用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
樓主: Sindy
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

原帖由 bebebe12345 於 09-10-1 08:33 發表
琴聲有變,不妨看看音柱是否歪了。
一套弦每天拉8小時,三至四個月才要換,小孩子.................。
松香一塊用幾年,買塊好D何妨!

阿ニ每日練一小時,練練吓又同我傾两句,咁計法,起碼36個月才須換一次。

原帖由 judy 於 09-10-2 09:16 發表

阿ニ每日練一小時,練練吓又同我傾两句,咁計法,起碼36個月才須換一次。

咁我女條線仲耐用..........

原帖由 Sindy 於 09-10-2 09:11 發表
我只係識得皮毛....再講我會ops:" /> ops:" />

對我等這些盲毛來講,已帮了很大很大的忙了。在這里要多謝各位前輩。

阿ニ那位姐姐仔老師唔係幾搞得掂佢,佢又蝦我盲毛一名,以前好用中弓拉來拉去就算,現在我知道要"分配好支弓",阿ニ唔敢再亂來,最近佢拉得有形咗。

我又知拉空弦重要,又知要拉200吓,所以,我要求佢起碼20吓。呢排佢真係有進步,以前跳音跳到支弓蹦來蹦去,像醉酒佬一樣,現在向上八個音,向下八個音,都幾有形。

bebebe12345,

我囡囡每天練2-3小時. 但弦線就在四個月左右開始遂條斷, 現在只剩E絃未斷, 為什麼會有這種情況呢?

原帖由 bebebe12345 於 09-10-1 08:33 發表
琴聲有變,不妨看看音柱是否歪了。
一套弦每天拉8小時,三至四個月才要換,小孩子.................。
松香一塊用幾年,買塊好D何妨!

呢個topic真係好好, 由囡囡舊年開始學小提琴, 各位高手如Sindy, bebebe12345 ,cheungll 等俾咗我好多寶貴意見,
尤其係bebebe12345, 佢的意見令我作了一個重要決定, 真是衷心感激!!!!!

原帖由 rookiemom 於 09-10-1 21:09 發表
其實Sindy同bebebe12345你們都提供咗好多寶貴意見出來,我根本唔識音樂,但個仔細,要陪住佢上堂,所以唯有同個仔一齊學,我覺得呢個link好有用,令我學咗好多東西,希望你們繼續解答我們的疑難!

...

原帖由 beetle 於 09-10-2 14:50 發表
bebebe12345,

我囡囡每天練2-3小時. 但弦線就在四個月左右開始遂條斷, 現在只剩E絃未斷, 為什麼會有這種情況呢?

每天練2-3小時﹐咁仲邊有時間做功課及其它野?

PaPa,

那已經是幼稚園和暑假的事. 小一開學之後, 最多才練1.5小時.......

原帖由 PaPa 於 09-10-2 19:31 發表

每天練2-3小時﹐咁仲邊有時間做功課及其它野?

原帖由 beetle 於 09-10-2 23:57 發表
PaPa,

那已經是幼稚園和暑假的事. 小一開學之後, 最多才練1.5小時.......

都勁呀,我d少爺小姐只係唔多過半小時..........如果練既話喎

好勁呀...2小時....

我仔仔只有六岁學鈴木一年,佢真係好難搞..唔肯練多.初學時最多練半小時,現在進入第二年,拉到第九首.我每天要他練琴..但係他只肯每首歌拉一次..唔理好與不好.都唔肯改善問題..真係好勞氣呀...佢又唔係拉得差.但係無耐性和恒心..係組別內老話佢唔錯..唉...
最近佢上親堂我都要睇細仔跟唔到入課室...所以都唔知佢學成點..老師又忙到死..邊得閒睬妳呀..

想請教大家點引起小朋友興趣又或是如何令小朋友練琴.

係呀..
我先講下我的情況.
囝囝跟政府辨的音樂學校學拉小提琴.尤如香港的音統處.
採用鈴木教學法.我們父母要學一個月才輪到小朋友學.
囝囝學的是鈴木組和自己學,換句話說.他一星期可以有兩堂學琴.一堂是自己學(20分鐘).一堂是聯同組別一齊上(第一年都上一時現在新學期減到半時原因是一.小朋友放學後太倦精神應付不來,落堂六點太夜.二是老師自己都無時間.)

