用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010-11 K1G am@ Kent Road 入來傾吓呀 !!!
樓主: bowiemama
go

2010-11 K1G am@ Kent Road 入來傾吓呀 !!! [複製鏈接]

其實Isaac都唔係好講,只係我日日問,佢咪講小小羅,可能佢費事我煩佢.

我剛同亨仔報咗沙田第一城學畫畫 , 平日下午的 , 有無媽咪有興趣帶小朋友一齊學 ?

另外有無國語班介紹 ?

大家小朋友有無返課外活動呢 ?

下午亨仔好似好得閒咁 , 好想比佢學下嘢 , 唔知 "小鐵人" 嘅 LEGO 班好唔好 ?
http://www.roboedu.hk/v2/course/3-6sept/0709course.htm
亨仔自己 blog :
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

rose78: 你仔同我女o既口供都一致, 佢地應該真係一齊坐架喇~~佢話Isaac好乖架~~

亨仔媽咪: Jovina 本來o向屋企附近學畫畫(我地住九龍灣), 最近盧峰又終於排到佢喇, 所以佢依家暫時兩邊學住先, 普通話都係o向學畫間中心學, 其實佢以前nursery係讀英普, 聽講英文都ok, 因為屋企都有maid同佢講, but普通話就only聽叻d, 講就唔多講......

你地就好啦, 呀仔放學食完飯要訓晏覺, 星期一個日番多個幾鐘時間, 佢竟然可以由2點訓到6點都未起身, 要姐姐叫醒佢, 我估佢番學時應該好勞動下  希望過多一排佢會好D 啦!

PIGBB :

其實除左上盧峰個時間無辦法俾阿女NAP之外(好在第二日係星期五, 可以休息番), 其他ECA我都會安排佢先NAP個幾鐘先上~~
其實佢地上到K2, 都要開始無得NAP架LOR~~

大家好

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Q7Max : Hello~~你仔仔好有型 呢!

阿女話今日學左阿拉伯數目字同中國數目字o既1 同埋一,
英文就學左A for apple 同 airplane, 唔知係咪真呢??

CCW: 你囡囡好叻, 佢識答你學咗d咩....每次我問囝囝, 佢都答我唔記得....我問咗Max好多次『兒童樂園』需要帶返學校嗎?他回答:唔需要........到現在都係〝迷〞

Q7Max,
Welcome !!! 我個囡叫Natalie (穎晞)呀!

CCW,
Jovina 真係叻叻! 我問我個囡, 佢就話"唔知呀".....

Q7Max , bowiemama: 依家D 細路好精架, 佢知你好想知佢o向學校d野, 佢就特登唔講, 有時我都要"乙水"阿女, 佢講到俾我知d野, 我就讚佢叻, 有留心老師講野, 先套到d料o乍, Jovina話本兒童樂園要帶返學校架喎, 老師話要用~~

想問一問你沙田第一城學畫畫的詳情, 請pm我!

原帖由 亨仔媽咪 於 10-9-21 10:48 發表
我剛同亨仔報咗沙田第一城學畫畫 , 平日下午的 , 有無媽咪有興趣帶小朋友一齊學 ?

另外有無國語班介紹 ?

大家小朋友有無返課外活動呢 ?

下午亨仔好似好得閒咁 , 好想比佢學下嘢 , 唔知 "小鐵人" 嘅 LEGO 班好唔好 ...

我個囝囝就話唔洗帶返學校, 留係屋企睇嘅.
如果要帶返學校幾時要帶返去呀 !  

:D :D :D

原帖由 Q7Max 於 10-9-24 17:20 發表
CCW: 你囡囡好叻, 佢識答你學咗d咩....每次我問囝囝, 佢都答我唔記得....我問咗Max好多次『兒童樂園』需要帶返學校嗎?他回答:唔需要........到現在都係〝迷〞 ...

尋晚阿仔睇有線侏羅紀睇到12點先訓, 好在今朝只係同佢講:你個食物盒冇哂餅餅嘞! 佢即刻彈起身去睇, 仲冇話唔番學tim (佢向N班番學就日日都賴床話唔想番學), 我都好安慰!

