用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情緊 ...
樓主: Gogojuly
go

明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情緊張.... [複製鏈接]

醒目開學勳章

成員不是是會員嗎?
PLK wor,如果是咁,PLK有幾十間學校+幾十間幼稚園,每間平均20~50個教職員,咁咪大鑊

原帖由 doryee 於 10-9-24 17:30 發表
同一辦學團體好似係有分加架
七.父/母為該小學主辦社團的成員        (5分)
所以多5分呢位老師應該會先被取綠

原帖由 doryee 於 10-9-24 17:17 發表
好多人真係咩都無睇,去到就覺得學校會幫手填晒D空格,當然有D係大意啦

o甘學校係咪唔應該收佢地既文件先, 但係我見佢地都有收. 今朝帶漏文件起碼有4,5個. 我諗我係排第8. 如果唔收佢地文件, 唔排佢地次序, 我就係第3個. 到時自行有人放棄, 我應該好有機, 哈哈

王國長老

計分果句我COPY EDB WEBSITE
但老師算唔算成員,我唔肯定,我估算~~
因係PLK出糧所以算係成員之一

原帖由 ziyi 於 10-9-24 17:36 發表
成員不是是會員嗎?
PLK wor,如果是咁,PLK有幾十間學校+幾十間幼稚園,每間平均20~50個教職員,咁咪大鑊

個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

王國長老

http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

雖然係有幾十間中小幼,但應該都少過宗教學校D宗教分
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

王國長老

到有人GIVE UP學校係咪用FIRST COME FIRST SERVE都無人知
可能一早已經打好關係都不定啦

原帖由 BBTWIN 於 10-9-24 17:38 發表

o甘學校係咪唔應該收佢地既文件先, 但係我見佢地都有收. 今朝帶漏文件起碼有4,5個. 我諗我係排第8. 如果唔收佢地文件, 唔排佢地次序, 我就係第3個. 到時自行有人放棄, 我應該好有機, 哈哈 ...

負責我果位職員寫得慢, 我俾人地遲來先上岸, 不過我到佢得 15 分, 扣埋世襲位同學, 同我 "裝" 到前面 3 個得 15 分, 我都應該 5 名內架啦.

原帖由 BBTWIN 於 10-9-24 17:38 發表

o甘學校係咪唔應該收佢地既文件先, 但係我見佢地都有收. 今朝帶漏文件起碼有4,5個. 我諗我係排第8. 如果唔收佢地文件, 唔排佢地次序, 我就係第3個. 到時自行有人放棄, 我應該好有機, 哈哈 ...

等我地發下夢先呀嘛 ~~

原帖由 doryee 於 10-9-24 17:43 發表
到有人GIVE UP學校係咪用FIRST COME FIRST SERVE都無人知
可能一早已經打好關係都不定啦

原帖由 w_y 於 10-9-24 17:29 發表
我仲衰, 一見阿女同學, 佢係世襲位.  我跟住佢希望沾到下佢d 旺(校)氣.
我前面有人用稅單做住址證明, 有人就唔知自己住咩網, 仲以為右上角校網係填學校個網.
我申請果間都有 mark 排隊次序.

...

佢係擺明入硬, 唔係講運喎. 你不如睇下邊個最近中六合彩, 沾下佢D旺氣好過.

今早都有媽咪同我講佢交果間學校比左個號碼佢. 我諗真係同排次序好有關係. 排得越前, 真係可能有機. 大家甘高甘大, 只有明次可分高下.

王國長老

O SOR SOR我太直接
其實學校都應該睇在你地誠意可加,而比你地價先入選架
^0^
(又無晒表情公仔)
原帖由 w_y 於 10-9-24 17:46 發表

原帖由 ziyi 於 10-9-24 17:09 發表
我今早交表,撞到阿囡的同學媽媽,咁都叫正常,但撞埋囡囡學校的老師都去交表
而囡囡幼稚園的辦學團體跟我入表的小學是同一辦學團體
雖則說第1,2輪沒有影響,大家咁高咁大
但如果大家在1,2輪都失敗,去到叩門
一個是有關 ...

你已有offer在手,真係要叩門都冇有怕  
我仲未有offer,真係擔心小小...

唉 ~~ 望都望正取, 一 take 攪掂, 唔使 wait , 唔使二輪靠運, 叩門靠誠意.

醒目開學勳章

咁又係
基本上我去交表係怕要親身去灣仔小一入學組重麻煩and還有4間未in未知成績
如果現在已經知道TSL收了我囡囡,我一定唔會花時間交表,起碼唔使等運到

原帖由 Gogojuly 於 10-9-24 18:01 發表

你已有offer在手,真係要叩門都冇有怕  
我仲未有offer,真係擔心小小...

原帖由 ziyi 於 10-9-24 18:07 發表
咁又係
基本上我去交表係怕要親身去灣仔小一入學組重麻煩and還有4間未in未知成績
如果現在已經知道TSL收了我囡囡,我一定唔會花時間交表,起碼唔使等運到

...

你好勤力做功課,所以已有成果.我到而家為止只報了一間,仲想報多兩間就算了.
我沒有將最心儀放在自行,因一定沒機會.我將次選放在自行,希望一次就中的.
考到私校再作打算.

如果真係早交表就有大啲機會就好喇,因為我今日排第一,亦都真係第一個交完表的人

wow! 真係會計先後呀!咁都係星期一早點交!

不過,我仲未決定到呀!

醒目開學勳章

今日去交表,有2個職員收表架,一個係MARK NO.1-40,另一個MARK40之後,我係NO.55,但我望到另一個都係MARK到3X咋,咁點計呢?

原帖由 w_y 於 10-9-24 17:46 發表

夢境成真就唔錯 .

與其估估o下,不如實際d,打電話問o下學校點樣"同分抽籤",有無結果都就o係呢度分享o下啦!

綜合BK各方意見或揣測,基準可能係:
1 隨機
2 交表次序
3 對分數類別有特別喜好 (例如舊生子女>同宗教+長子/女)
4 同學校o既關係,例如有無捐過錢,或其他私人關係
5 純粹校長主觀選擇

我其實無打算估,不過見有人有興趣,就齋up一o下。

我今日去排隊第二嫁,點知要撘lift 上二樓,結果,出lift 變第七,激死!
‹ 上一主題|下一主題