用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村學校(更新:有無家長已收到offer喇?) ...
樓主: haydenden1023
go

又一村學校(更新:有無家長已收到offer喇?) [複製鏈接]

原帖由 anlywan 於 10-11-2 12:31 發表
你們個個都好叻。反而我就覺得很內疚,因會見個仔仔表現不好,我真得很擔心佢找不到學校啊!個種心情很難形容,而佢地俾我感覺係無論孩子表現如何你們都咁為孩子打氣。我也要為孩子打氣,不應怪責怪佢,因總會有出路俾佢架。

...

小朋友既表現..對家長黎講可能係主觀感覺..
學校究竟要考天才..樣樣問題答得快而準丫..
還是會看其他因素有其他收生準則就只有學校先知喇..
平常心.啦.我覺得小朋友一定有書讀既...只怕未必
係你心儀姐...

你地個個bb都好叻呀
我唔敢打去,如果係reject我希望係收信而唔係係電話話我知,好駝鳥呀!

郵差叔叔發完信啦!
我收到結果如我所擔心是為備取生啊!天啊!再次打擊我...IN左六間三間有結果都唔收...真好心痛...阿仔在老師心中原來是咁.....真是要再調節吓先....多謝你地鼓勵>....

原帖由 cyan_tang 於 10-11-2 12:50 發表

小朋友既表現..對家長黎講可能係主觀感覺..
學校究竟要考天才..樣樣問題答得快而準丫..
還是會看其他因素有其他收生準則就只有學校先知喇..
平常心.啦.我覺得小朋友一定有書讀既...只怕未必
係你心儀姐... ...

其實有時唔係你阿仔唔好,真係唔知每間學校嘅收生準則同可能真係講眼緣架.
btw,我仔仔In了4間,有三間都係rejected,只有又一村有am offer(今日收到信),唔收果三間其中一間係york,坦白講我冇諗過佢會唔收我仔仔,因in果日表現都ok架,所有問題答哂架,但點知佢都rejected我地,連waiting都冇...連信都未收到(我係打去問)!!!

你唔好灰心啦,嚟緊仲有好多interview的機會,平常心當去玩就會好啲架啦!!

原帖由 anlywan 於 10-11-2 13:56 發表
郵差叔叔發完信啦!
我收到結果如我所擔心是為備取生啊!天啊!再次打擊我...IN左六間三間有結果都唔收...真好心痛...阿仔在老師心中原來是咁.....真是要再調節吓先....多謝你地鼓勵>....

...

嘩原來你都有俾仔仔IN YORK..我都有因為我諗住俾呢間打底..因為是人都講佢地咩都有...所以我都諗佢地一定會收我仔仔...但佢地俾結果都是拒絶連備取都冇...真都唔知佢地今年攪咩.好似突然間推高自已身價....大家要加油..
亦希望神能給我奇蹟 又一村最後能有學位提供俾佢...感恩!!

原帖由 bibikids119 於 10-11-2 14:15 發表
其實有時唔係你阿仔唔好,真係唔知每間學校嘅收生準則同可能真係講眼緣架.
btw,我仔仔In了4間,有三間都係rejected,只有又一村有am offer(今日收到信),唔收果三間其中一間係york,坦白講我冇諗過佢會唔收我仔仔,因in果 ...

係呀,york仲係第一間In,我只係In主流,而且我仔仔仲係1月大仔添呀,所以我都有啲奇怪架??
放心啦,可能有好多家長In咗未必真係會入去讀架,因為陸續都有其他學校面試,到時佢地都會再call返啲waiting架!

原帖由 anlywan 於 10-11-2 14:21 發表
嘩原來你都有俾仔仔IN YORK..我都有因為我諗住俾呢間打底..因為是人都講佢地咩都有...所以我都諗佢地一定會收我仔仔...但佢地俾結果都是拒絶連備取都冇...真都唔知佢地今年攪咩.好似突然間推高自已身價....大家要加 ...

我都收到信啦, 係waiting list! 雖然有少少失望, 不過賽果都係正常既。阿仔in時表現唔ok, 可能玩得太癲先in, 坐唔定。呢次係阿b第2次k1面試, 第1次in york反而表現ok (雖然未收到信), 但又一村呢次已打定輸數!

算啦, 其實仲有幾間幼稚園會面試。如果其他學校唔收, 就讀返原校k1好了。忘記背後,努力面前吧!!

各位加油啊!!! 在此恭喜有offer的小朋友, 希望你地讀得開開心心啦~~!!^^

原帖由 anlywan 於 10-11-2 13:56 發表
郵差叔叔發完信啦!

...

收到信啦~~~am offer
個心定番晒,總算有個著落啦~~~之前啟思衰左,真係話唔驚就假,現在好囉,對自己有番信心啦(冇錯,係做媽咪的我對自己有番信心,唔係個仔,哈哈)~~~yeah!

收到信呀!係am offer~~真係好開心呀!又一村係我第一間in的,令我增加好多自信心,希望之後in的都順利吧!

樓上waiting的mama唔好灰心,之後仲有in其他學校總有機會!

收到信呀 full day !
好開心好開心呀!
又一村都係我第一間in的
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

請問收到OFFER既家長, 你地係上午面試, 定下午面試呢? 我都係30/10面試, 但IN下午.. 現在仲未收到信啊!

我係30號11點架!!你可以聽日打去問下啦!

原帖由 小寶媽08 於 10-11-2 16:02 發表
請問收到OFFER既家長, 你地係上午面試, 定下午面試呢? 我都係30/10面試, 但IN下午.. 現在仲未收到信啊!

阿仔表現好差,唔通係最後家長開會加左分, OR 家長係專業人仕有關
但崇真仍未有消息

又一村有am offer(今日收到信), 唔係全日班
我30/10  1:30PM IN
唔知交唔交留位$, 仲有3間未IN

收到信啦  FULL DAY YEAH !!!!

我都收到信啦!係pm offer!
又一村學校是係第一間in的, 現在有個好開始, 希望之後in心儀的學校都順順利利啦!

我都收到啦~FULL DAY CLASS
好開心第一間就收~

my son got am offer!!

醒目開學勳章

我都收左am呀,恭喜各位中獎既媽媽
其實一間學校收唔收一個小朋友真係好講緣份,唔係小朋友唔夠人地叻唔夠人地好,如果面試個老師唔合眼緣就算天才都無用~
所以大家唔好灰心,入唔到哩間唔代表入唔到其他好既學校,就算讀其他學校亦唔代表小朋友既成就,唔可以好過係名校出黎~
http://hk.myblog.yahoo.com/agarjellypig/

我仔都收左am拉,雖然報左全日班。我會嘗試轉全日班,唔得就算

My boy has am offer too.

‹ 上一主題|下一主題