用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-3C 同學仔, 請進
樓主: KAmami
go

2010-3C 同學仔, 請進 [複製鏈接]

請問各位

P.E.本手冊派咗未?問亞囝佢話未派!想confirm 吓!!點解  o甘耐都未派ge

ojmummy:

P.E.本手冊未派,我兩個女未派!

原帖由 haloha818 於 10-9-26 17:20 發表
ojmummy:

P.E.本手冊未派,我兩個女都未派!

haloha818,

唔該晒 !

請問各位:

"after" 個 a  sound 是 long a 還是 short  a
因上次張 worksheet 亞囝 write short a 老師話錯,但今日派返嗰張phonic worksheet 要circle long a ,亞囝circle 咗"after" 但老師又話錯!! o甘即係點ar

Ojmummy,

你好!
我是3A班的家長, 我也有相同的疑問. 所以我上星期嘗試查字典.

我發現確實是long a sound 的字, Yahoo 字典上都是標成”e”.
如:
play - KK [ple], DJ [plei]
apron - KK [ˋeprən], DJ [ˋeiprən]

short a sound 的字, Yahoo 字典上都標成” æ”.
如:
Man - KK [mæn], DJ [mæn]
Apple - KK [ˋæp!], DJ [ˋæpl]

但是
After , 其中一個則有點不同:
After - KK [ˋæftɚ], DJ [ˋɑ:ftə]

其他字例如:
Arm - KK [ɑrm], DJ [ɑ:m]
Accept - KK [əkˋsɛpt], DJ [əkˋsept]
Adapt - KK [əˋdæpt], DJ [əˋdæpt]
All - KK [ɔl], DJ [ɔ:l]

最後都是沒有結果, 唯一一個想法是: “a”
除了long sound 及
short sound 外, 還有其他sound.
我其實不懂英文拼音, 以上都是瞎差.

希望會拼音的家長可以解釋一下.

牡丹

原帖由 ojmummy 於 10-9-27 21:05 發表
"after" 個 a  sound 是 long a 還是 short  a
因上次張 worksheet 亞囝 write short a 老師話錯,但今日派返嗰張phonic worksheet 要circle long a ,亞囝circle 咗"after" 但老師又話錯!! o甘即係點ar ...

亨受和孩子的每一秒鐘!

原帖由 牡丹 於 10-9-28 00:54 發表
Ojmummy,

你好!
我是3A班的家長, 我也有相同的疑問. 所以我上星期嘗試查字典.

我發現確實是long a sound 的字, Yahoo 字典上都是標成”e”.
如:
play - KK [ple], DJ [plei]
apron - KK [ˋeprən], DJ [ˋeipr ...

牡丹,
     謝謝你查字典嘗試幫我解答!我也不懂點樣去揾嗰sound,我只知讀作 a,b 個 "a"音就係 long a, for example : baby,way  都係 a sound,所以咪係 long a law! 但 after 係 "ah" 音,o甘咪應該係 short a law,我只係知道o甘 jar! 但都唔知係老師改錯了還是係其他,他應該解釋比小朋友知嗎!如果考試 出lee 個字,都唔知叫亞囝點答!!(其實之前亞囝寫short a 老師話錯時,我都問過亞囝以前個phonic 老師,她說after 係 "ah" 音 not "a"音,所以係 short a !!)

OJmummy,

多謝你提供你拼音老師的答案. 我想考試測驗通常不會出一些不明顯的. 希望是!
因為我囡囡都答錯了, 她叫我解釋給她聽, 所以我才查字典.
牡丹

原帖由 ojmummy 於 10-9-28 12:57 發表

牡丹,
     謝謝你查字典嘗試幫我解答!我也不懂點樣去揾嗰sound,我只知讀作 a,b 個 "a"音就係 long a, for example : baby,way  都係 a sound,所以咪係 long a law! 但 after 係 "ah" 音,o甘咪應該係 short a law, ...
亨受和孩子的每一秒鐘!

温馨提示

Science 明天記住帶 wind vane

(唔知會唔會遲咗啲呢!)

請問:

Smart 今日做邊幾課?

2.4, 23.4 & 23.5

原帖由 ojmummy 於 10-9-29 16:51 發表
Smart 今日做邊幾課?

原帖由 poonsline 於 10-9-29 17:16 發表
2.4, 23.4 & 23.5

poonsline,

唔該晒!

請問

26週幾時交呢?

原帖由 ojmummy 於 10-10-2 19:23 發表
26週幾時交呢?

12/10交26週(練習五至七)

原帖由 haloha818 於 10-10-2 22:03 發表

12/10交26週(練習五至七)

haloha818,

thx!

簽名被屏蔽

原帖由 tiggger 於 10-10-4 00:48 發表
HI,

請問本SMART係唔係我哋道.

TIGGGER

Tiggger:

本Smart喺學校度

簽名被屏蔽

剪報工作紙

請問10月6日功課啲剪報幾時交??

原帖由 KAmami 於 10-10-6 20:00 發表
請問10月6日功課啲剪報幾時交??

剪報(有關副刊)14/10交

吾該哂!!
‹ 上一主題|下一主題