用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章十二 (08年10月至12月) ...
樓主: Odin
go

「家長發問及閒聊區」舊文章十二 (08年10月至12月) [複製鏈接]

原帖由 Hi-Mum 於 08-10-31 09:44 發表
冬季p.e.校服是否可以不必換衫, 直接穿返學, 要穿夏季p.e. tee在內嗎?

係呀, 穿夏季PE衫褲或冬季PE衫夏季PE褲在內, 然後外穿剛剛訂個套tracksuit.  記得要穿白鞋白襪.

但唔知係咪條tracksuit長褲可以用來上PE堂呢?

穿夏季PE衫褲在內? 3x 褲?

原帖由 maria_lai 於 08-10-31 11:56 發表

係呀, 穿夏季PE衫褲或冬季PE衫夏季PE褲在內, 然後外穿剛剛訂個套tracksuit.  記得要穿白鞋白襪.

dear all

可以穿個套tracksuit返學不必換衫嗎?

原帖由 zitalin 於 08-10-31 12:03 發表
由十一月十七日開始,學生須穿着整齊的冬季校服回校上課。但由於十一月份的天氣乍暖還寒,極不穩定,學校現把十一月十日至十一月十四日視為過渡期,學生可因應天氣情況或個人體質,穿着冬季或夏季校服。

冬季校服規格:
小一和 ...

平時個套校服(shirt+灰色褲+黑鞋)係要穿灰色襪, 但有PE堂個日就要運動衫+白襪+白鞋

再睇番張通告, 佢話"內穿白色短袖或長袖運動衣, 外穿長袖運動套裝, 白色及膝長襪, 全白色運動鞋".  又無提到要穿短運動褲喎, 不過見佢張圖就有show出來.  咁係咪要猜條短運動褲番去換呢?

但呢個安排只係俾小一至小三, 小四至小六要好似夏季咁帶衫番去換.

我有學校之前派既通告, 但唔識係呢度post, 如果要可以俾email我

醒目開學勳章

以前冬天着灰襪,但今年家長會話穿白鞋就要着白襪,襯d喎。

好似唔係噃,冬季套p.e.tracksuit,只需加件夏季或冬季p.e.衫就得,唔使加短褲。另外,冬季應該穿灰襪而唔係白襪。

原帖由 beautyma12 於 08-10-31 22:38 發表
好似唔係噃,冬季套p.e.tracksuit,只需加件夏季或冬季p.e.衫就得,唔使加短褲。另外,冬季應該穿灰襪而唔係白襪。

係10月頭既小一家長會, 校長話記得轉左穿冬季校服後, 要黑鞋穿灰襪, 白鞋穿白襪, 因為白鞋配灰襪好怪.

會唔會係小一至小三先係咁穿, 而小四至小六就照穿灰襪呀? 因為小一至小三係要方便佢地, 可以穿埋套運動服番去, 所以PE個堂日就特登穿白襪.  但小四至小六係要帶衫番學校換, 咁本來穿灰襪, 所以上PE堂時照穿灰襪.  如果小四至小六都要穿白襪上PE堂, 咁咪要帶多對襪?

另外, 我就唔肯定係咪要穿埋條短褲係tracksuit入面. 因為通告上面d字就無寫, 但就有一張相係長袖PE衫+短褲, 另外一張相係tracksuit, 所以我覺得好似要穿埋條短褲姐.

Zitalin,
你呢份通告係幾時架?點解我無見個仔帶番黎?
原帖由 zitalin 於 08-10-31 12:03 發表
由十一月十七日開始,學生須穿着整齊的冬季校服回校上課。但由於十一月份的天氣乍暖還寒,極不穩定,學校現把十一月十日至十一月十四日視為過渡期,學生可因應天氣情況或個人體質,穿着冬季或夏季校服。

冬季校服規格:
小一和 ...

二零零八年十月三十日

from intranet email or notice (forgotten which 1)

原帖由 boygirl 於 08-11-4 12:43 發表
Zitalin,
你呢份通告係幾時架?點解我無見個仔帶番黎?

唔該, 請問已過馬路的家長,在自行選校時是否同時需要交個靚portfolio呢﹖如果有會唔會加分呢﹖

全部P.6都要做portfolio,雖然無分加,不過學校方面真係會看,今屆沒有派回給我們,上屆就有派回!
明天放12:00,後天放假啦!

原帖由 beautyma12 於 08-11-11 20:58 發表
唔該, 請問已過馬路的家長,在自行選校時是否同時需要交個靚portfolio呢﹖如果有會唔會加分呢﹖

Thanks for your reply.  Pls check PM.
原帖由 snowbell 於 08-11-12 21:58 發表
全部P.6都要做portfolio,雖然無分加,不過學校方面真係會看,今屆沒有派回給我們,上屆就有派回!
明天放12:00,後天放假啦!

請問適體能是做什麼?要測多久?星期六的課外活動會否停?

原帖由 Hi-Mum 於 08-11-14 15:44 發表
請問適體能是做什麼?要測多久?星期六的課外活動會否停?

通告話大約做30分鐘
除乒乓球班、田徑班、劍擊組或指定之興趣班外,當天所有課外活動暫停一天。

有個深圳交流團,知唔知幾時通知入選名單呀?

我以前去過廣西山區做義工,果度d小朋友要步行4小時上學,步行4小時回家,所以好多都係訓係學校,每日食冇餸乾饅頭,我地當時請全校學生食香港人都唔食o既「港式飯盒」,佢地好多都覺得一世都未食過咁好食o既野,有d邊食邊咸。

我真係好想自己小朋友去體驗一下咩叫艱苦,睇下去完仲會唔會話學校d飯難食。

原帖由 Odin 於 08-11-14 23:46 發表
有個深圳交流團,知唔知幾時通知入選名單呀?

我以前去過廣西山區做義工,果度d小朋友要步行4小時上學,步行4小時回家,所以好多都係訓係學校,每日食冇餸乾饅頭,我地當時請全校學生食香港人都唔食o既「港式飯盒」,佢地好多都覺得一 ...

My son applied the 交流團 also but have no clue when result will be announced. I have the same feeling that most children in HK nowadays are too fortunate and they really have to expose more to see how the outside world looks. Then, they will know to treasure what they have in hand.

請問你地泳池的水是否很冷?

原帖由 yinyin 於 08-11-20 10:42 發表
請問你地泳池的水是否很冷?

亞仔說真是很冷.
‹ 上一主題|下一主題