check 左啦!
係自行階段表格, 有一項" 本人有超過一名子女在自行分配學位階段向同一間小學申請"
亦都解決都twins , 同埋MorriDad 所講年頭同年尾的問題. ...

sorry ar,呢2日無入來,thank you for your information.

原帖由 蒨沂媽媽 於 09-8-17 20:19 發表

多謝你, 你的意見很長盡呢.
我的女兒今年也是k3. 我會選油塘基法第一志願, 但請問是否還要填2,3志願的?
2,3我就唔知點選了. 我都覺得讀得開心和校風好是最重要的. ...

第一次自行派位只可選一間

換著是我, 也想又近又好的, 你可考慮除了遠近外, 校車車線安排等, 今年校車經秀茂坪線只有曉麗及寶達站有較遲上車的車線, 其他站要7:30上車, 學校的設施及配套, 教學理念等, 是否配合你及你的孩子, 當然如果你想一take過就中, 可能藍循會難少少!

原帖由 峰俊 於 09-8-22 00:15 發表

Dorismama啊,聽完你嘅詳細解釋同意見,我都有d想選擇藍循,但係我又想搵一間係自己附近嘅,方便我奶奶同佢倆返學。正如MorriDad話,我屋企樓下"秀天"都可以考慮,而家真係十五十六啦。

...

藍循話會谷D, 多人揀D, 宗教元素也較多, 所以競爭也大D
基法(油塘)話老師同校長都有心有力, 要求學生要很乖, 但所收的學生參差, 成績保持中上的派位理想
基顯出名, 聽聞學生較活潑, 鼓勵學生多出外比賽! 最受區內歡迎, 故競爭也大!
以上乃個人意見! 最終視乎你需要什麼吧!

原帖由 細BB 於 09-8-22 01:36 發表
我想問藍循好D定基法(油塘),基顯好D呢?

原帖由 dorismama 於 09-8-27 01:48 發表
藍循話會谷D, 多人揀D, 宗教元素也較多, 所以競爭也大D
基法(油塘)話老師同校長都有心有力, 要求學生要很乖, 但所收的學生參差, 成績保持中上的派位理想
基顯出名, 聽聞學生較活潑, 鼓勵學生多出外比賽! 最受區內歡 ...

Hi,dorismama ,HIN2003 & MorriDad  

我竟然會係一日之內(8月28日)辦理退學手續及非常慶幸可以係同日搵到另一間幼稚園。
你們知道我仔仔9月1日返k3,之前以為選小學傷腦筋,但為何我要這樣做,我不知是否可以係呢度公開,我只是想俾你們知道,請問一下是否對我選小學會有影響呢?

原帖由 峰俊 於 09-8-30 00:02 發表

Hi,dorismama ,HIN2003 & MorriDad  

我竟然會係一日之內(8月28日)辦理退學手續及非常慶幸可以係同日搵到另一間幼稚園。
你們知道我仔仔9月1日返k3,之前以為選小學傷腦筋,但為何我要這樣做,我不知是否可以係呢度 ...

k3轉校應該對升小一無影響, 因為不知轉校內情, 你可以pm我地, or 透露小小. 請放開心情, 因要適應新學校+選小一問題, 一定有排煩

原帖由 峰俊 於 09-8-30 00:02 發表

你們知道我仔仔9月1日返k3,之前以為選小學傷腦筋,但為何我要這樣做,我不知是否可以係呢度 ...

願聞其詳. 大家交流下.

