用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 09/10 幼勇班自己友!!
樓主: HoManYu
go

09/10 幼勇班自己友!! [複製鏈接]

原帖由 HoManYu 於 09-9-21 10:59 發表

10月2日你地幾點到呀?昊昊5:00-6:00要上phonics呀!不過係最後一堂,我諗住唔上la.....
問左學校冇課外活動學,你地會報d咩呀?邊到讀phonics好呀?而家係明愛上,個阿sir完全控制唔到班小朋友o架! ...

彥彰而家仲係咬字唔清楚, 遲啲先會諗報phonics, 黎緊10月會學畫畫.

原帖由 叮叮噹噹 於 09-9-21 11:26 發表
10月2日我大仔學校旅行, 所以我都要5點左右先到呀, 俊然而家只係學緊畫畫+勞作既興趣班, 你仔咁快上phonics, 我仲諗住遲d先報呀!

如果你地都係5點左右到, 我都會就番差唔多時間去.  
而家煩惱緊點整個燈籠.

原帖由 benalg 於 09-9-22 00:33 發表

如果你地都係5點左右到, 我都會就番差唔多時間去.  
而家煩惱緊點整個燈籠.

我放棄唔整lu,出年先啦!橫掂唔係一定要交......

原帖由 benalg 於 09-9-22 00:25 發表

彥彰而家仲係咬字唔清楚, 遲啲先會諗報phonics, 黎緊10月會學畫畫.

係邊度學呀?昊昊原本暑假係元朗學得幾好,但始終都係遠,而家停左,彥彰度1對幾呀同幾錢呀?我始終覺得佢地咁細,出面多數1對8......我鍾意元朗度1:3,$85堂

昊昊今朝一起身咳同好唔舒服咁,我都唔比佢返學lu,我想問係咪打學校電話,按1字錄音話請假咁呀?

醒目開學勳章

morning,

應該可以直接同老師對話, 我唔記得係按4字定係6字!
昊昊唔舒服..有冇發燒? 俾多d水佢飲, 休息多d, 希望佢快d好番!
原帖由 HoManYu 於 09-9-23 09:06 發表
昊昊今朝一起身咳同好唔舒服咁,我都唔比佢返學lu,我想問係咪打學校電話,按1字錄音話請假咁呀?

原帖由 叮叮噹噹 於 09-9-23 11:32 發表
morning,

應該可以直接同老師對話, 我唔記得係按4字定係6字!
昊昊唔舒服..有冇發燒? 俾多d水佢飲, 休息多d, 希望佢快d好番!

我照錄音,跟住10點到朱主任打番比我呀!因為試過8:30打返去揾李老師,佢好似好唔得閒咁....
其實昊昊冇咩o架!冇發燒,只係起身有d咳,但咳得黎好唔舒服咁,又有少少鼻涕,見佢咁累咪比佢訓吓o羅,睇完醫生食左藥鬼咁精神.....

原帖由 HoManYu 於 09-9-22 10:42 發表

係邊度學呀?昊昊原本暑假係元朗學得幾好,但始終都係遠,而家停左,彥彰度1對幾呀同幾錢呀?我始終覺得佢地咁細,出面多數1對8......我鍾意元朗度1:3,$85堂 ...

元朗1對3又幾好噃 !!  彥彰都係屋企樓下間青苗琴行度學畫畫, 雖然1:6 ($80堂), 不過教畫老師好有心機, 試過教彥彰畫潛水艇佢無心機畫, 下一堂就教番佢畫鍾意既野, 算細心咯.

原帖由 benalg 於 09-9-25 17:03 發表

元朗1對3又幾好噃 !!  彥彰都係屋企樓下間青苗琴行度學畫畫, 雖然1:6 ($80堂), 不過教畫老師好有心機, 試過教彥彰畫潛水艇佢無心機畫, 下一堂就教番佢畫鍾意既野, 算細心咯. ...

hi! 大家好, 我也是09幼勇班媽媽, 囡囡是蘋果組的曉嵐, 請多多指教!

原帖由 wcodi 於 09-9-26 12:29 發表

hi! 大家好, 我也是09幼勇班媽媽, 囡囡是蘋果組的曉嵐, 請多多指教!

好野!同昊昊一樣係蘋果組....woo!曉嵐媽,你要多啲上黎呀!

昊昊尋日返學係咁唱:
1 little..2 little..3 little Indian, 4 little..5 little..6 little Indian, 7 little..8 little..9 little Indian,10 little Indian boys.

係呀!大家記得星期一帶2-3個"厠紙筒"做勞作呀,仲有昊昊會帶thomas月餅返學添.....

原帖由 HoManYu 於 09-9-27 00:55 發表
昊昊尋日返學係咁唱:
1 little..2 little..3 little Indian, 4 little..5 little..6 little Indian, 7 little..8 little..9 little Indian,10 little Indian boys.

係呀!大家記得星期一帶2-3個"厠紙筒"做勞作呀,仲 ...

彥彰早排成日都有唱呢首歌, 學校都教左唔少歌同遊戲比佢地, 彥彰都會做/唱番出黎.
例如 : 拍拍李老師... 拍拍小朋友(跟住講自己名)...拍拍林老師...

醒目開學勳章

wcodi,

歡迎你啊!

今日放左月餅响阿仔書包,點知佢冇拎出黎,又帶返返黎.....真係 !

welcome. Grace is banana group

原帖由 HoManYu 於 09-9-28 23:02 發表
今日放左月餅响阿仔書包,點知佢冇拎出黎,又帶返返黎.....真係 !

今日同彥彰講左兩次叫佢記得攞月餅出黎, 希望佢記得唔好攞返屋企啦.

wcodi
彥彰係banana group, 多多指教.

昊昊記得曉嵐呀!佢話曉嵐係我蘋果組o架!仲話佢講野好細聲o架!我話人地女仔係詩文啲o架!

原帖由 benalg 於 09-9-30 09:31 發表

今日同彥彰講左兩次叫佢記得攞月餅出黎, 希望佢記得唔好攞返屋企啦.

我將張紙貼係個茶點盒度,昊昊話老師係書包度拎左出黎la....
仲有上星期小朋友同大家分享啲咩呀?我响張回條寫"史前動物恐龍"(係昊昊自己話想分享o架!)點知老師打比我話佢轉左唱歌喎!真係比佢吹漲......跟住話比多次機會佢,叫佢帶埋本恐龍書返黎,今次終於成功分享到,謝老師仲寫住話"欣賞昊軒分享時態度認真,在老師提問下亦會向同學介紹書本內容[有的恐龍會飛,有的恐龍會食肉],仲送左排貼紙比佢,昊昊不知幾開心呀!佢表現得好好,我都覺得好欣慰呀!

各位媽咪,您好!

我係提子組卓嵐媽咪呀,太耐冇上baby kingdom,唔知您哋開咗新 topic呀~~~

請各位多多指教!
‹ 上一主題|下一主題