用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 10/11 小一家長請進
樓主: KaHeiBaBa
go

10/11 小一家長請進 [複製鏈接]

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-10-10 22:49 發表

咁就證明你囝囝,咁細個就已經明白 "臨急抱佛腳" 嘅唔好處 (一次過讀哂會好辛苦);平時已經溫好書,考試便可鬆容面對;你老人家放心之餘,囝囝成績必定標青,真係羨煞旁人 !! ...

咁都俾你諗倒?!

平時佢好少溫書, 咁大個仲要同個妹爭電視, 要睇"海綿寶寶"

係wo,到時有乜嘢想佢做,就頒個屋企獎俾佢,例如最佳dap骨獎,最叻掉垃圾獎。

話時話,學校真係有“清潔獎”嗎?

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-10-10 22:22 發表

可能佢想攞番個 "清潔獎" 都未定 !!

shmom,不如妳就先頒個屋企獎俾囝囝,到囝囝真係攞到學校個 "清潔獎",就一家人出去 "擦餐勁" 慶祝 !! ...

Please check pm。

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-10-10 22:26 發表

講開 "2nd in",我都有件事想同妳分享,pm 傾 !!

好啊,我等你,11月7號見!

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-10-10 22:36 發表

OK,到時我會著件長袖曼聯波衫 .... 喺底,再喺面笠學校件短袖 Polo shirt,咁妳見到著到最不倫不類嗰個就係"我"喇 !!

唔知點解,我個仔又係好鐘意睇“海綿寶寶”,仲自己較埋錄影,不斷節目重溫。

原帖由 aupatrick 於 10-10-11 10:22 發表

咁都俾你諗倒?!

平時佢好少溫書, 咁大個仲要同個妹爭電視, 要睇"海綿寶寶"

KaHeiBaBa,

我都話左有緣嘅我地一定會見到。今日我回校做中文伴讀(真係陪太子/公主讀書了),完左係圖書館門外,當我烏低身著完鞋,企番起身嘅時候,有個令女企係我面前,第一樣映入眼簾嘅係個名牌,第二樣係一張標緻嘅面孔,嗰個竟然就係 Ka Hei 啦!

不過我都係望左一眼個心笑住就跟左我仔嗰班番課室,所以今日放學 Ka Hei 應該無投訴話有個金魚姨姨係圖書館門外眼甘甘咁望實佢唔知想攪乜。

shmom

原帖由 shmom 於 10-10-11 23:39 發表
係wo,到時有乜嘢想佢做,就頒個屋企獎俾佢,例如最佳dap骨獎,最叻掉垃圾獎。

話時話,學校真係有“清潔獎”嗎?

"最佳dap骨獎" 我鍾意呢個.

貢獻勳章

原帖由 aupatrick 於 10-10-12 10:43 發表

"最佳dap骨獎" 我鍾意呢個.

me too !!

好一部 "人肉按摩椅",其他 O牌、P牌 ..... 都要行埋一邊 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 shmom 於 10-10-12 00:09 發表
KaHeiBaBa,

我都話左有緣嘅我地一定會見到。今日我回校做中文伴讀(真係陪太子/公主讀書了),完左係圖書館門外,當我烏低身著完鞋,企番起身嘅時候,有個令女企係我面前,第一樣映入眼簾嘅係個名牌,第二樣係一張標緻嘅面孔,嗰個竟然 ...

唉,Auntie,KaHei 只係普通小女孩一個,妳嘅讚賞,未免誇張了一點 !! (同公仔塊面一樣)

今朝返學前,我問番 KaHei,佢噚日去圖書館嗰陣,有冇留意到有一位 Auntie 望住佢 ?? 佢諗咗一諗就答我:冇喎 !! 可能今朝太早問佢,佢個 "腦袋" 重未起身 !!

不過佢噚日去完圖書館之後真係好開心,夜晚好主動咁話要講個好消息俾我哋知; 當我哋估緊究竟係咩好消息呢 ?? 原來 KaHei 話今日(噚日)唔係星期三,都可以去圖書館,真係好喇 !!

[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 aupatrick 於 10-10-11 10:22 發表

咁都俾你諗倒?!

學你話齋:畢竟佢o地都係幾歲人仔, 呢個係一個必經嘅"睇卡通片"階段 !!

貢獻勳章

原帖由 shmom 於 10-10-11 23:49 發表
好啊,我等你,11月7號見!

啱啱靠 "星仔" 贏波,聽 (今) 朝可以開開心心去步行 !!

不過 KaHei 嗰班有獎攞,八點三前要到 !!

聽 (今) 朝見 !!

貢獻勳章

今日大年初一,KaHei's family 祝大家

兔氣揚眉,身體健康 !!

四季平安全家喜,心想事成最旺你 !!

更加希望兔年

世界和平,國泰民安 !!

Ka Hei Ba Ba 很有心. 我也祝大家身體健康, 學業猛進.

