用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 我係K1H 家長,有時間入LAI CHAT 下LA
樓主: ballmui
go

我係K1H 家長,有時間入LAI CHAT 下LA [複製鏈接]

原帖由 leung_michelle 於 09-11-17 14:51 發表
啊...係太陽組!

阿仔昨晚睇愛牙活動功課簿, 他問點解只係得太陽組和月亮組, 無星星組ka(他是講早上和晚上刷牙那兩行), 於是我說因為月亮比星星光, 所以月亮代表夜晚lor

...

又系喎...你個仔問得好好,佢真醒目呀!

就快給他問起ka la...  

每次鬧他的時候, 他都會說...Mammy我好錫你ka....(初初聽到真係會心軟)

但現在又要教他,我都好錫你ka, 我鬧你都是錫你,你想Mammy唔理你定你做錯事Mammy鬧你,,,,他就自己懂得選擇

依家D小朋友好似咁快識咁多野ge

原帖由 loksinmama 於 09-11-17 15:12 發表

又系喎...你個仔問得好好,佢真醒目呀!

原帖由 leung_michelle 於 09-11-18 08:44 發表
就快給他問起ka la...  

每次鬧他的時候, 他都會說...Mammy我好錫你ka....(初初聽到真係會心軟)

但現在又要教他,我都好錫你ka, 我鬧你都是錫你,你想Mammy唔理你定你做錯事Mammy鬧你,,,,他就自己懂得選擇
...

完全有同感呀!我個仔又系咁架。不過我個仔系閙完知錯,但下次又再犯, 不停重複犯錯,有時我真系覺得佢好難教,同唔識教

係呀! 係呀!

好笑......我點鬧佢....佢就點鬧細妹....細妹得五個月....哈哈哈哈

原帖由 loksinmama 於 09-11-18 10:33 發表

完全有同感呀!我個仔又系咁架。不過我個仔系閙完知錯,但下次又再犯, 不停重複犯錯,有時我真系覺得佢好難教,同唔識教

原帖由 leung_michelle 於 09-11-18 13:13 發表
係呀! 係呀!

好笑......我點鬧佢....佢就點鬧細妹....細妹得五個月....哈哈哈哈

咦?你同我好巧喎!我第二個小朋友又系5個月大, 不過系細佬, 6月16日出世。

你地有冇收到garden 餅乾呀..皓霖話同學女送ga..點解會係同學女送呢?好奇怪!!!

原帖由 loksinmama 於 09-11-18 15:49 發表

咦?你同我好巧喎!我第二個小朋友又系5個月大, 不過系細佬, 6月16日出世。

Is it lemon taste, my son also brought back home yesterday

原帖由 ballmui 於 09-11-18 17:15 發表
你地有冇收到garden 餅乾呀..皓霖話同學女送ga..點解會係同學女送呢?好奇怪!!!

My son is Mar 06, daughter is 1 Jun 09

原帖由 loksinmama 於 09-11-18 15:49 發表

係呀LEMON味。。
樂進媽咪,原來今日調左位,皓霖坐係樂進隔離!!!
嘩,你地都有兩個小朋友,真係勁!我一個都煩死我。。佢成日叫我教佢校歌但係我都唔識。

原帖由 leung_michelle 於 09-11-18 17:54 發表
Is it lemon taste, my son also brought back home yesterday

"皓霖坐係樂進隔離"等我今晚問下仔先!

只係想著兩個有伴...

每日(六點定六點半)電視咪有國歌唱ge,,,,我阿仔會話Mammy呀,,,呢首係我學校ge歌呢ka,,,,笑死,,,,

原帖由 ballmui 於 09-11-18 20:14 發表
係呀LEMON味。。
樂進媽咪,原來今日調左位,皓霖坐係樂進隔離!!!
嘩,你地都有兩個小朋友,真係勁!我一個都煩死我。。佢成日叫我教佢校歌但係我都唔識。

...

無呀, 唔見有餅乾喎, 可能佢系學校已經吃左。

2個小朋友只是想佢地有個伴一齊成長,講真湊兩個真系幾辛苦架。好佩服以前D媽咪生親都4個以上, 都唔知點湊。

大家好!我係太陽組奕駿媽咪。想問有冇家長參加5/12親子運動會的家長義工呀?