現在學到第九首..
質素真係.....小朋友跟本連持弓,姿勢都有問題.還未好好改善..老師只意我們幫手根本有很多家長有心無力知都..小朋友都未必做到..我就是.因為太執著..小朋友又不肯.鬧情緒.

還有上學己經個多月都係執番以前D歌因為老師要再這些歌內拉合奏.....

妳話比人聽都無人信呀..
學校教學就是這樣...小朋友拖得太耐啦..我都怕佢好快放棄...

妳們說的技巧...老實講這裏無考試制度..真係危危付...我指是學習下去..無目標..點繼續呀...

我眼不少朋友仔女都係學左三四年就無啦...

太自由啦...死未...都想佢有一定技巧..有無高手比意見呀..

聖誕節我們將會返港過節..請有心有幫下忙...

THANKS.

原帖由 wootaitai 於 09-10-3 00:52 發表

you mean your son is using suzuki method - or just the book? you mean he is on song #9 on book 1... seems quite a long time bor

原帖由 isak 於 09-10-3 01:15 發表
係呀..
我先講下我的情況.
囝囝學的是鈴木組和自己學,換句話說.他一星期可以有兩堂學琴.一堂是自己學(20分 ...

有時我會拎起我個琴....拉拉下,就炸炸弟問下佢地點拉...咁我又話睇唔到,叫佢地拉多次,總之借d意就叫佢地拉咁..有時又會同佢地講不如錄低欣賞下,咁佢地當然唔熟啦....咁又有得練下...其實如果你識錄影upload,你可以錄下佢既手勢,我諗呢度會有人幫你睇下.....有時係咪你覺得大問題/真係有問題...不過老實講,初學,就一定有問題架啦.....好似我仔而家上堂.....要執手勢,要執音準,要執運弓,要練睇譜,我都有問阿sir,究竟呢期有咩係重點要注意,其他只提一提.....咁佢話我地而家最主要拉到歌仔,唔係一班咁好悶的,咁真係.....我就識執仔音準(雖然都唔係有太準).....我見其他...只係跟手指位,音準唔得,只係輕輕提下,免得佢地好大錯敗感...果真,我仔真係有心機左.....仲成日懶叻咁比個眼神我佢得左(我地有得睇上堂)....咁又真係有心機左練琴,起碼唔會覺得係件苦事先.........咁間中我會提下佢手勢,我就快左小小,教埋佢分配弓(因為始終佢學多左人成年).......只係上左幾堂,我仔舊年一年都係拉左幾首歌咋...又可能係屋企上堂佢放肆d

我想....
我囝囝學習情況和目的跟Sindy的小朋友有點相似...很明顯老師想先培養小朋友的興趣,所以,拉到歌仔為目標.那麼就有成就感..但總覺得一年只有好幾首歌進度頗慢,且各方面都未能做到(好).如持弓手勢音準.....不知其他人學琴是不是都是這樣,要學上好一段日子才能改善問題.加上我囝囝都不太聽我的教導.要是我有要求改善他總是不太依從..總之,只望快快練完就算吧..(太求其)妳要改他的問題或所謂錯處..就會出現抗拒.

現在,,我都無時間陪他入課堂,因為細仔瞓左我要在課室門外等候....所以不太清楚他上課的進展.

講開學小提琴的問題好似有很多人都會有這些問題和經驗.現在,我嘗試比自己的小朋友自由發展學習.只是要他每天習慣練琴,培養他的興趣和自覺性(這是難事)..技巧我都不想有太大要求,交由老師教導就算吧,他跟到幾多就學幾多.唉成年啦...他還細未想放棄,希望盡快有曙光....返香港真的要第一時間決解問題.無論是個琴(經常走音)還是小朋友的問題(持弓,手勢和音準).....

我們這裏很多家長都不會陪小朋友練.妳跟其他朋友討論....真係摼番啖氣好過....只會比人說妳太緊張小朋友學習,樣樣只會交老師就算...有時自己都知逆流而行,很吃力啊....