貢獻勳章

原帖由 charlottechan 於 11-2-7 15:50 發表
Ka Hei Ba Ba 很有心. 我也祝大家身體健康, 學業猛進.

其實你都好有心,重有好多家長都好有心 !!

唔知大家睇咗今期 "親子王" 未 ??

or click !!

Kaheibaba,
恭喜kahei校際彈琴得獎!!

我細囡都係同一首歌第3名呀, 同場仲有另一位spccps女同學都係第3名呀!!

貢獻勳章

原帖由 濤兒 於 11-3-9 16:40 發表
Kaheibaba,
恭喜kahei校際彈琴得獎!!

我細囡都係同一首歌第3名呀, 同場仲有另一位spccps女同學都係第3名呀!!  

多謝你呀 !! 我都恭喜你細囡,亦都相信你細囡叻過 KaHei 好多,因為KaHei 入三甲真係好好彩;Btw,聽 KaHei 媽咪講,第一、二名兩位參賽者都係高頭大馬 !!

KaHei 同班都有一位女同學,都係 Grade Two (另一分組),不過就叻 D,得89分:第二名 !!

相信學校好成績會陸續有嚟,每日都要更新最新資料 !!

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-10 05:57 發表

多謝你呀 !! 我都恭喜你細囡,亦都相信你細囡叻過 KaHei 好多,因為KaHei 入三甲真係好好彩;Btw,聽 KaHei 媽咪講,第一、二名兩位參賽者都係高頭大馬 !!

KaHei 同班都有一位女 ...

我囡囡都係幸運地有獎, KaHei都係叻!
囡囡o個組佢應該都係最細, 因為評判問有幾多人係6歲(莫札特作那首作品時的年齡), 只有3人舉手!!

今日好開心, 因為大囡G.6攞到第2名, 超開心(佢), 勁感動(我)!  仲有今年佢參與的C組合唱團英文組攞第1名, 佢地好興奮, 可惜今年A,B組倒轉頭得第2名 (往年A,B組中英文組都係第1名, C組就只有中文第2, 英文冇獎).  C組黎緊TUE比賽中文歌曲, 希望繼續取得好成績, 不過今年自選歌揀左唱茉莉花, 咁敏感, 可能會冇運行!!

kahei有冇參加合唱團呀?  佢鍾唔鍾意唱歌架?

貢獻勳章

原帖由 濤兒 於 11-3-12 00:22 發表

我囡囡都係幸運地有獎, KaHei都係叻!
囡囡o個組佢應該都係最細, 因為評判問有幾多人係6歲(莫札特作那首作品時的年齡), 只有3人舉手!!
今日好開心, 因為大囡G.6攞到第2名, 超開心(佢), 勁感動(我)!  仲有今年佢參與的C組合唱團英文組攞第1名, 佢地好興奮, 可惜今年A,B組倒轉頭得第2名 (往年A,B組中英文組都係第1名, C組就只有中文第2, 英文冇獎).  C組黎緊TUE比賽中文歌曲, 希望繼續取得好成績, 不過今年自選歌揀左唱茉莉花, 咁敏感, 可能會冇運行!!

kahei有冇參加合唱團呀?  佢鍾唔鍾意唱歌架?

咁都得 !!

順道恭喜埋妳大女,兩個女都咁叻,做媽咪嘅一定好開心 !!

佢鍾意架,香兒仍然有參予,不過老師都嫌佢老牛咁聲,學校合唱團想參加都冇佢份 !!

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-12 00:41 發表

咁都得 !!

順道恭喜埋妳大女,兩個女都咁叻,做媽咪嘅一定好開心 !!

佢鍾意架,香兒仍然有參予,不過老師都嫌佢老牛咁聲,學校合唱團想參加都冇佢份 !! ...

你一定係謙虛, 香兒有份唱, 應該唔會差, 希望佢學期尾試音出年入到c組啦! 我兩個囡都好鍾意唱歌架!

話句你知丫, 其實我之前係你fans黎架, 舊年暑假去北海道玩之前睇晒你地d posts, 攞左好多有用的資料! thx!

貢獻勳章

原帖由 濤兒 於 11-3-12 00:59 發表

你一定係謙虛, 香兒有份唱, 應該唔會差, 希望佢學期尾試音出年入到c組啦! 我兩個囡都好鍾意唱歌架!

話句你知丫, 其實我之前係你fans黎架, 舊年暑假去北海道玩之前睇晒你地d posts, 攞左好多有用的資料!  ...

望就咁望啦,我哋唔係謙虛架,因為自己知自己事 !!

千祈唔好講到係我fans咁嚴重,我都係同 D 網友一齊分享o者;妳客氣就真啦,其實妳都不妨入去一齊傾吓計,分享吓去玩嘅心得 (唔一定係北海道),嗰度個個都好鍾意親子旅行,兼且又好 nice !!
‹ 上一主題|下一主題