回覆 29# ballmui 的文章

Hello, (sorry 遲左覆因為同老公去左4日旅行, 天揚冇去)Join Putongua is so good. He like the lesson very much, may be brother also join putongua in tst, so they can share what they learned at home. 今日brother interview , we are the last group, so the teacher felt very tired and rush, the questions are the same as last year. 天揚經常講d同學仔個名, 食咩茶點(我print 了茶點時間錶出來), 仲有佢好鍾意讀english reding books, everyday 都讀,至於睇書之前都係日日睇, 屋企有圖書corner for them

e..我同皓霖arm arm去完korea 返lai 呀!!佢讀左呢間學校好鍾意國語,佢去旅行勁同導遊講國語..當然係好多唔arm la...佢以為自己識國語..好好笑!!同埋佢好鍾意星星組既同學,日日都講又講簡樂行是非呀..又問我校歌點唱,我都唔知點教佢..你係tst邊度學呀?好唔好呀?我都想搵國語班!!

原帖由 coecham 於 09-11-22 01:11 發表
Hello, (sorry 遲左覆因為同老公去左4日旅行, 天揚冇去)Join Putongua is so good. He like the lesson very much, may be brother also join putongua in tst, so they can share what they learned at home. 今日b ...

你地小朋友有冇唱歌比你地聽呀?

有首猜猜拳
小朋友我們行個禮,握握手,猜猜拳,(清侵磨教)义燒包, 輸了請你跟我來..

我愛爸媽
我愛我的爸爸跟我玩耍,我愛我的媽媽親親我

原帖由 ballmui 於 09-11-24 12:15 發表
e..我同皓霖arm arm去完korea 返lai 呀!!佢讀左呢間學校好鍾意國語,佢去旅行勁同導遊講國語..當然係好多唔arm la...佢以為自己識國語..好好笑!!同埋佢好鍾意星星組既同學,日日都講又講簡樂行是非呀..又問我校歌點唱, ...

各位家長,皓霖會係11月28日係金鐘MCDONALD開生日會呀..6:30PM..我聽日派INVITATION CARD.希望你地参加..

原帖由 ballmui 於 09-11-24 16:20 發表
你地小朋友有冇唱歌比你地聽呀?

有首猜猜拳
小朋友我們行個禮,握握手,猜猜拳,(清侵磨教)义燒包, 輸了請你跟我來..

我愛爸媽
我愛我的爸爸跟我玩耍,我愛我的媽媽親親我

...

Happy days at school

天揚經常講學校的情況,都好positive 呵!
見到always happy, I am happy,too. 5/12 I cannot join, as Putongua is 1015-1130 and after I will interview 細佬 in 樂基.

天揚MUMMY, 生日會係今個星期6 呀..(28/11). 我今日派邀請卡,希望你可以参加la..

原帖由 coecham 於 09-11-25 00:26 發表
天揚經常講學校的情況,都好positive 呵!
見到always happy, I am happy,too. 5/12 I cannot join, as Putongua is 1015-1130 and after I will interview 細佬 in 樂基.

原帖由 ballmui 於 09-11-24 12:15 發表
e..我同皓霖arm arm去完korea 返lai 呀!!佢讀左呢間學校好鍾意國語,佢去旅行勁同導遊講國語..當然係好多唔arm la...佢以為自己識國語..好好笑!!同埋佢好鍾意星星組既同學,日日都講又講簡樂行是非呀..又問我校歌點唱, ...

Hi, 浩霖媽,8俾我聽簡樂行d是非呀,等我了解下呀?

原帖由 Adrianmimi 於 09-11-21 13:04 發表
大家好!我係太陽組奕駿媽咪。想問有冇家長參加5/12親子運動會的家長義工呀?

Hi, 奕駿媽咪,我會參加5/12親子運動會的家展義工呀。聽陳老師講會安排一些家長義工跑步傳火炬,很期待!
‹ 上一主題|下一主題