用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學公文式
樓主: 軒仔媽媽
go

學公文式 [複製鏈接]

Hello,我小朋友就快六歲,係上年12月開始讀公文英文.現在他是c grade,而我本人覺得他在這裹學了很多英文生字和日常用語.他看英文圖書時,亦能夠讀很多生字和了解,所以在我來看巳是不錯.有時很多事情是大家角度不同,總而言之大家都是為小朋友好.

Kumon對仔同我黎講係對英文的啟發, 令佢開始翻翻英文故事書, 多閱讀對成長好處有多大!

May I know whether you kid is studying EFL or ERP?

原帖由 tyaiBB 於 10-7-27 01:48 發表
Hello,我小朋友就快六歲,係上年12月開始讀公文英文.現在他是c grade,而我本人覺得他在這裹學了很多英文生字和日常用語.他看英文圖書時,亦能夠讀很多生字和了解,所以在我來看巳是不錯.有時很多事情是大家角度不同,總 ...

我的小朋友都讀公文已兩年, 他讀的是英文及數學. 很好. 他在K3時英文很差, 但現在我是不用跟他英文及數學. 雖然不是全班第一, 但都是中堅份子. 原本想中文, 但在我那間沒有的. 因我小朋友中文很差.

原帖由 ken9989 於 10-7-27 22:22 發表
我聽聞公文式要小朋友操好多練習?

好似上課主要都是在做練習,我說得對嗎?

簽名被屏蔽

我覺公文有佢好處,但不能太長時間讀,因為小朋友真係會越做越不喜歡. 我囡K3先讀數學, 我覺得幾好.兩個月後比佢學埋英文,因重複令她不喜歡,所以我叫公文老師不要重複給她,她才有興趣再讀下去. 讀了半年已升到小三程度,於是我停了英文. 但事實她學了很多字,而且由不懂串字到會串字,都係因為佢學公文.
本來一路都覺得數學公文不錯,但後來我發覺重複太多將她進度拖慢,我向公文老師反映,重複少了又快到去學乖數. 而且要做的時間又長了很多. 囡囡已很不喜歡,所以讀了十一個月公文數,终於讀埋這個月就停. 我自己都覺得鬆了口氣.
其實我覺得公文有佢好處,所以兩個月前比囡囡開始讀公文中文, 因個女中文真的很差,這兩個月她學識了很多中文,而且是普通話的. 我很滿意.但我覺得讀公文一定要父母自已跟進子女的進度,因公文老師將所有小朋友看成一樣, 每人都要重複做幾次,如父母不反映,他們是一事同人,因我問過公文老師,她是這樣說. 這是我個人的感受, 可能其它人不同意.

原帖由 OKPLEASE 於 10-7-27 14:26 發表
May I know whether you kid is studying EFL or ERP?
我小朋友只不過係EFL,前兩個月又學中文,都唔錯.我本人覺得學中文用普通話來學,是對他們日後中文作文是很大幫助.老實講,我仔仔不只是在這裹學公文英文.他每一個星期三,都有姐姐教他grammer.之前逢星期曰學cambridge,但因為覺得個間老師不是太好,因而暫停.而在數學方面,我小朋友在K1時已學珠心算,他學了一年多小小,他己學識百位加減數和剩數.後來我給他學奧數,他雖然能明白怎樣去做,但是他不懂中文字,所以我後來轉學學林數,現在他對應用題己很好.他在這裹學了十個月,但他已學會一年級的數.這是個人經驗希望能夠幫助你們.

原帖由 77777 於 10-7-28 09:43 發表
公文唔會愈做愈多, 小朋友係每日做3, 4張A5咁大張的worksheet, 重有圖, 會有幾多?? 您亦可以依自己的須要去加減D WORKSHEET的數目....我個仔就學倒好多VOCA, 英文書因而睇多好多書, 個範圍大左, 閱讀好處唔講啦....  ...

hi 77777,
每次你都有提你小朋友睇好多書.(你就好啦 )
我囝囝就好少自動睇書.(包括中/英 )
我已經有去書局買書&去圖書館借書 , 佢都學公文三科, 學左英文 1年半, 9月升小二, 唔知佢幾時先至有興趣自己睇書呢?

原帖由 77777 於 10-7-28 10:24 發表
其實閱讀都係陪養出來, 您有無試下同小朋友一齊睇書, 好似佢睡前, 或而家暑假得閒d, 同佢一齊睇書, 引起佢的興趣......同埋佢而家重細, 會易D陪養倒佢閱讀....最初好多時係要家長陪讀...不過, 之后佢大D, 您想同佢一 ...

