用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正小學幼稚園 VS 民生書院幼稚園 (result 6:3) ...
樓主: yiuyau
go

培正小學幼稚園 VS 民生書院幼稚園 (result 6:3) [複製鏈接]

我想問0下NET Teacher 一堂是多少時間?

原帖由 np 於 10-2-22 18:12 發表
我路過...見大家對民生有很多看法, 我囡囡讀緊民生K1, 可以分享少少感想.
我囡囡非常喜歡上學, 佢以前返過其他學校, 都無呢間咁鍾意, K1功課唔多, 上學期勁少, 下學期開始1,3,5有功課.
英文程度我好滿意, 因為一星 ...

baby_sugar
我是指2009-2010年而言, 因為K1共有10班, 每班30人, 我不知道2010-2011的班數.

原帖由 baby_sugar 於 10-2-24 11:17 發表
Thank you for your information.  My daughter received the PM session.  You mentioned that only 60% students could go to P1.  K1 in 2009-2010 or K1 in 2010-2011?

misspiggy
不好意思, 我也不大清楚, 不過我估只有幾個字時間(少於半小時), 因為佢地仲要上普通話課, 又有不同的教學活動, 但是, 學校舉辦活動如運動會, 唱歌比賽, 年宵市場時, D外籍老師都會出席, 小朋友見到佢地非常開心, 搶住圍佢地(即使不是任教我女果班的外籍老師, 我女都樂意親近佢地), 例如我見到在運動會上, 很多小朋友都衝去佢地果度玩, 主動say hello, 仲攬頭攬頸, 都令我幾驚訝....我猜學校想營造一個英語學習環境, 英文老師也投入參與不同的活動, 小朋友又喜歡佢地, 自然感到學英文有趣味了...當然如果可以加長D英文堂時間就更好啦!
以上講的純粹個人觀感, 我無意比較培正及民生, 因為我唔熟悉培正, 這裏只講我對民生的看法, 如果太長氣'啞'了樓主的版位, 不好意思啊~:loveliness:
原帖由 misspiggy 於 10-3-1 11:53 發表
我想問0下NET Teacher 一堂是多少時間?

Thank you for your valuable information.
It let us know morw about the real suitation of MS KG.  
The academic years of 2010-2011 of MS also have 10 class and it will admit 300 students in total.

原帖由 np 於 10-3-2 13:20 發表
misspiggy
不好意思, 我也不大清楚, 不過我估只有幾個字時間(少於半小時), 因為佢地仲要上普通話課, 又有不同的教學活動, 但是, 學校舉辦活動如運動會, 唱歌比賽, 年宵市場時, D外籍老師都會出席, 小朋友見到佢地非 ...

原帖由 np 於 10-2-22 18:12 發表
我路過...見大家對民生有很多看法, 我囡囡讀緊民生K1, 可以分享少少感想.
我囡囡非常喜歡上學, 佢以前返過其他學校, 都無呢間咁鍾意, K1功課唔多, 上學期勁少, 下學期開始1,3,5有功課.
英文程度我好滿意, 因為一星 ...

我有問題: 從民生網上資料顯示, 佢吔有 K1 *10班, K2 *8班, K3*8班, 合共 26 班, 但係得 4位Net 老師, 2位本地英文老師, 2位普通話老師, 點可以分配到一星期 4堂英文 + 3堂普通話 ????

totobi
我也不清楚時間如何分配, 總之是K1共10班, 上下午各5班, K2全部上午班, K3全部下午班. 所以我猜可能是每名老師分別負責一些班別, 每班各有少許時間.

民生書院幼稚園程度比較深
how about the homework ?

原帖由 np 於 10-3-3 17:51 發表
totobi
我也不清楚時間如何分配, 總之是K1共10班, 上下午各5班, K2全部上午班, K3全部下午班. 所以我猜可能是每名老師分別負責一些班別, 每班各有少許時間. ...

SPK will release the result this week

下,K3全是下午班??我地AM CLASS 就係想AM返學,攪下變了PM....
原帖由 np 於 10-3-3 17:51 發表
totobi
我也不清楚時間如何分配, 總之是K1共10班, 上下午各5班, K2全部上午班, K3全部下午班. 所以我猜可能是每名老師分別負責一些班別, 每班各有少許時間. ...

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-3-18 11:36 發表
下,K3全是下午班??我地AM CLASS 就係想AM返學,攪下變了PM....

好多學校都係咁既
k2 同k3 會轉番所有學生番pm or AM

民生同培正都是K2全部上午班, K3全部下午班

only K1 have am and pm class

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-3-18 11:36 發表

Hello...
你決定你仔仔讀邊間學校未?

原帖由 NICOLE123 於 10-3-18 11:44 發表

好多學校都係咁既
k2 同k3 會轉番所有學生番pm or AM

原帖由 ABC-Family 於 10-3-19 03:36 發表
Hello...
你決定你仔仔讀邊間學校未?

培正

因為k3要適應小一全日制無午睡,所以下午班有助戒午睡,故好多學校k3是下午的。

receivied a waiting list letter from SPK today

any other comments

原帖由 yiuyau 於 10-4-6 18:35 發表
any other comments

有一個e生朋友2個小朋友係pc
佢講 祟真比民生好.因為民生只係中學ok
小學同幼稚園都好一般
咁佢2個小朋友都係pc 一定係講pc 好

另一個朋友之前參加左一個小朋友既生日會(有成100人既生日會)
當中一半以上係民生學生. 我朋友生日會過後既comment係..唔會比個仔入去 民生. detail我唔方便再講
因為都係怕得罪人.

所以我一定會選培正

都冇講具體原因 .....

原帖由 NICOLE123 於 10-4-8 12:56 發表

有一個e生朋友2個小朋友係pc
佢講 祟真比民生好.因為民生只係中學ok
小學同幼稚園都好一般
咁佢2個小朋友都係pc 一定係講pc 好

另一個朋友之前參加左一個小朋友既生日會(有成100人既生日會)
當中一半以上係民生學 ...

請問培正及民生幼稚園幾錢學費?可否申請學卷? 謝

原帖由 bobechristy 於 10-4-8 13:02 發表
都冇講具體原因 .....

原因就係唔方便係度講囉
‹ 上一主題|下一主題