好幾日前就發生了一件頗(很外意的事)

話說那天如常練習小提琴,當囝囝拿起小提琴時,他自行拉了一首不是鈴木教本的歌曲出來,居然,沒有錯呀,我很驚訝,問他是不是老師額外教的歌曲,他說不是,我問他是不是同學在組別上堂時教他的,他說不是,是自己想的....
我想鈴木學聽音為主,這方法令他在不自覺的學習環境下,可以自己把歌曲的音配在上小提琴上自行拉奏.

老實說起初當我接觸鈴木教學法時都對他有所質疑..現在都有,不過,不及以往般的....都是接受和配合老師的教法..

自己教..我不太懂呢..老師真的幫不到太多啊.講解過...做與做不到....還是要靠小朋友自己....

妳們介紹的方法.
我都有試過..扮唔識叫小朋友教我.
上綱看其他人拉.....
甚至把上堂時學習的情形用手機拍下.
最後還上買有關的vcd.....

妳話所有可行可想的我都試過做過...

於 09-10-3 01:33 發表

有時我會拎起我個琴....拉拉下,就炸炸弟問下佢地點拉...咁我又話睇唔到,叫佢地拉多次,總之借d意就叫佢地拉咁..有時又會同佢地講不如錄低欣賞下,咁佢地當然唔熟啦....咁又有得練下...其實如果你識錄影upload,你可以 ... [/quote]

isak,

其實妳在當地有冇辦法可以找一位私人老師教呢?這樣繼續落去可能只會耽誤時間. 我看得出妳有心想囝囝學得好. 妳的期望和政府音樂學校的期望有些差距, 妳係時候要想一想了........

原帖由 isak 於 09-10-3 01:15 發表
係呀..
我先講下我的情況.
囝囝學的是鈴木組和自己學,換句話說.他一星期可以有兩堂學琴.一堂是自己學(20分 ...

Hi wootaitai,

I thought the progress of Suzuki is very fast. e.g the last song of Suzuki book 1 is already Grade 3 standard.  But solely depends on Suzuki method somehow seems inadequate.

Yes there are plenty of whiz kids produced from Suzuki. But if you see the population of students learning Suzuki method, the percentage is really low.

原帖由 wootaitai 於 09-10-3 01:50 發表
I see - you are not in HK?

I only read about the pros of Suzuki method - all the violin whiz kids on Youtube - they are from the Suzuki method

Havent thought about the slow progress' impact at all

...

我地做父母嘅, 為咗仔女出盡法寶, 希望終有一日佢地會明白我地嘅苦心啦.......

原帖由 Sindy 於 09-10-3 01:33 發表

有時我會拎起我個琴....拉拉下,就炸炸弟問下佢地點拉...咁我又話睇唔到,叫佢地拉多次,總之借d意就叫佢地拉咁..有時又會同佢地講不如錄低欣賞下,咁佢地當然唔熟啦....咁又有得練下...其實如果你識錄影upload,你可以 ...

Hi beetle

這裏無琴行教音樂,大眾化算是政府辨的音樂學校亦都是唯一的途徑,當然有私人,但叫做罕有..因為不流行,不多,根本這裏的人很多是抱著玩票的心態..原因.我想是無考試制度,(聖三一和皇家試)

私人
朋友身邊的細路大都學琴..所以大家都唔知.況且我提過這裏家長大多不懂音樂或是對音樂無興趣,送小朋友去課外活動有的基於消磨時間,有的是人學佢學...當然有喜歡音樂的..

所有有關學習上的一切都交由老師處理.小朋友學得幾多得幾多.

是的有朋友都會話比小朋友自學不要有太大壓力或是首要培養興趣....
試問作為家長的小朋友興趣如何培養...都要配合.
或者好彩的全家小朋友一齊有機會學樂器,就可以話互相推動互相學習研究...
所以私人真的很難找啊..
妳想我連買小提琴的配件...如松香,都係一千零一款...就知點解我要山長水遠從香港買全套小提琴.

對不起...一連幾板都是討論我家小兒學琴的問題...
阻撓大家不好意思....

原帖由 beetle 於 09-10-3 13:16 發表
isak,

其實妳在當地有冇辦法可以找一位私人老師教呢?這樣繼續落去可能只會耽誤時間. 我看得出妳有心想囝囝學得好. 妳的期望和政府音樂學校的期望有些差距, 妳係時候要想一想了........

...
‹ 上一主題|下一主題