我囝囝有時都會睇報紙, 我都有買西遊記比佢睇, 但好似不大興趣.
你講"ROALD DAHL" ge 書, 我見我仔學校網頁內, 唯一ge外籍老師介紹 ( 最敬佩的人: ROALD DAHL) 重揸住本書影相. 你真識貨 . 本書係 THE BFG 我見個封面, 好似FOR 大D GE 小朋友, 所以無留意, 下次去圖書館搵吓先.
THANK YOU!

原帖由 77777 於 10-7-28 12:43 發表
Roald Dahl 的書係好warm架, 好似一個老祖父講故事比個孫聽咁, 查實佢都係寫比個佢個孫女睇, 我個時都係響公文圖書館隨手攞一本, 佢有d比較簿的書, 可能會比較適合d岩岩開始睇的小朋友, 好似Fantastic Mr. Fox, The  ...

係啦! 你之前都有提過公文圖書館, 係唔係每個中心都有?你地個中心係邊?

原帖由 77777 於 10-7-28 12:43 發表
Roald Dahl 的書係好warm架, 好似一個老祖父講故事比個孫聽咁, 查實佢都係寫比個佢個孫女睇, 我個時都係響公文圖書館隨手攞一本, 佢有d比較簿的書, 可能會比較適合d岩岩開始睇的小朋友, 好似Fantastic Mr. Fox, The  ...
你好犀利,你小朋友識讀好多圖書.請多多指教.

簽名被屏蔽

多謝你嘅分享!見你小朋友找到啱佢嘅學習方式,好鄧你高興!
小朋友各有特質,真係冇話邊一種學習方式係一定好,最重要反而係小朋友究竟受邊一種!呢樣係我教導我小朋友嘅經驗!

讚成!! 每個小朋友都有不同, 所以也沒有那種是一定好, 我的小朋友都試過很多的, 最後才找到公文適合我的小朋友. 所以大家要試過不同的, 觀察小朋友的情況, 不過只少都要觀一兩個月或更長才可以看出成效.

原帖由 030608 於 10-7-29 01:38 發表

多謝你嘅分享!見你小朋友找到啱佢嘅學習方式,好鄧你高興!
小朋友各有特質,真係冇話邊一種學習方式係一定好,最重要反而係小朋友究竟受邊一種!呢樣係我教導我小朋友嘅經驗! ...

高班我就不太清楚, 我的小朋友中文和英文2A, 中文都很有趣, 因為是故事的 (白雪公主, 偶公移山, 守株待兔...), 英文是一些兩個人的對答, 都幾好, 你的意思是不是在高級的時候. 家長都是講解故事的內容, 或者和小朋友一起對答, 孩子不是做完就算, 還要讀和理解, 公文一開始, 已經告訴家長要付出, 才可成功.

原帖由 stccmc 於 10-7-29 00:35 發表
閱讀興趣是家庭培養出來的,閱讀能力是大量閱讀得來的。小朋友生字該如何學?一些由上文下理推敲,一些查(電子)字典,一些由家長老師用口教,都是從閱讀或生活中學生字。中學大學要鑽研英文,可能有所不同。

每日孩子做完一兩個 ...

我小朋友嘅記憶力好差,專注力又不佳,我不知試左幾多方式,英語唱遊,外藉人士小組英語,全無成效,把口上左鎖!堅持到而家嘅只有做練習同每天嘅閱讀。

因記憶力差,所以個仔係要重複練習嘅人,公文式係可以一試,但我聽左講座了解不過未讀。朋友同我講公文要不停做練習,好辛苦不要學,到而家我都信,但當你發現自己小朋唔係教一教就識就記得嘅聰明小朋友,有時操練對某d小朋友係好事!

原帖由 pccblack 於 10-7-29 09:25 發表
讚成!! 每個小朋友都有不同, 所以也沒有那種是一定好, 我的小朋友都試過很多的, 最後才找到公文適合我的小朋友. 所以大家要試過不同的, 觀察小朋友的情況, 不過只少都要觀一兩個月或更長才可以看出成效.

...

其實都不太辛苦, 如果你的小朋友應付不來, 老師會減少每天的張數, 我小朋友中文每天3張, 英文5張, 小朋友都應付有餘, 不過做完一定要小朋友讀, 如果不明白內容, 你要指導佢, 這個比較長時間, 家長都要努力, 這個才是公文的要訣.

原帖由 030608 於 10-7-29 17:15 發表
我小朋友嘅記憶力好差,專注力又不佳,我不知試左幾多方式,英語唱遊,外藉人士小組英語,全無成效,把口上左鎖!堅持到而家嘅只有做練習同每天嘅閱讀。

因記憶力差,所以個仔係要重複練習嘅人,公文式係可以一試,但我聽左講座了解不過 ...

我個女來緊9月升小4,我都係岩岩同佢報左公英,8月2號先開始上第一堂,希望對個女有幫助啦~得閑要多D來睇下大家分享心得~
‹ 上一主題|下一主題