用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 P1A Friend, 入來傾下
樓主: babydoris
go

P1A Friend, 入來傾下 [複製鏈接]

Hello大家,

星期六晚會唔會去 Family Night?

敏晴mum

甚麼是family night?學校活動?不知道啊!

Brian Mum

Brian Mum,

22/9 派通告, 問你出唔出席今晚 EC + family Night,
內容係中學同學表演, 家長、校長、老師、校牧分享
你check下?

Time : 7:30-9:00 pm

原帖由 brian_mum 於 09-10-16 22:33 發表
甚麼是family night?學校活動?不知道啊!

Brian Mum

Hi Brian Mum & Iris,

我沒有出席, 因星期六由9時開始去同細仔INTERVIEW 後, 直落到5時才回家, 再不想出外.

你們有無訂英文圖書, 我忘記了訂, 點補救? 有無計!

樂怡媽咪
VIBIAN

樂怡媽咪,

你講那一本英文圖書,點解我冇印象嘅?
你的苦況,我上年都同你一樣,又同大女擇小學又要同細女
Interview.真辛苦。Anyway, 祝你細仔好運!

Iris

原帖由 vibianyeung 於 09-10-18 23:31 發表
Hi Brian Mum & Iris,

我沒有出席, 因星期六由9時開始去同細仔INTERVIEW 後, 直落到5時才回家, 再不想出外.

你們有無訂英文圖書, 我忘記了訂, 點補救? 有無計!

樂怡媽咪
VIBIAN
...

原帖由 Iris720 於 09-10-19 00:36 發表
樂怡媽咪,

你講那一本英文圖書,點解我冇印象嘅?
你的苦況,我上年都同你一樣,又同大女擇小學又要同細女
Interview.真辛苦。Anyway, 祝你細仔好運!

Iris

...

Iris
你都有個細女, 她巳讀K1, 讀那間, 我幫仔報區外, 不過同女的資料巳隔五年, 好out! 有無資料可UPDATE 吓我!

D 圖書是幫外國訂, 用美金對換! 將通告是9號派的!

Scholastic - See saw

VIBIAN

VIBIAN,

我之前幫细女在區外報了培正、民生、協恩,將軍澳報了
St Andrew's。除了培正 ,其餘都收咗我细女,很好彩 。
到最後我選咗協恩而放棄咗民生。其實有好多choice,
如St Catherine、宣道、根得園,迦南你都可以試吓!

我都沒有訂英文圖書。

Iris

原帖由 Iris720 於 09-10-19 14:27 發表
VIBIAN,

我之前幫细女在區外報了培正、民生、協恩,將軍澳報了
St Andrew's。除了培正 ,其餘都收咗我细女,很好彩 。
到最後我選咗協恩而放棄咗民生。其實有好多choice,
如St Catherine、宣道、根得園,迦南你都可以試吓!
...

Iris,

你細女會否讀EC? 宣道我會報, 其他太谷, 不適合我!

Vibain

其實我都未決定,如果協恩小學收我细女,我都唔知點選擇,
我相信到時就頭痛。

Iris
原帖由 vibianyeung 於 09-10-19 15:20 發表

Iris,

你細女會否讀EC? 宣道我會報, 其他太谷, 不適合我!

Vibain

原帖由 Iris720 於 09-10-19 15:51 發表
其實我都未決定,如果協恩小學收我细女,我都唔知點選擇,
我相信到時就頭痛。

Iris

Iris,
好, 協恩真不錯, 無論動及靜的女孩都可以, 加上不用學費, 兩合個好重皮!

VIBIAN

Hello,

請幫助看看今日Penm(1) 是寫什麼字,請大家幫手!

Iris

原帖由 Iris720 於 09-10-21 17:25 發表
Hello,

請幫助看看今日Penm(1) 是寫什麼字,請大家幫手!

Iris

Hi Iris,

Penm(1)
Have a nice weekend.

VIBIAN

敏晴及樂怡媽媽:

數學測驗準備如何?

今天學校才派發Ch11-15的Revision WS,好像是遲了一點。

我剛剛發現數學課本是附送了一本Revision Exercise,有時間可抽幾題跟孩子溫習溫習。

努力加油。

Brian Mum

Thanks to 樂怡mum.

Hi Brian Mum &  樂怡mum,

呢排晚晚都温maths, 最擔心囡囡係 3-D shapes & 看題目嗰part. 英文 unit test results is OK ?

Iris

原帖由 Iris720 於 09-10-22 10:08 發表
Thanks to 樂怡mum.

Hi Brian Mum &  樂怡mum,

呢排晚晚都温maths, 最擔心囡囡係 3-D shapes & 看題目嗰part. 英文 unit test results is OK ?

Iris

HI Iris & Brian Mum,

很一般, 因最後的一題, 出SHORT 的答題, 樂怡很少操題,
失分很多, 不過我沒有見她的WORKSHEET 有這樣的出法!

IRIS,
想問你怎鋪細女的幼稚園, 現在我報了祟真, 宣道(KLN Tong) , 朗思(因姐姐讀過), 培恩(巳收, 要交留位費), 真不知怎選, 培恩不錯, 但學術很少, 我怕仔都時考不到小學!

協恩如何? 你會否為她補英文或國語!

樂怡mum,

你唔駛咁擔心,,之前聽你講太谷既學校唔啱你,但崇真及宣道都係谷嘅學校,至於培恩我不熟悉。其實可以考慮番朗思。首先你想唔想個仔都讀播道,如想既就唔好太擔心。
我現在只是幫细女報咗英文班,希望佢聽多啲、講多啲。
至於其他,我想等k2先,因唔想谷得佢太緊,現在先k1,希望囡囡開心啲。
協恩係一間很好的幼稚園,老帥好nice, 我细女很鍾意。

Iris

HI Iris & Brian Mum,

很一般, 因最後的一題, 出SHORT 的答題, 樂怡很少操題,
失分很多, 不過我沒有見她的WORKSHEET 有這樣的出法!

IRIS,
想問你怎鋪細女的幼稚園, 現在我報了祟真, 宣道(KLN Tong) , 朗思(因姐 ... [/quote]

原帖由 Iris720 於 09-10-22 14:39 發表
樂怡mum,

你唔駛咁擔心,,之前聽你講太谷既學校唔啱你,但崇真及宣道都係谷嘅學校,至於培恩我不熟悉。其實可以考慮番朗思。首先你想唔想個仔都讀播道,如想既就唔好太擔心。
我現在只是幫细女報咗英文班,希望佢聽多啲 ...

Hi Iris,
好多謝你的回覆, 好開心, 宣道是谷的嗎? 在那兒看到?

英文係會在那間報, 在將將軍澳合or其他!

VIBIAN

回覆 1# vibianyeung 的文章

Dear All,

Do you know what is "Final A.V." as listed in today's homework book ?  My girl said she forget what is it ?

敏晴、樂怡媽媽:

Brian的unit test也是一般,也是最後的部分失分最多。

明天的math test令人擔心,那些over/under/in front of/ behind/on the right (left) of 只要主語弄錯,便全錯了。

祝大家好運。

Brian mum

Brian在Homework Record寫了
(VA) Bring all final A.W.

我不知道是甚麼,問Brian他說是老師叫明天把所有關繪畫動物的工作紙(Animal Design/Animals) 帶回學校交老師。

Brian mum
‹ 上一主題|下一主題