用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 2nd Int. 收信啦!
樓主: ChunYinMa
go

DBS 2nd Int. 收信啦! [複製鏈接]

可不可以请教一下,进到2 IN 的家长,你们平时是怎么教你们的小朋友的!你们的小朋友真的好厉害!恭喜!恭喜!
我是超级喜欢这间学校,听了3年的简介会,觉得这间学校真的是从小朋友的本质出发的来进行教学的,和他们也对家长的素质也是有要求的,真的很喜欢,(可惜我儿子和这间学校无缘) 个人认为环境因素是对小朋友成长占有很大的影响!你找一间好学校不如帮他找一个好环境!希望我们的小朋友都找到适合自己的学校!加油!
   加油! 加油,加油!

哈,你係乜人你估我唔知咩?哈哈哈哈....我都係一心一意等派位好過!:;pppp:
oh,你朋友出現....
原帖由 thomasha 於 10-11-4 08:31 PM 發表
sorry, 我唔係想曬命,不過...(好耐之前已經講過d衰野,仲俾人鬧,所以而家唔講)

RC係傳統學校,救恩較為活動,不過講到關愛學生相信真係救恩勝一籌。 ...

我仔8月尾

原帖由 oldpooh 於 4-11-2010 06:21 PM 發表
恭喜有得2nd Int的家長、小朋友,請問你們的仔仔是幾月出生的?會不會多數都是年頭仔?

雖然只是2ND IN, 但係衰左2間, 灰心左幾日, 而家確係有一點點肯定.

原帖由 戀仔狂 於 4-11-2010 05:48 PM 發表

恭喜哂!!!
太好啦!!!!
你d信心返哂黎啦!!!!!!!!

恭喜呀!
原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-4 08:58 PM 發表
雖然只是2ND IN, 但係衰左2間, 灰心左幾日, 而家確係有一點點肯定.

唔駛震喎,朋友出現應該慶祝o下
最近收到一d訊息,赫然發覺原來有d朋友好俾面同心水清,睇過我o係唔同地方寫o既野,仲可以好清晰知道我個仔o既面試同取錄情況,搞到我面都紅晒...
原帖由 milkonline2 於 10-11-4 20:50 發表
哈,你係乜人你估我唔知咩?哈哈哈哈....我都係一心一意等派位好過!:;pppp:
oh,你朋友出現....   

原帖由 2boysmami 於 10-11-4 15:28 發表
恭喜晒呀, 請問你小朋友係咪表達能力好叻的小孩? THX

I don't think my kid is expressive.  However, he's quite good at recognising Chinese and English words.

原帖由 milkonline2 於 10-11-4 15:34 發表
請問有無人住港島區收咗信嗱???

Yes.  We got the letter today without receiving a phone call in advance.  Actually we are quite surprised at getting the letter b'cos we don't have much hope in view of the great competition.

原帖由 xiaoyuma 於 10-11-4 15:50 發表
無信呀, 請問有無人1st in 在第二日又住港島區已收信呀?

Yes.  And we chose the Cantonese stream.

原帖由 smile2003 於 10-11-4 17:42 發表
請問收到信的家長:

1) 封通知信的日期係date幾時? (因想知大概學校寄出的日子)

2. 你地係邊日1st interview?  time slot係幾時?

唔該晒.

1)  2nd int letter is dated "Nov 4"

2)  1st int at 2:30 pm on Oct 9

原帖由 oldpooh 於 10-11-4 18:21 發表
恭喜有得2nd Int的家長、小朋友,請問你們的仔仔是幾月出生的?會不會多數都是年頭仔?

Late July

原帖由 Isaacmommy 於 10-11-4 20:08 發表
May I ask why Kau Yan not suitable for your son? I think KY is a good and caring school that could provide a happy learning environment to all children. The only drawback is that it hasn't got a secon ...

Agreed.  The school is very caring and the curriculum is picking up b'cos of the Headmistress' determination.  But we didn't apply to it b'cos of the same reason as mentioned by you.

究竟是未收到定係已經衰咗呢!?

剛回家,  收到信了!!!!   家住大坑.

Application # 12XX.

太好了!!  雖然不一定入. 只少 150 out of 300.  還是會被 2選1.  小朋友是半個大仔, 不是舊生又沒宗教. 真的希望能有入讀.   

大家加油!

Will have follow up call from school to the parent in order to avoid missed mail.  Add oil!!!!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

原帖由 thomasha 於 10-11-4 19:09 發表
我個仔一d都唔鍾意間學校,所以我地幾乎唔記得左考過。

我一樣唔鐘意e間學校.....

我老公都不是舊生但係基督教. 不過唔係同一宗教. 我個仔8月尾. 可能記性好, 記得晒個故事所以能夠有2ND IN.但係佢體藝方面很弱, 我都好驚喜收到信.

2ND IN 2選1, 真係要好好祈禱. 因為現今的小朋友個個都好叻.

唔知2ND IN 係主要見父母定係會再考小朋友既學術既呢?

原帖由 fireworks 於 4-11-2010 09:58 PM 發表
剛回家,  收到信了!!!!   家住大坑.

Application # 12XX.

太好了!!  雖然不一定入. 只少 150 out of 300.  還是會被 2選1.  小朋友是半個大仔, 不是舊生又沒宗教. 真的希望能有入讀.   

大家加油! ...

我小朋非常鍾意這間學校....
我也喜歡這間學校.......

雖曾有人對學校對 profilio 要求得吴清吳楚而憤慨 (双面, 單面之類....)
亦有人因 covered playround 不開放公眾避日曬雨淋而不開心 或 提早到達而要等半個~1個小時而有微言.

我與小兒還是祈望有 2nd int.

原帖由 bobo_ling 於 10-11-4 22:08 發表

我一樣唔鐘意e間學校.....

回覆 5# fireworks 的文章

恭喜你了,我儿子无缘了!加油,你和你的小朋友一定可以进到的!
主祝福你们!我会为你祈祷的!

原帖由 fireworks 於 10-11-4 22:25 發表
我小朋非常鍾意這間學校....
我也喜歡這間學校.......

雖曾有人對學校對 profilio 要求得吴清吳楚而憤慨 (双面, 單面之類....)
亦有人因 covered playround 不開放公眾避日曬雨淋而不開心 或 提早到達而要等半個~1 ...

唔係因為e d 小事.... anyway,唔想係e d時間講掃興既野, 祝大家入到一間可以真正幫到小朋友既學校la.....:D
‹ 上一主題|下一主題