用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band3 學生選校的煩惱
樓主: potato18
go

Band3 學生選校的煩惱 [複製鏈接]

回覆 1# Siuchoi 的文章

咁你知唔知何官每年預留幾多個位俾呢間小學?
何官係Band 2頭,不如叫你女P6 1st term讀好d,博升上band 2頭,咪仲好!

原帖由 Edithma 於 10-10-13 19:44 發表
pooi to 開3班英文班,其餘2班英文稍弱. 但唔係代表呢2班成績弱.
5班 F1逢一有英文話劇(外籍老師教); 逢四有數理補習(己升大學師姐或老師教), 費用全免.

上年第1輪自行, 500個 小六生競爭54個位.  學風良好,校長有 ...

培道有無管弦樂團呢?女兒在學長笛,我希望她可以發揮…或提供一些優勢

原帖由 wan2010 於 10-10-14 01:24 發表
咁你知唔知何官每年預留幾多個位俾呢間小學?
何官係Band 2頭,不如叫你女P6 1st term讀好d,博升上band 2頭,咪仲好!

呀女又唔係唔得, 功課上佢咩都明, 但只係好似未開竅咁, 佢未肯發力住.....我勁無奈......點都好, 我盡左做呀媽責任就对得住自己了....

Thanks!!

'我盡左做呀媽責任就对得住自己了'....

同意!

WING,

我是指保良局的中文中學, 如唐X勤中學.

呀女又唔係唔得, 功課上佢咩都明, 但只係好似未開竅咁, 佢未肯發力住.....我勁無奈......點都好, 我盡左做呀媽責任就对得住自己了....

Thanks!! [/quote]

CHECK PM.

原帖由 potato18 於 10-10-14 01:20 發表
感謝你,這可算是鼓勵。可否分享下邊幾間直資收呢?
我想…如果選英中,相信只有直資。如果津中,看了各位意見,也認為培道是目標。

如果讀中西區小學女生成績屬band3, 可以點安排?
helencyl

Wing,

我搵到幾間中中開英文班的學校

梁式芝書院
中華基督教會蒙民偉書院
該兩校均以英語教授主要學科

今日公司多野做, 遲d再list多幾間比你分析下.

[quote]原帖由 wing 於 10-10-13 22:17 發表
其實以我亞女既成績, 我地根本無籌碼去揀, 加上我申請緊公屋, 而家都唔知會派邊區, 所以邊區有校風好的學校我都會考慮LA

魅力公主 醒目開學勳章

好多謝你呀~ 我自己真係完全唔了解D學校, 睇資料都一頭霧水, 加上亞女D成績又咁, 有D徬徨

蒙民偉我都有留意, 但聽講佢地今年升咗LEVEL, 亞女應該無機會LA , 佢D收生都幾嚴格呀

原帖由 TINGMUM 於 10-10-15 13:50 發表
Wing,

我搵到幾間中中開英文班的學校

梁式芝書院
中華基督教會蒙民偉書院
該兩校均以英語教授主要學科

今日公司多野做, 遲d再list多幾間比你分析下.

[quote]原帖由 wing 於 10-10-13 22:17 發表 http://for ...
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

魅力公主 醒目開學勳章

另外, 我仲想問下, 如果我去中學概覽到睇, 有D寫住 " 中一自行分配學位收生準則及比重: [學業表現 60%]、[面試表現 20%]、[品德、學業以外表現(如服務、課外活動等) 20%]。"  學業表現 60% , 咁係咪即係成績差已經無機會架LA?
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

wing,

我覺得唔可以信晒概覽, 最好打電話去心儀的中學問幾時有TALK OR OPEN DAY. 記住叫埋你女女親身去聽下, 到時可以問多D,知道真實情況.

而家我地要鼓勵多D女女, 考試盡力考好D, 6年班成績進步,排名前左, 選校安排都會唔同晒. 學校D小朋友個個都進入作戰狀態, 相信今學期成績競爭更大.

