用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK offers my daughter a place!!
樓主: Mybaby.Ashley
go

YORK offers my daughter a place!! [複製鏈接]

York是副選真的是不容置疑,都唔知妳地仲死燦D嘜野,我地只係講事實,估唔到俾妳地班York家長插到體無原膚,不過都嫁啦,D咁有"質數"家長係應該送D仔女去讀D咁有"質數"幼稚園-YORK,我覺得好匹配!

以和為貴 , forum係大家sharing的地方 , 唔好玩針對和鬧交 , 好嗎?  亦都唔会有拗嬴定拗輸 , 不如放D心机在BK攞吓料.....報吓料好過啦 .

I think parents sharing in bk just want to get the encouragement, support or information or help for what they need only and it is really very desparating and uncomfortable  to read something like that

其實一開始就係報料嫁, 每次都係, 當有york家長講關於學校嘅資料嘅時候, 梗有人走出黎講d冇關嘅事, 報錯料再去評價人地間學校呢就成日都話係事實, 但係自己都係樣樣聽返黎, 就算有家長走出黎解釋及講出"事實"都會比人講到係咩護校, 唔駛解釋喇, 為心理平衡, e+仲要講到家長同小朋友嘅質數, 實在太過份!!
對我而言, 其他人選york係1st choice 2nd又好, 冇問題, 一早講過每人選擇唔一樣, 我只係講返我嘅第一選擇係york啫, 同樣唔係要同人地爭論d咩, 當有多d人走出黎講1st choice,就話係"死燦", 仲要變左受害者, 仲要講hurtful嘅說話, 真係難以明白咩心態, 我諗大家要明白, 就算咩原因入york讀, 有咩咁醜, 家長一定有諗清楚先比自己個小朋友入去讀,
唔好講到個個讀緊都要冇面去見人, 唔可以出聲咁, 校長做錯事, 等法律部門去審查佢, 唔好推落家長同小朋友度, make sense d 唔讀york唔會冇書讀嫁, 發表意見都要尊重其他人, 同自己!!!

YK好唔好我唔知, 其他學校好唔好我都唔知, 因為我小朋友冇讀過, 但我只係知我地都係有"質素", 識分析......."質數"喎..., 有妳啲咁既"質數", 真係返鄉下......
特登開過新戶口黎唱YK? 妳有咩目的呀? 睇黎妳都同YK有好大仇口喎.不如妳講出黎聽吓, 我地好持平既, 如果係YK唔好, 我一定妳支持妳..但係妳咁樣寫, 有冇尊重過係YK讀緊小朋友同家長? 妳識唔識尊重人?
妳成日講妳自己既觀點係"不容置疑", 係"事實", 其實冇所謂, 但妳講咁耐, 有冇證據先?有咩資料可以俾我地睇? 如果冇, 咁不如唔好講, 正如如果我覺得妳係一隻豬, 但我冇證據, 都唔會係到亂寫啦...

被人插到妳體無原膚, 唔係因為YK家長, 係你亂講野,唔識尊重人, 有妳咁既"質數"既家長, 就有咁既"質數"既.....

原帖由 Emily2009 於 10-11-12 23:18 發表
York是副選真的是不容置疑,都唔知妳地仲死燦D嘜野,我地只係講事實,估唔到俾妳地班York家長插到體無原膚,不過都嫁啦,D咁有"質數"家長係應該送D仔女去讀D咁有"質數"幼稚園-YORK,我覺得好匹配! ...

絕對同意
以和為貴呀!!

原帖由 charlotte2008 於 10-11-12 23:35 發表
以和為貴 , forum係大家sharing的地方 , 唔好玩針對和鬧交 , 好嗎?  亦都唔会有拗嬴定拗輸 , 不如放D心机在BK攞吓料.....報吓料好過啦 .

醒目開學勳章

原帖由 Emily2009 於 10-11-12 23:18 發表
York是副選真的是不容置疑,都唔知妳地仲死燦D嘜野,我地只係講事實,估唔到俾妳地班York家長插到體無原膚,不過都嫁啦,D咁有"質數"家長係應該送D仔女去讀D咁有"質數"幼稚園-YORK,我覺得好匹配! ...
呢位咁高"質素"嘅家長, 小女子才疏學淺, 請問咩叫"質數"? 咩叫"死燦" ?

咁都有得"死撐".... 阿新國民, 你係得嘅 !

回復 2# sonyerica 的帖子

係囉!  專重吓人哋,專重吓bk依個平台喇!

york既現任家長對於你的無理,都好克制,唔會好似你咁架,質素既高低,係人都清楚見到,請自重。

其實我本身不能對york有什麼評價,因為我沒小朋友在york讀過,對我來說,只是不停有人在bk講york又呢樣,又果樣. 我已留位pm班,雖然還未決定是否一定選york. 但我唯一感覺到的是我去到校學交留位費時, 見到york的操場上不同角落的小朋友在活動, 有些在操場玩平衡木、有些在禮堂玩遊戲、有些在排隊去洗手間, 雖然我在觀察了10多分鐘, 但我見到小朋友都很開心, 而且都很有紀律, 會自動自覺排隊, 答問題時滿面笑容顯得很有自信.
很多人說話時只講事情的某一面或一些自以為是的話, 難道他每天都在學校嗎? 我不偏幫某間學校, 每間學校都有好的一面, 也有改善的地方, 為何要針對某校某校呢? 目的何在? 實在不明白....

最緊要家長自己滿意, 小朋友又讀得開心.  其實讀邊間kinder都唔及家長付出的心血, 只要家長肯悉心栽培, 個個小朋友都可以考到好小學.

