用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 2010-2011 P1 家長報到處
樓主: himcheung
go

2010-2011 P1 家長報到處 [複製鏈接]

應該是小一全年用的書,如果只是上學期咪教得好快,本Phonics 書同浸會黃錦輝小學都用這本書,有晒小一的書都幾好,暑假有時間可以同亞仔備課,重有小朋友28Aug 和30 Aug要返回LMC

原帖由 Whitepine 於 10-7-12 16:33 發表
今日去左LMC交晒D費用,原來上學期D書可以"羅"番屋企添。textbooks + workbooks + story books + CDs成45本(只係41本+CDs,有3本未有)。

好重呀!!

我反而擔心阿仔個書包會好重呀!!一定要買個好D護脊書包啦!!

原來LMC  ...

醒目開學勳章

開頭我都估係全年,不過再睇張書單後面寫上學期書單,再睇清楚書單上面個句:全學期.....所以我估係解"全"上學期囉!!

原帖由 Eganmami 於 10-7-12 16:55 發表
應該是小一全年用的書,如果只是上學期咪教得好快,本Phonics 書同浸會黃錦輝小學都用這本書,有晒小一的書都幾好,暑假有時間可以同亞仔備課,重有小朋友28Aug 和30 Aug要返回LMC

...

WHitepine,

應該係全年吧 ~~~
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

諗真都應該全年kee..不過書單真係令人好confused...因為書單寫著上學期書單架.....

原帖由 bchi 於 10-7-12 17:24 發表
WHitepine,

應該係全年吧 ~~~

醒目開學勳章

另外,我發覺間學校又殘左好多喎,比起我上次去學校。間Hall D 牆好花,牆腳又破..唔知佢地會唔會襯暑假裝修下呢?

本Phonics書可以放係學校櫃桶,唔使帶返屋企,而且衣本書係用兩年。書單的書係全年用的書。

WHitepine,

kakakakak 你點會家陣先見到架,  我上年一落的士就見到啦. kekekeke

原帖由 tulipyk 於 10-7-13 10:51 AM 發表
本Phonics書可以放係學校櫃桶,唔使帶返屋企,而且衣本書係用兩年。書單的書係全年用的書。

嘩,  唔該晒啊媽咪 ~~~~~~~~~~~~~~~

醒目開學勳章

唔該晒!!

原帖由 tulipyk 於 10-7-13 10:51 發表

醒目開學勳章

前幾日有朋友來我家,他們是小學老師(所謂名校的),他們看了P1 D書,話LMC D 書都算幾深,同D名校所教都差不多,有得"輝"Wor。

禁,我地應該開心,定唔開心呢?

放心交比學校啦, 我地好好輔助佢地咪得囉 ~~~

yeah ~~~ come on 快d 開開心心玩埋呢個暑假喇喂

有冇帶小朋友睇toy story 3 呀 ?  快d 睇啦, 好笑到爆炸啊

醒目開學勳章

我唔擔心,證明LMC教學真係"唔係流架!!" Hahaha....死啦!笑到牙"教"都跌左落黎添!!

我同阿仔會睇多啦A夢先,佢係A夢"蕃薯"。

原帖由 bchi 於 10-7-26 11:27 發表
放心交比學校啦, 我地好好輔助佢地咪得囉 ~~~

yeah ~~~ come on 快d 開開心心玩埋呢個暑假喇喂

有冇帶小朋友睇toy story 3 呀 ?  快d 睇啦, 好笑到爆炸啊 ...

唔緊要, 睇左叮噹先,  但一定 ))))) 要 )))))) 睇
toy stroy 3 )))))))

醒目開學勳章

OKKKKKK.....

原帖由 bchi 於 10-7-27 10:54 發表
唔緊要, 睇左叮噹先,  但一定 ))))) 要 )))))) 睇
toy stroy 3 )))))))

~ 學校開門時間 ~

你好, 請問有無家長知道學校最早幾點開門呢...coz of我等唔切Monday打去問...唔該 ^^

哎吔.... too late... 咁.. 你問到未 ?  keee

醒目開學勳章

你問到未呀?

原帖由 wonglouise0930 於 10-8-21 23:48 發表
你好, 請問有無家長知道學校最早幾點開門呢...coz of我等唔切Monday打去問...唔該 ^^

你地有冇留意學校網業內的暑期功課 ?
其實程度唔深, 不過佢好多simple的理解題, 如... 用加數就用 plus,  add.. altogether..
, 減數除左subtrack, 會用minus 等.
其他直式係十位數減十位數.

我鍾意佢咁細個就教理解題啊.

醒目開學勳章

今日阿仔本學生手冊派左,都好大本,已經比阿仔搞到殘殘地,你地會唔會用包書膠包左本手冊呀?

no la.... not cover any books for now... cos waste too much paper to cover it... that will make the envinment getting bad ga... do you agree? hehehehhe
‹ 上一主題|下一主題