原帖由 HIN2003 於 09-8-30 00:59 發表

k3轉校應該對升小一無影響, 因為不知轉校內情, 你可以pm我地, or 透露小小. 請放開心情, 因要適應新學校+選小一問題, 一定有排煩

8月26日晚上保母打電話來話9月1 日開始,想仔仔坐11:45am嘅校車返學,(原本坐12:30,足足早個半鐘)因為只有佢倆兄弟係住得咁遠所以校車唔想開入來,搵咗第2架校車順路車埋仔仔,放學先由原本嘅校車送回家。
噢,唔係嗎?而家先同我講呢個問題,2年前又唔見你咁講,追查之下,保母話係老闆嘅意思,因想減少成本。
我心諗唔係嗎?你做得校車生意,根本就算學生住得近或遠都要一視同仁,唔可以因為少咗人便CUT成本,呢個問題十分嚴重,如果唔能夠得到完滿嘅解決,我唔會就此原諒校車老闆一定要有滿意嘅答覆。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
8月27日校長打俾我,真係好對唔住,不過,我諗到一個兩全其美嘅方法,不如俾佢倆返上午,校車可以配合到,嘩,我當然話ok,但我再肯定問校長校車可以配合呢?校長話無問題已同校車傾好,我當堂開心返。
好景不常,都唔到10min,校長話對唔住,校車只可以接返學,放學時間就配合唔到,不如大家再諗諗。回到家同爸爸商量不如返學坐校車,放學就辛苦奶奶去湊,反正今年 "K3",
9月中又要選小一,大家都覺OK。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
8月29日嘅早上10幾,校車老闆打電話來因我沒空,叫姑媽回覆佢,佢竟然好無恥咁話,記然你可以接放學,不如自己送埋返學,因為你住得太遠,我想司機有足夠嘅時間休息,姑媽都好好脾氣,你記然咁講,大家無謂再傾。接到姑媽電話,我非常火滾,姑媽話唔發生都已經發生,至緊要首先先搵咗學校,再同學校傾,但做為媽媽嘅我點會心情唔緊張,更加手忙腳亂,如果搵唔到有學校肯收點,剩返4日,今日己Friday,嗰種心情難以形容,好彩最後係自己樓下嘅學校肯收,總算放下心頭大石。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
各位家長你們要明白我為何要轉校,我唔可以要一個60幾嘅老人家,星期一至五由po tat 去到 wong tai shan,先要坐van 去到 藍田經過一絛7長又斜嘅電梯,再轉mtr又要經過2絛馬路,做為家長又怎會放心,當初選咁遠因為姑媽同學校好熟亦都係佢校風,老師好,所以先長途跋涉要仔仔返就係要佢倆從小培養良好的性格,未發生呢件事之前,我同學校嘅關係好好。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
當做緊新校的手續,舊學校打咗電話來俾姑媽,話唔好意思,佢仲未搵到校車,當時姑媽好肯定咁同校長講,你唔使好意思,因為我們已搵咗新學校,一陣會過來辦埋退學。
當我倆去到,唔知校長係有心扮嘢定無心,桌面上放滿藥,對我話:媽媽,我為咗呢件事搞到要食藥,你亦都搵到新學校就好啦。姑媽話你唔使唔意思,已成定局,大家亦無謂多講。姑媽對我說,由呢件事嘅發生,可以令我明白到人性醜惡,人生不如意事十常八九,從中吸取經驗。
我對葉校長嘅行為感到無奈,佢嘅"無能"同"假慈悲心"令人髮指,根本無幫我尋找一個好嘅方法,只係要我自己一個人去應付,校車係你學校嘅,點可以咁。最後,葉校長講咗真唔好意思,校車係街車,佢亦無辦法。慶幸我已離開呢間學校,但並不是連其他老師亦無情,在此我亦非常感激"K1嘅老師"同K2嘅周老師。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

原帖由 峰俊 於 09-8-30 09:57 發表

8月26日晚上保母打電話來話9月1 日開始,想仔仔坐11:45am嘅校車返學,(原本坐12:30,足足早個半鐘)因為只有佢倆兄弟係住得咁遠所以校車唔想開入來,搵咗第2架校車順路車埋仔仔,放學先由原本嘅校車送回家。http://hk.l. ...

其實校車真係非常重要的一環, 我囝囝升小一都有這個問題. 要家長無奈接受. 事情已解決就好. 不要太介懷.
我以前住九龍灣返九龍城幼稚園係尾站, 15分鐘就到學校, 放學又係尾站, 要1hr15min回家,唔係呀大佬要遊1個鐘"車河"! 所以回家係工人姐姐帶放學, 返學坐校車.交2/3車錢.到k3搬到藍田, 我係鯉安苑, 校車無站, 個站要係藍田mtr茜草灣出口, 即我要從匯景入口由另一個出口出, 大約8分鐘, 好彩下午班算啦.
到現在小一, 又係無站, 仲要去到匯景商場另一出口, 大約要行10分鐘. 上車7:00 即 6:45要出門口. 之前有一間小學已收了囝囝校車站係屋企樓下, 都交了校車費. 但現在選的係我最心儀小學, 囝囝和爸爸在interview當日都非常鐘意lee間學校. 就決定選讀, 都知道有機會出現校車問題.唯有同自己講"早起的雀仔有虫食"來安慰自己.
學校想辦得好, 校車真係好重要, 校車配合唔到-sell咩理念, 咩愛心, 咩公開成績都無用.

原帖由 HIN2003 於 09-8-30 10:52 發表

其實校車真係非常重要的一環, 我囝囝升小一都有這個問題. 要家長無奈接受. 事情已解決就好. 不要太介懷.
我以前住九龍灣返九龍城幼稚園係尾站, 15分鐘就到學校, 放學又係尾站, 要1hr15min回家,唔係呀大佬要遊1個鐘 ...

非常多謝你嘅意見,但一開始校長話學校有自己嘅校車,我先決定俾仔仔返學,現在發生問題,佢就話校車係街車,佢都控制唔倒來推卸責任。
雖然我呢個係個別CASE,但你覺得我應否公開出去(學校名同校車號碼),避免其他家長會受害。

原帖由 峰俊 於 09-8-30 13:52 發表

非常多謝你嘅意見,但一開始校長話學校有自己嘅校車,我先決定俾仔仔返學,現在發生問題,佢就話校車係街車,佢都控制唔倒來推卸責任。
雖然我呢個係個別CASE,但你覺得我應否公開出去(學校名同校車號碼),避免其他家長會 ...

學校係有責任, 如果你想其他家長留意的話,你可暗示學校地點, 如有家長想知可用pm方法, 我就覺得無必要公開學校名. 因為每間學校或多或少都有未能滿足家長的要求.
現在事情已解決, 可能因禍得福, 學校近了時間相對多了.不要再花精神去想它, 放鬆d, 世界上係無絕對/十全十美的事, cheer up!
‹ 上一主題|下一主題