用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問各位校際音樂節準備成點呀?
樓主: crystalwsm
go

請問各位校際音樂節準備成點呀? [複製鏈接]

回復 3# crystalwsm 的帖子

比賽喺明年3月先開始,仲有時間準備,唔好咁早決定放棄,就算彈錯又如何,唔會罰留堂或俾評判鬧,只要唔著眼於獎項,小朋友可以enjoy彈奏,得著更多。

回復 2# lillymarie 的帖子

係呀,好多人都係咁,不過我地個老師唔鍾意,雖不至越級挑戰,但點到係準備考乜嘢級皇家試就玩邊級校際囉。

我朋友個仔跟全港最出名的名師學的,考完8級A咗都自動降幾級玩校際博攞獎,所以我從來冇奢望個仔可以攞獎!點夠人地玩吖,志在參與only!

wbmom

其實每有比賽都會有人各出其謀博攞獎,只希望參加者抱有正確的心態,只為獎項去學習,好難持久,我個人認為誠心學習的人先可以用音樂感動人心。

我唔要求自己學生比賽或考試攞高分,但會同佢哋講要學習欣賞其他人的演出,自己就要盡本分彈好自己樂曲,畢竟別人無義務坐喺度聽妳練琴,希望各參加者加油,努力爭取好成績。

盡能力啦,而家阿囡就嚟好番,又輪到我要去露營,仲一露就成個禮拜,真係成個月都無掂過個琴

原帖由 音樂人長老 於 10-12-25 13:46 發表
比賽喺明年3月先開始,仲有時間準備,唔好咁早決定放棄,就算彈錯又如何,唔會罰留堂或俾評判鬧,只要唔著眼於獎項,小朋友可以enjoy彈奏,得著更多。 ...

My son stop practise due to prepare mid year exam, will practise again from mid Jan.
Take it easy la...

原帖由 crystalwsm 於 10-12-26 01:48 發表
盡能力啦,而家阿囡就嚟好番,又輪到我要去露營,仲一露就成個禮拜,真係成個月都無掂過個琴

回復 3# 音樂人長老 的帖子

我只要求阿仔認認真真做好準備,尊重個比賽,唔好求求其其就已經達到我的目的了!
wbmom

原帖由 wbmom 於 10-12-26 10:13 發表
我只要求阿仔認認真真做好準備,尊重個比賽,唔好求求其其就已經達到我的目的了!

完全正確,做事認真同尊重別人是成功開始,音樂鍛鍊過程中培養正確的學習態度比高超技巧來得重要。

原帖由 wbmom 於 10-12-25 14:07 發表
係呀,好多人都係咁,不過我地個老師唔鍾意,雖不至越級挑戰,但點到係準備考乜嘢級皇家試就玩邊級校際囉。

我朋友個仔跟全港最出名的名師學的,考完8級A咗都自動降幾級玩校際博攞獎,所以我從來冇奢望個仔可以攞獎!點夠人地玩吖 ...

我個人覺得考皇家試分數,唔代表必然等同那個grade的能力,

小朋友7歲報5級校際,那時聽聞有一大堆超過5級皇家試的去比賽,幾乎大部分都係。
8歲報7級,一樣有考左演奏級的哥哥姐姐去比賽。

當時聽落真係好唔公平。

翌年9歲報8級?相信幾乎全部考左演奏級的哥哥姐姐同你比賽。

既然係咁,即使有8級程度去報低幾級,一樣有人同你同一個水平在比賽。

除非你真係唔係為左去攞獎,否則,這種情況已經沒有公唔公平的事。可能大部分學生都曾經歷過唔公平的事,然後將來又製造「唔公平」的事。

要算邊個叻啲,計年紀最好吧?

如果小朋友9歲由7級報返5級,相信一樣有很多中學哥哥姐姐一同演出呢。如果十幾歲的中學生都仲報5級(而加真係有好多),而9歲的報低幾級取到獎,那他們也應心甘情願輸俾個9歲孩子吧﹗

你朋友個仔,幾年前可能一樣在校際比賽時,遇到不少報低幾級的學生,當時相信也是對他不公平啊﹗

所以,這個遊戲是,要是真的為了取獎,就只好報低級了;若不在乎取獎,也就不必太在意。:loveliness:

嚟緊 music festival
會o係 piano concerto 比賽 ge 預演

Chopin - Piano Concerto No.1, 1 MVT

http://www.youtube.com/watch?v=PNlH5coHV6g

http://www.youtube.com/watch?v=rqakx37U3YY

彈orchestra部份嘅琴手明顯未及該水平,出現大量錯音,只能勉強完成。

原帖由 elite0629 於 10-12-27 01:16 發表

Chopin - Piano Concerto No.1, 1 MVT

http://www.youtube.com/watch?v=PNlH5coHV6g

http://www.youtube.com/watch?v=rqakx37U3YY ...