E家晚晚都會同阿仔玩個套中文字咭, 不過佢記性認真mama, 轉個頭立即唔記得

我無俾阿女玩字卡住, 由佢俾老師教佢, 有新鮮感d~~

琴日阿女自己o向到寫個A字(斜曬o既), 佢問我, 你有幾多隻腳, 我話兩隻, 佢就話 : 「o拿, A字都有兩隻腳架。」, 佢話老師教佢架喎~~

仲有呢, 中秋節o個日, 我地食湯丸, 佢就話:「中秋節, 吃月餅, 玩燈籠, 圓圓的月亮。」都係老師教~~

原帖由 CCW 於 10-9-21 12:26 發表
rose78: 你仔同我女o既口供都一致, 佢地應該真係一齊坐架喇~~佢話Isaac好乖架~~

亨仔媽咪: Jovina 本來o向屋企附近學畫畫(我地住九龍灣), 最近盧峰又終於排到佢喇, 所以佢依家暫時兩邊學住先, 普通話都係o ...

Hello, Abby also starts her drawing lesson in Lo Fung, on Thursday 2:30pm, is Jovina studying in the same class?

原帖由 CCW 於 10-9-24 17:02 發表
Q7Max : Hello~~你仔仔好有型 呢!

阿女話今日學左阿拉伯數目字同中國數目字o既1 同埋一,
英文就學左A for apple 同 airplane, 唔知係咪真呢??

Yes, last week after school Abby pretended herself the word '1' and ask me and grandma to guess which word she's pretending.  She also said we are Chinese and we should know how to know how to write the word '1' in Chinese:loveliness:

Besides, she sang the song about counting fingers and said it was taught by teacher

Today she said '大' 字有好多朋友仔,有'大石','大風','大山'....佢話係老師剛教的

回覆 1# Gladys-c 的文章

我今早放本"兒童樂園"喺書包,學校退返俾我,我問亞囝幾時要帶,佢話唔知.唔緊要啦*~*

今日亞囝話教咗Letter"B"

各位家長,唔知你哋有冇試過小朋友係學校弄濕條褲?上星期我個囝整濕咗,學校借咗條PE褲及收咗我底褲仔錢; 第二日我洗乾淨退返條PE褲俾學校及放條底褲仔作備用,點知學校沒有收回(條PE褲本身都唔係我哋),我在手冊註明給Ms Tse,她又退返俾我,依家我個仔日日袋住條褲,同埋底褲仔喺書包.(1)學校係咪唔會收返條PE褲?(2)係咪唔可以放底褲仔或衫於學校內作備用?

不如你問下office點樣還番借左個條比佢地!

我個仔個school bag 係日日都有一套spare架, 所以個school bag好漲下!

原帖由 Q7Max 於 10-9-28 02:29 發表
我今早放本"兒童樂園"喺書包,學校退返俾我,我問亞囝幾時要帶,佢話唔知.唔緊要啦*~*

今日亞囝話教咗Letter"B"

各位家長,唔知你哋有冇試過小朋友係學校弄濕條褲?上星期我個囝整濕咗,學校借咗條PE褲及收咗我底褲仔錢; ...

Gladys-c : 我地係返星期五呀~~係咪觀點中心個度呀?

尋日, NatNat 放隻手指在咀邊, 話:"拉埋拉錬, 如果唔係無得sir滑梯o架!"    ...仲有唱咗London Bridge, 又話有倫敦橋. 不過只是唱英文o即.
不過老師話會2星期派一次syllubus, 到時就知多D佢地學咗D 乜la ,但係依家估估下都好有趣. ...

今日佢話男仔唔睬佢, 叫佢唔好望住佢,  佢好似有d唔開心.... 我話個同學可能有D怕羞啦, 您下次叫佢唔使怕羞,又或者俾 D 時間佢啦!...不過佢都唔知同學叫咩名.
‹ 上一主題|下一主題