回復 69# calbee6 的帖子

你也說得對.
本身我也不是YORK的學生,我只是元朗萊茵剛交了留位費. 但在元朗平台上也有很多說萊茵的母校的不是,又說什麼商業化,但我去交留位費時我也觀察到小朋友返學是返得開心,也不是說得咁差? 奈何聽身邊的人說什麼元朗萊茵的家長好唔得,說學校什麼也是錢錢錢,又說YORK是萊茵的母校.說YORK出了這新聞也給小朋友入去讀也有問題等等.
聽到很多人這樣說真的很不舒服呢!
為何第三者不可用理性及客觀去評論.
第三者只是局外人,又不知真正發生什麼事,只是看了報導便不理別人感受,說得出便說.這些人應怎麼去形容才好呢? 為什麼大家不能以和為貴?要令到別人不開心他才會開心呢!

EMILY2009, bk係好公平,如果你可以有實在既例證去話yk, 我地一定會幫你抱不平, 但你口口聲聲話我地”死撐”,其實係因為你理虧, 想掩飾自己既錯處...
你又話”D咁有"質數"家長係應該送D仔女去讀D咁有"質數"幼稚園-YORK,我覺得好匹配!”, 其實真係唔應該出自家長既口中, 因為真係好”無品”, 但如果你真的是一位家長, 咁你就要睇多d關於”品格”修養既書籍去修補自已既不足之處, 其實不只你要睇, 我一直都有看這類書去增值自己
最後希望呢件事件, 大家都有”得著”.,去學習尊重別人,尊重自己...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

York是副選真的是不容置疑,都唔知妳地仲死燦D嘜野,我地只係講事實,估唔到俾妳地班York家長插到體無原膚,不過都嫁啦,D咁有"質數"家長係應該送D仔女去讀D咁有"質數"幼稚園-YORK,我覺得好匹配!

小心D. 我估計有些回覆可能係York D 人寫嘅。一簡連教會錢都贏嘅學校,真的會教好學生?更何况教統局講明會跟進。

而且將來考小學,小學會點睇York嘅學生都未知。

一句:博唔過!

我同意,不過有D家長死都要樁個頭埋去,要講我都講佐,將來都係佢地自己受返,與人無尤....

原帖由 YimhYimh 於 10-11-13 11:42 發表
小心D. 我估計有些回覆可能係York D 人寫嘅。一簡連教會錢都贏嘅學校,真的會教好學生?更何况教統局講明會跟進。

而且將來考小學,小學會點睇York嘅學生都未知。

一句:博唔過! ...

Being the parent of a York graduate, I really want to share my experience.

I admit that York may not be the 1st choice of my son (and his classmates as YK is not so famous as SC and KV) at the beginning.  However, in the last 3 years, I found my son and his classmates had a very happy school-life.  The teachers are very experienced, kind and professional. Our kids' English standard is very high and impressive.  Although there are different kinds of courses offered by York, parents have the right to choose them or not.  The teachers would rank students basing on the exam result but not how many activities they joined at school.  When my son was in K.3, all the parents I know were very satisfied with what York could teach our kids and the great improvement of our kid over the 3 years.  I therefore highly recommend York to my friends.  Most of my sons' friends in York entered very good Primary Schools and have good result when knocking door.

Indeed, when we were studying in York, there was no issue about "Chruch".  I admitted that the school might make a mistake on it.  However, I would recommend those who want to know more about York should check with York's parents instead of someone who does not have kid studying in York as they may not know the fact.

I'd like to ask your son wheather he studied in local class or internation class? Because I want to know is it both local and international class are good in Eng? Thx a lot!

我個囡係5/11去interview, 本來話3個禮拜先會有信通知收唔收,點知今日就收到封Offer Letter,仲要係AM Class。

我個係0812B超細囡,報K1係要大包圍先得。老實講,本來York的確唔係我嘅首選,因為真係聽得太多佢唔好嘅傳聞。但係作為一個成熟有意想同負責任嘅家長,我都抽時間去聽佢地個簡介會,去親身了解呢間人地口中咁不濟嘅學校點解可以生存咗咁多年(我細妹就係佢第一批畢業生,後來仲入埋名小學,英文pick up得完全無問題)! 聽完之後,係會覺得有好多嘢要額外俾錢,但係家家有求啫。況且咁大個人,覺得自己小朋友無需要咪唔去報囉(除非有家長話唔報會俾人歧視,呢度睇唔到有人咁講喎)。

不過感受最深係Interview嗰日,我個囡入到間學校嗰個興奮樣,係前幾次面試從未見到過。之前佢一係十問九唔答悶悶不樂樣;一係擰歪面走鬼咗佢,係好明顯唔鍾意間學校。小朋友都係一個獨立嘅個體,佢地先係真正嘅用家,會揀自己嘅最適合嘅學校,家長只係盡量作出配合。當然我都唔擔保我個囡最後會讀York, 但係我同我老公一出校門都講,見到個囡咁開心,就即刻加哂分!

我個女都是12/11 (Fri) 面試,表現都ok。好過在其他kg 的表現。她好喜歡在學校中央playground 玩。學校環境真是非常好。我想問dinosaur_bb2004, York 的中文水平如何?每班學生人數有多少?是否好多人讀完k1就轉校?我是在西環住,你知否有學生也在港島區住?校務處說校車只接送九龍區學生,請問你知否港島區學生怎樣處理交通問題?謝謝回覆!

我個女都是12/11 (Fri) 面試,表現都ok。好過在其他kg 的表現。她好喜歡在學校中央playground 玩。學校環境真是非常好。我想問dinosaur_bb2004, York 的中文水平如何?每班學生人數有多少?是否好多人讀完k1就轉校?我是在西環住,你知否有學生也在港島區住?校務處說校車只接送九龍區學生,請問你知否港島區學生怎樣處理交通問題?謝謝回覆!
‹ 上一主題|下一主題