用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 收到祟真的INTERVIEW信啦...想問下...要唔要等好耐先有 ...
樓主: 小山竹
go

收到祟真的INTERVIEW信啦...想問下...要唔要等好耐先有得IN [複製鏈接]

原帖由 davywm 於 10-9-28 12:25 發表
我都係16/8寄form, 我仲係聽第一場簡介會, 但都未收到任何野!
我尋日打左去問, 話confirm收到我張application form, 但阿仔唔屬於第一group (13/10) interview, 所以要遲d先收到信. 佢話係依收form先後次 ...

我都係16/8寄FORM既, 我就聽第二場簡介會, 我就收到INTERVIEW 信未收到OPEN DAY既入場卷 ! 13/10 INTERVIEW 我囡囡係10月廿幾號出世既..我們姓係K字頭..唔知佢點排法..或者打電話去問下囉!

各位家長好!
上年, 囡囡IN時因為要先聽簡介会才開始IN,
好彩是第一輪第一批IN (好似6:00 定 6:30PM)開始入課室IN, 大約5-6名考生連一位家長進入, 大概15mins啦!

你們個個我都記得,
你今年大概會報5間K1,我會報很多間(十幾間),因為2008年bb競爭大,我怕我個女唔得.......tt你in邊日呀?可能會見到.....
現在自己每日train住個女,又大住個肚,仲要接放學........都幾辛苦........

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-28 10:08 發表

Hi Lovelinda,估唔到你重記得我

除TT外我今年大概會報5間K1,當中當然包括你我至愛果間,至於TT,我見佢有小學back up報吓,我都係prefer天主教多d ...

原帖由 lovelinda 於 10-9-28 13:08 發表
你們個個我都記得,
你今年大概會報5間K1,我會報很多間(十幾間),因為2008年bb競爭大,我怕我個女唔得.......tt你in邊日呀?可能會見到.....
現在自己每日train住個女,又大住個肚,仲要接放學........都幾辛苦.. ...

我都未收到信唔知邊日in。你報o甘多好易撞期or走2場,要保重啊!我唔會報太多怕佢"厭in"。Btw, 大家努力,好似上次o甘互相支持!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我明白啦!你都知道我是個super nervous mami.....
現在多了小b,又希望家姐考得好啲,細嗰個日後找學校壓力少啲,(現在仲多人生b)

其實我當初諗住會報多啲學校,不過我諗我都唔會間間都去in,你知啦,一些學校可能已經收咗你的同時,有些都仲未開始報 or in,所以我都會看學校的心儀程度, 再make final dicision..........

Btw, 大家努力,好似上次o甘互相支持!

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-28 14:07 發表

我都未收到信唔知邊日in。你報o甘多好易撞期or走2場,要保重啊!我唔會報太多怕佢"厭in"。Btw, 大家努力,好似上次o甘互相支持!

It is not true. I have not attend the seminar and I also got the offer at 13/10 5:40pm for interview.

The reason that I have not attend such seminar is that my son already study at P1 and such talk I have attend at least two time before. I can remember the sequence of the powerpoint.

Moreover, the other point of view about the "strange arrangement or for outsider" is not true. I prove the policy is very fair to everyone since I send the application before 15July (the brother get the referral application form and the date of application is early than the public). But my time is not the first time slot and mix with some outsider students.

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-27 17:00 發表

係咪有去簡介會有優先interview架?冇去簡介會係咪waiting list

我係第3輪聽talk ga... 不過我收到interview letter

原帖由 haydenden1023 於 10-9-27 17:25 發表
我都想問下係咪第一輪interview收o既機會大d
我係聽完第三輪簡介會, 填埋問卷先入form
到今日先尋日先收到open day資料
有d擔心..

我都係 w 的

原帖由 leecn 於 10-9-28 12:11 發表
究竟佢係用咩準則分批的呢?
我係16/8寄, 有去聽第三批的簡介會, 但都係乜都未收到...
會唔會用英文姓氏呢?
我個小朋友係W.... 收到信的家長小朋友係咩英文姓氏呢?

...

yingtsun:
請問你in 國際 / 主流班?
可否分享下你的經驗?
thanks!!
原帖由 yingtsun 於 10-9-28 12:55 發表
各位家長好!
上年, 囡囡IN時因為要先聽簡介会才開始IN,
好彩是第一輪第一批IN (好似6:00 定 6:30PM)開始入課室IN, 大約5-6名考生連一位家長進入, 大概15mins啦! ...

I haven't received anything, mine is "Y" tim ar!!!

原帖由 winavis 於 10-9-29 03:16 發表
我都係 w 的
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

我早幾日問過學校, 佢話早IN機會係大D, 我9月尾先入FORM(等埋問卷), 相信機會不大

開放日入場卷上星期我已收到, 係一張A4 SIZE彩色印, 這張就是入場卷嗎?

祝已收到INTERVIEW信的小朋友可以成功!!

I sent out the application form on Aug 16, attended the forum on Aug 27 and then sent out the filled parent questionaire on Aug 28. My BB is a Oct 08 small BB. So far nothing received from the school and my boy's surname is T.

也不一定的, 不要灰心吧, 早考早d知得唔得, IN 的機會一定有, 今次吾得, 遲些後補都大把機會, 因為有些有會HOLD幾個學位, 而且遲些又會有些[有心人]在BK做謠, 令到一些家長打退堂鼓, 後補的又會有機會囉

那張彩印的應該是攤位遊戲券, 那天用作玩攤位遊戲換獎品的, 話明係開放日, 個個都可以入場, 不用入場券的, 不過, 沒有遊戲券的街外人便只可有得睇, 無獎攞吧 !

原帖由 haydenden1023 於 10-9-29 11:35 發表
我早幾日問過學校, 佢話早IN機會係大D, 我9月尾先入FORM(等埋問卷), 相信機會不大

開放日入場卷上星期我已收到, 係一張A4 SIZE彩色印, 這張就是入場卷嗎?

祝已收到INTERVIEW信的小朋友可以成功!!:kissyo ...

奇怪, 點解我只收到inerview letter但仲未收到開放日既信呢???

我聽第一場簡介會, 8月17日寄, surname係 C, 今日先收到 open day 既信, 打去問佢話第一輪interview既信已經寄出曬 ... 要等下一輪啦 ...
有無家長會係開放日做義工呢?

咁真係唔知佢以咩準則分批喇~~

原帖由 BallBall417 於 10-9-29 23:19 發表
我聽第一場簡介會, 8月17日寄, surname係 C, 今日先收到 open day 既信, 打去問佢話第一輪interview既信已經寄出曬 ... 要等下一輪啦 ...
有無家長會係開放日做義工呢? ...

我仲怪...interview 信未收到..但收到叫我做係10月9日開放日做義工既信..你地有無人收到啊??

我聽第一場簡介會, 8月16日親手交表, surname係T, 收到interview信, 但未收到open day信.

I just received the open day letter yesterday but no interview letter until now
‹ 上一主題|下一主題