用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚N班結果
樓主: tracycano
go

劍嗚N班結果 [複製鏈接]

想請問收到offer letter 的家長, 封信係咪好厚架?

這是老公的感覺...他從來不上bk網

回覆 2# kiu_kiu 的文章

Only one page and ask you to register on 24 April.

回覆 19# Agnes34 的文章

當日所見,洗手間發哂霉,很懷疑衛生問題

感覺km好識"利用"...出動家長當義工,km好識利用家長作resources ,而interview當日想找個老師看都幾難,好懷疑人手問題,其他的學校,你是會見到很多笑容滿面的老師... 而出席的老師也比較多

interview當日的情況,看出這所學校不太鍚小朋友...

這是老公的感覺...他從來不上bk網,所以沒有給網上發表km的幾好的意見影響,他只是就當日所見而有所感,另外我覺得

爆水侯事件引發出多收學生問題,看出學校不是以小朋友為先,只懂利用多收學生,讓多出來的學生自動退學

今年又差不多個個都收..到時有機會又爆出多收學生事件

km唯利是圖,一定多發waiting list.  

一間只為錢看的kln tong學校

個人意見

原帖由 Agnes34 於 10-3-27 20:36 發表
My son got the offer, PM class is international class.

Hi anteater, why your hubby's comment to keenmind is bad?

原帖由 mousegirl 於 10-3-28 00:05 發表
So, did they offer pm class for you finally?
Have you receive letter today?

yes, i receive the PM offer yesterday as well.... I will definitely study in KM since it is my first choice...

咁你會俾小朋友讀邊間呀?
原帖由 anteater 於 10-3-28 08:34 發表

等學之園結果,下個星期就知,感覺間學校用心,校長有誠意,真的為小朋友著想,當日interview在下午,校長第一時間話都"知道小朋友可能要訓晏覺,所以長話短說....",講真,從一些細微的事情可以看出學校是關心小朋友,小朋友可以在有愛心的環境成長,比學習知識更重要

原帖由 wccm 於 10-3-28 11:24 發表
咁你會俾小朋友讀邊間呀?

aneater, i agree with you. learning habitat is a caring school and i think the school campus is much better than that of keenmind. at least the principal spares time to meet parents and let parents meet her.

我是今年 n班 (pm) 的家長, 上年也是在人報我又報我情況下報了 keen mind, 本身不大清楚學校的情況, 但自從囡囡入學後, 我真的很欣賞這間學校, 而且和囡囡一樣, 很愛這裡的老師, 我真的很感激學校對囡囡的培育, 面試當日可能比較混亂, 但我有信心將會入讀 km 的家長, 一年後也會和我一樣, 感受到老師的愛心及小朋友入讀後的轉變 !

我在面試當日沒有做義工, 不過在其他活動就有幫過手, 其實擔任義工是出於自發性, 學校是很體諒家長的.

祝你們的小朋友在 keenmind 愉快學習, 熱愛校園生活

原帖由 Tabobo 於 10-3-28 18:02 發表
我是今年 n班 (pm) 的家長, 上年也是在人報我又報我情況下報了 keen mind, 本身不大清楚學校的情況, 但自從囡囡入學後, 我真的很欣賞這間學校, 而且和囡囡一樣, 很愛這裡的老師, 我真的很感激學校對囡囡的培育, 面試 ...

多謝你的意見... 其實我都睇過不少 km 家長的 comment, so far 都係好 positive... 係呢, 你會繼續係 km 讀 k 嗎??

我個人覺得唔可以話km利用家長當義工,呢d係自願性,當日我都有問d家長,他們話km真係一間幾好既學校,如果間學校唔好,點會有甘多家長幫手做義工,或比自己小朋友繼續升k1,不過當日面試安排,我都覺得學校係需要改善,所以我個人認為不能將當日面試情況而定間學校既好與壞.

原帖由 anteater 於 10-3-28 08:30 發表

感覺km好識"利用"...出動家長當義工,km好識利用家長作resources ,而interview當日想找個老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=1 ...

原帖由 anteater 於 10-3-28 08:30 發表

感覺km好識"利用"...出動家長當義工,km好識利用家長作resources
,而interview當日想找個老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=1 ...

我個女讀緊PN am class,開學初期頭一個星期係家長陪小朋友返學,我唔覺得個洗手間發哂霉,至于你話衛生問題,so far 學校無大型爆發任何傳染病囉。

坦白講家長義工係開學初期老師派通告俾家長自愿參加,今次3月份呢個interview我無參與,但我知道係有亂o既地方,因為聽返其他有份做o既家長講,你話老師無笑容唔會有heart去教,校長又係,但我想講我係自己帶小朋友返學同放學,學校老師會o係學校門口接小朋友又會禮貌地同小朋友講早晨,而校長好多時都會出黎睇住小朋友入課室,我個女讀得好開心,老師真係好有心機教,我個女開頭返學喊咗3日,老師每日都打電話黎跟進個情況。如果我個女o係學校有,咩問題老師都會主動同我講,而且亦好留心到小朋友o既需要。

至于你話爆渠已經係前年o既事,今年已經無再發生,我有好多朋友o既小朋友o係呢度讀過,大家都係讚多,我都會俾個女繼續o係KM讀K1。

小女有幸獲 樂基(KLT)及劍鳴 offer N1 班,但兩間口碑都好好,真的很難選擇。現小女英文比較好,想學好d中文,大家唔知有冇好提議?謝謝。

hi mianyang...
My daughter is from Wisdom too  (NB class).... She started there in March 2010. But we live in Tsuen Wan... we applied for LH (TY) , Keen Mind, Victoria....
She is lucky enough to be accepted by Keen mind (PM) and LH (am)...  

Don't worry... I am sure good news will come. did you applied any Tsuen Wan nursery for Sept 2010 as back up???

原帖由 mianyang_99 於 10-3-28 00:35 發表

NO, but not really. as my son is currently studying at Wisdom International Nuresery in Tsuen Wan. But I intended to change to a better one which has better language envirnoment.

有冇小朋友係下午in而又被收佐,我覺得下午好亂,in得好差。

原帖由 centreaven 於 10-3-28 21:36 發表
hi mianyang...
My daughter is from Wisdom too  (NB class).... She started there in March 2010. But we live in Tsuen Wan... we applied for LH (TY) , Keen Mind, Victoria....
She is lucky enough to be a ...

Hi, my son also started at Wisdom this March, also in NB class. However, I am not as lucky as you are as my son is only waiting list from LH (TY) and I am still waiting for the result of KM.

原帖由 mianyang_99 於 10-3-28 22:01 發表

Hi, my son also started at Wisdom this March, also in NB class. However, I am not as lucky as you are as my son is only waiting list from LH (TY) and I am still waiting for the result of KM.

My son is also on KM waiting list. I am wondering if there are lot of children are on the waiting list. If it is the case, the chance to get the offer is pretty low.
‹ 上一主題|下一主題