PORTFOLIO要盡快做了, 有D同學己交左.

醒目開學勳章

原帖由 wing 於 10-10-11 05:49 發表
我有好多問題想問呀...

我個女讀陳守仁, 佢既成績更差, 一定係BAND3生, 衰就衰在佢地數學係英文, 而家同佢講數入面D單位, 佢係完全唔識中文, 如果去中中要學中文數學, 我相信佢梗加無心機讀MATH了... 點算好? ...

如果, 係陳守仁係BAND3 生, 甘我預計佢成績吾會係好先啦
我估, 佢數學可能好低分(因為數學拉分好緊要, 一低就會拉抵晒全部平均分, 吾似中英文有其他PART 可以拉分)

甘, 還要去諗乜野英數中數
如果係甘講既話, 由中小去英小, D TERMS 都要由中轉英, 甘中小轉去英中的學生, 都要去適應啦

甘真係要好好理解下, 佢MATHS 成績差的原因係乜野, 係因為吾明英文點解, 定係無心機去做數

看左你甘多個POST, 你似乎連係邊一區搵學校都未SET 到, 個範圍甘大, 真係好難有人會比到意見比你

你不如, 真係TARGET 左個區先啦, 因為吾係話你想邊區就邊區先得架

就算未派到公屋, 你, 一係就係跟陳守仁校網, 一係就跟依家住既校網, 就係甘簡單 (見你話吾敢再諗直資)

你連區域都未揀好, 點叫人比意見你呢?

P.S 何東中中, 但英數既, 但吾知係吾係你住果區既校網啦, 同埋人地係BAND 2

醒目開學勳章

原帖由 Siuchoi 於 10-10-14 10:41 發表

Thanks!!

有聯繫就緊而又岩自己程度(即係BAND 2 生對BAND 2 學校), 甘就緊係第一志願揀佢啦, 起碼係優先派位先啦.......

但我吾熟九龍城區D 學校, 我只係針對BAND 2 生對BAND2 學校而又聯繫位黎講

魅力公主 醒目開學勳章

其實我明白你既意思. 我而家都只係考慮自行收生階段去搵一或兩間學校考.

派位時跟陳守仁校網, 我個女又唔夠人爭, 同埋果區唔係咁多學校; 跟屋企地址, 我而家住屯門, 但申請屋係擴展市區, 若果派咗屯門區, 到有屋時要返學就麻煩LA..所以多數都跟番小學校網架LA

原帖由 CrabPincers 於 10-10-18 16:32 發表

如果, 係陳守仁係BAND3 生, 甘我預計佢成績吾會係好先啦
我估, 佢數學可能好低分(因為數學拉分好緊要, 一低就會拉抵晒全部平均分, 吾似中英文有其他PART 可以拉分)

甘, 還要去諗乜野英數中數
如果係甘講既話, 由 ...

有空請去看看 ~

醒目開學勳章

你睇下呢間得唔得?同埋應該係英文數。
唐乃勤 website: http://www.plktnkc.edu.hk/new/index2.php

原帖由 wing 於 10-10-19 23:31 發表
其實我明白你既意思. 我而家都只係考慮自行收生階段去搵一或兩間學校考.

派位時跟陳守仁校網, 我個女又唔夠人爭, 同埋果區唔係咁多學校; 跟屋企地址, 我而家住屯門, 但申請屋係擴展市區, 若果派咗屯門區, 到有屋時 ...

我阿女由天水圍區轉左出香港讀,追左年成績係上左,不過係香港區既小學,呢個成績係會同天水圍區差一倍有多架.佢都心儀何東,我上網睇過佢今年有好多科都用英文教WOR~但又俾英中少.我覺得幾好WOR~佢而家小六用全英文教英文,進步左好多.我覺得陳守仁讀,就算係成績差,都俾好多學校好既.不如俾多D信心,選學校小心D.新界區既學校真係....我都無打算返天水圍報中學啦..
‹ 上一主題|下一主題