彈奏者是否比賽的優勝者?選呢首曲目己令人担心,呢首masterpiece對生活無咩經歷的參賽者係一大難題,睇得出演奏者無投入音樂的感情中,簡單來說,無感同身受,只是將樂譜的音符同拍子如實地彈哂出來,真可惜。佢同伴奏係各有各彈,所以夾唔嚟,可能伴奏係大會提供,一齊彈次數少所致,同埋應該揾人幫伴奏揭琴譜。

原帖由 elite0629 於 10-12-27 01:16 發表

http://www.youtube.com/watch?v=rqakx37U3YY ...

多謝分享! 順便在youtube聽Martha Argerich的演奏. 是一首很令人感動的樂曲.
努力! 加油呀!

回覆 71# 音樂人長老 的文章

不是優勝者, 是明年 3 月的參賽者,
與伴奏者, 只是之前夾過 1 次而已
還有 2 個多月時間要再細執,
相信伴奏者也只是錄影前也只彈過 2-3次  

錄影是因為有聚會, 而錄影,
比賽前還會找名師再指導
有信心比賽前問題不大,
比賽雖然係想可以勝出
但要彈好首歌更重要 !

再者今次錄影的大會提供的 2 隻琴,
質素其差, 果 2 隻琴, 1 隻勁大聲,
1 隻勁細聲高音走晒
長老可以聽到各有各彈, 真係好勁,
現場的時間比伴奏琴大聲轟到連自己彈都聽唔清,
到比賽就會好得多, 有 2 部 steinway

多謝 comments

咁兩隻琴又真系差咗D,仲走音添!

音樂節Concerto往年是在APA的Recital Hall,二個琴擺放方向相同。
片中伴奏從開始足足彈了4分鐘,屆時會否作刪減!

前年12歲以下Concerto.....Wong Kei
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 poem4 於 10-12-26 23:14 發表

我個人覺得考皇家試分數,唔代表必然等同那個grade的能力,

小朋友7歲報5級校際,那時聽聞有一大堆超過5級皇家試的去比賽,幾乎大部分都係。
8歲報7級,一樣有考左演奏級的哥哥姐姐去比賽。

當時聽落真係好唔公平。

翌年9 ...

其實都無話公唔公平, 大會只限最高年齡, 有人喜歡越級挑戰, 有人喜歡十拿九穏. 我都相信考試和比賽是兩回事, 考試彈到甩甩cut cut, 彈錯幾粒音, 都還可以取得合格, 甚至merit. 但比賽就不只是彈到首歌那麼簡單, 我認為還需包括對樂曲的演譯. 選低一兩級的曲目, 讓自己有多點空間去做好演譯部份亦無可厚非. 我相信唔會有人8級程度, 為了攞奬走去選1級樂曲吧!

8級去1級當然唔會,但我講緊係考完8級攞high丁仲走去玩5級校際,都有d離譜啦!係咪?

原帖由 lillymarie 於 10-12-27 14:31 發表

其實都無話公唔公平, 大會只限最高年齡, 有人喜歡越級挑戰, 有人喜歡十拿九穏. 我都相信考試和比賽是兩回事, 考試彈到甩甩cut cut, 彈錯幾粒音, 都還可以取得合格, 甚至merit. 但比賽就不只是彈到首歌那麼簡單, 我 ...
wbmom

原帖由 bebebe12345 於 10-12-27 14:30 發表
音樂節Concerto往年是在APA的Recital Hall,二個琴擺放方向相同。
片中伴奏從開始足足彈了4分鐘,屆時會否作刪減!

前年12歲以下Concerto.....Wong Kei

係 ..音樂節Concerto往年是在APA的Recital Hall,二個琴擺放方向相同。 (全中 & 係用 steinway)

上年我都有參加, 個分數照數就 .... 只係約第 4,
因為有個意外發生左 ...
坦白講 ... 就算冇果個意外, 最多也只有第 3,  
因為 APA d 學生太勁 ..
而我真正有跟 d 有 quali ge 老師
也只是從 2009年 5 月開始 !

有了2010年 3 月的比賽經驗
希望可以o係呢個比賽再有進步
及 concerto 真係幾好玩 ge 項目 !

btw ... 會 cut 約 3 分多鐘, 否則好易超時 XD

原帖由 elite0629 於 10-12-27 12:22 發表
不是優勝者, 是明年 3 月的參賽者,
與伴奏者, 只是之前夾過 1 次而已
還有 2 個多月時間要再細執,
相信伴奏者也只是錄影前也只彈過 2-3次  

錄影是因為有聚會, 而錄影,
比賽前還會找名師再指導
有信心比賽前問 ...

原來如此,咁要努力加油呀,預祝演出成功!伴奏唔易揾,好伴奏更難求。最好夾多幾次,兩人合拍程度會計入評分內。

回復 76# lillymarie 的帖子

‹ 上一主題|下一主題