用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟P.1B班
樓主: 卓楠媽咪
go

聖若瑟P.1B班 [複製鏈接]

各位媽咪,

其實好多野都想參加, (國術, 乒乓球,drama)
無奈又已經將啲活動排得密密麻麻,
下個月起逢星期四踢波,  星期五學劍撃同埋鋼琴
星期六/ 日游水,  星期六 跆拳道,
如果再參加多一樣係星期一至三, 放學返到屋企都五點半, 咁樣, 好似塞到爆哂咁, 又驚佢tired,   所以最後都無再參加其他課外活動  

芝麻街

Hi, 我是旻澧

我和卓楠是幼稚園同學,好開心同一班

dear 1B班媽咪...
請問國生生字係唔係寫..
1.) 門鈴
2.) 響音了 (.... 正確係唔係 "響了" 才是呢?)
3.) 哥哥
4.) 姐姐

另外.... 我今日上唔到校網......help....

旻澧已參加了劍擊,游泳及圍棋;難得他已不怕水了

; 我也化了很多說話都迫不到阿仔參加drama
原帖由 卓楠媽咪 於 09-9-19 16:22 發表
各位媽咪:
      卓楠都參加了剑擊, 游泳和圍棋已在校外有學,其實我想讓他參加drama and  集誦隊,可以讓他提高自信,不過他有的驚!:  (唔逼得)下一年再作打算。 ...

依家ok啦!不過還未updated 21st homework

原帖由 taktakb25 於 09-9-21 17:14 發表
dear 1B班媽咪...
請問國生生字係唔係寫..
1.) 門鈴
2.) 響音了 (.... 正確係唔係 "響了" 才是呢?)
3.) 哥哥
4.) 姐姐

另外.... 我今日上唔到校網......help....
...

dear 旻澧媽媽

資料仲於都update...但想請問....
國生生字係 - " 響了 " 還是 " 響音了 "
亞囝堅持話 " 響音了 " 所以想睇下各小朋友的答案

原帖由 旻澧媽媽 於 09-9-21 17:24 發表

Hello tatakb25

亞仔話係 "響了" 喎

原帖由 taktakb25 於 09-9-21 18:01 發表
dear 旻澧媽媽

資料仲於都update...但想請問....
國生生字係 - " 響了 " 還是 " 響音了 "
亞囝堅持話 " 響音了 " 所以想睇下各小朋友的答案
:wave: :wave:

Dear taktakb25,

You are welcome.

My son also wrote "響了".

原帖由 taktakb25 於 11/9/2009 05:50 PM 發表
唉... 我問我家中o既大少爺...
佢一尾話唔知.... 激死我啦...

請代我向你囝囝說聲 thank you very much  

Dear BMW0305 / 懶羊羊

thank you for your reply

請問你的姓名?

原帖由 懶羊羊 於 09-9-21 21:19 發表

You are welcome.

My son also wrote "響了".

What do you want to ask? My name or my son name.  

My old account is 611611 but I always cannot log in with my old account at home.  So, I create this new account.

原帖由 旻澧媽媽 於 22/9/2009 06:37 PM 發表

Dear all mum,

有冇打算俾囝囝參加乒乓球比賽呢...??
我囝囝都想參加... 但奈何佢未玩過喎....
唉.. 唔通.. 俾佢渣起球拍...之後拍幾下 空氣就出局....
好掙扎...

Hi...taktakb25...
卓楠學圍棋兩年了,對學業上專注,思維清晰,輸贏都可以保持良好的心態.最重要的是他開心
原帖由 taktakb25 於 09-9-20 15:59 發表
Hi.. 卓楠媽咪...
剛剛相反... 我將會報drama and 集誦隊,
希望會收啦....
其實我都想俾囝囝學圍棋...但....
要自行到彌敦道上課....所以都係放棄o左...
卓楠媽咪.... 請問你囝囝學圍棋有幾耐呢...
可唔可以講一 ...

Dear 卓楠媽咪
如果小朋友可以分身參加唔同興趣班就好啦...
我都好想俾囝囝參加圍棋......我亞囝係專注力勁差的...
幼稚園俾佢學左兩年珠心算.... 雖然加減數尚算可以...
但還未培養唔到專注........

原帖由 卓楠媽咪 於 09-9-22 21:30 發表
Hi...taktakb25...
卓楠學圍棋兩年了,對學業上專注,思維清晰,輸贏都可以保持良好的心態.最重要的是他開心

我在家用舊account-611611時常不能登入,即使登入成功也不能發message, 故重新登記另一個account-懶羊羊.如有留言給我,請發去新account.

如有任何不便,請見諒.

原帖由 懶羊羊 於 09-9-22 20:55 發表
What do you want to ask? My name or my son name.  

My old account is 611611 but I always cannot log in with my old account at home.  So, I create this new account.

各位媽咪:

昨天囝囝比老師寫手冊,話佢欠帶中文課本.

但囝囝上星期手冊寫逢星期二帶普通話課本,請問是否我囝囝抄錯手冊.

星期二係唔係要帶中文課本+普通話課本.

如果唔係星期二帶普通話課本,咁應該幾時帶

都唔知係唔係通常男仔的專注力都比較差.我囝囝又係好鬼心散.

我聽人講學劍撃都可以幫助專注力.希望我地囝囝學左有改善啦.

原帖由 taktakb25 於 23/9/2009 09:23 AM 發表
Dear 卓楠媽咪
如果小朋友可以分身參加唔同興趣班就好啦...
我都好想俾囝囝參加圍棋......我亞囝係專注力勁差的...
幼稚園俾佢學左兩年珠心算.... 雖然加減數尚算可以...
但還未培養唔到專注........

...

早晨,懶洋洋...
逢星期二帶普通話書,中文課本都要帶,總之帶多好過帶少,小朋友辛苦啦!
原帖由 懶羊羊 於 09-9-23 09:41 發表
各位媽咪:

昨天囝囝比老師寫手冊,話佢欠帶中文課本.

但囝囝上星期手冊寫逢星期二帶普通話課本,請問是否我囝囝抄錯手冊.

星期二係唔係要帶中文課本+普通話課本.

如果唔係星期二帶普通話課本,咁應該幾時帶:questio ...

早晨!
      我有讓卓楠參加星期一乒乓球班,星期五剑擊,至於圍棋和游泳就在校外自行學.都希望以後可以參加校隊.
原帖由 taktakb25 於 09-9-22 21:24 發表

有冇打算俾囝囝參加乒乓球比賽呢...??
我囝囝都想參加... 但奈何佢未玩過喎....
唉.. 唔通.. 俾佢渣起球拍...之後拍幾下 空氣就出局....
好掙扎... ...

卓楠媽咪:

Thanks.

原帖由 卓楠媽咪 於 23/9/2009 10:28 AM 發表
早晨,懶洋洋...
逢星期二帶普通話書,中文課本都要帶,總之帶多好過帶少,小朋友辛苦啦!  
‹ 上一主題|下一主題